Hovězí klížka na divoko - pomalý hrnec
Autor: Jambig
Kategorie: Masitá jídla
Přísady:
600 g hovězí klížky, 2 cibule, 1 mrkev, 10-15 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl, vegeta, 5dkg uzené slaniny, 2 ČL hladké mouky, chilli, šlehačka
Příprava:
Klížku vložíme do pomalého hrnce, vložíme mrkev a celou cibuli i s hnědou slupkou ( samozřejmě ji očistíme a částečně oloupeme, ale ne docela) přidáme kuličky pepře a maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené a hrnec zapneme na vyšší stupen. Když začne voda vařit, přidám sůl a trošku vegety a táhnu v hrnci tak dlouho, až je maso měkké. Pak vypnu, maso naporucji a vložím zpátky do vývaru a necham ve vývaru, chladnout, aby do sebe nabralo aroma.
Mezi tím si připravím bramborové knedlíky a nakonec nakrájím na kostičky slaninu, osmáhnu na ni do zlatova větší cibuli, přidám nové koření a bobkový list, vložím naporcované maso, posypu chilli a orestuji ze všech stran, nakonec zapráším hladkou moukou, přeliju vývarem a ještě krátce provařím štávu. Nakonec dle potřeby dokořením. Pro obměnu můžeme štávu nakonec ještě zahustit a zjemnit trochou šlehačky :-) Dobrou chut !
Tisk