Míchaný zelný salát (zavařovaný v mikrovlné troubě)
Autor: jambig
Kategorie: Zavařování
Přísady:
1 balíček oblíbeného prostředku k nakládání zeleniny (Deko, Pikant...), 1 hlávka zelí, 6 velkých mrkví, 8 slovenských paprik, 2 velké salátové okurky, sůl, ocet, cukr, pepř, 1 lžíce oleje.
Příprava:
Deko nasypu do 1/4 l vroucí vody a povařím asi 5 min. - zeleninu nastrouhám - okurku před krouháním podílně rozříznu a zbavím jadýrek, zaliju vychlazeným scezeným nálevem, přidám polévkovou lžíci oleje, dle chuti ocet, sůl, cukr a pepř a důkladně promíchám. Pokud vydrží a nazdlábne se za syrova, plním do sklenic a steriluju v mikrovlné troubě.

Zavařování v mikrovlné troubě
Když jsem se o této možnosti prvně dozvěděla, nevěřila jsem vlastním uším. Tak jsem hledala postup na netu - našla, vyzkoušela a skutečně to výborně funguje !!! Chce to jen podívat se, jaký výkon má Vaše mikrovlnka a o jakém obsahu jsou Vaše zavařované sklenice a podle toho nadstavit délku zavařování.
1 sklenice o obsahu 3/4 l
700W 6 minut
750W 5,6 min
800W 5,3min
850W 5 min
900W 4,6 min
1 sklenice o obsahu 1/3 l - 700W - 2,6 -3 minuty
Čili délka zavařování se řídí podle počtu sklenic, když je sklenic o obsahu
0,7 litru 5 tak 5x6 min tj. 30 min.
5 menších sklenic o obsahu 0,3 l budeme tedy sterilovat cca 5x3 = 15min. Sklenice neplníme až po okraj a dbáme na to, aby zůstalo alespoň 1 - 11/2 cm místa pod okraj.Víčka doporučuji používat šroubovací !!!
(já používám i nasazovací, ale dávám pozor, aby byla dobře utažená a neprotáčela se) - opravdu v troubě nejiskří !!

Pro zajímavost přikládám obrázek časopisu, kde se o zavařování v MT můžete dozvědět víc :-)
Tisk