Slaninový koláč
Autor: Jambig
Kategorie: Pečené slané
Přísady:
1/2 kg hladké mouky, 2-3 dcl vody, 1/2 balíčku sušeného droždí (popř. balení na 1/2 kg mouky), 1ČL soli, 1ČL cukru, 1ČL mletého kmínu, PL sádla, 50g domácí uzená slanina nebo anglická, hrubá sůl a celý kmín na posypání.
Příprava:
Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl a promícháme, přidáme lžíci sádla (použila jsem domácí i se škvarky a propracujeme s vlažnou vodou - cca 2 dcl a pak přidáváme podle potřeby a savosti mouky. Já zadělávám kynuté těsto vidličkou tak dlouho, al se spojí a přestane lepit na mísu. Mísu zakryjeme víkem nebo utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, Během kynutí ještě jedenkrát propracujeme, uděláme bochánek a přendáme na plech posypeme nakrájenou slaninou, celým kmínem a hrubou solí, Pečeme cca 30 min v troubě vyhřáté na 170° Můžeme také vykynuté těsto rozdělit na víc částí a udělat menší bochánky. Tohle byla jenom taková fofr akce :-)))
Tisk