Vánoční salát
Autor: Jambig
Kategorie: Saláty
Přísady:
Červená řepa (anýz, fenykl), čočka, fazole (více druhů - becoky, červené, bílé), hrášek, kukuřice, paprika steril., okurky, cibule (prosklená), jablka, mrkev, petržel, celer, vejce (vařená do salátu + čerstvá na majonézu), sardinky, zavináče, olej, jogurt smetanový, hořčice, sůl, pepř, ocet, cukr.
Příprava:
Záměrně u tohoto salátu neuvádím přesné množství surovin, protože se u nás dělá na vánoce ve velkém, ale platí, že se na objem dává zhruba stejná hromádka fazolí, jako čočky a jako červené řepy.

Předem si uvaříme a připravíme červenou řepu - já podle receptu, který jsem zde již vkládala, ale do vánočního salátu bez křenu.
Fazole si také nejpozději noc před přípravou namočíme, zejména, když používáme velké fazole tzv. "Becoky". Musí pořádně nabobtnat a pak je vaříme do měkka, ale tak, abychom je nerozvařili. Totéž platí pro čočku, kterou namáčet nemusíme a pro pohodlnější vaření se dá použít i sáčkovaná. Já používám jak fazole becoky, tak střední tmavě červené nebo hnědé a přidávám i sterilované ze slaného nálevu - červené i bílé fazole, ať je salát pestrý.
Ostatní přísady pak dáváme asi tak, jak jsme běžně zvyklí dávat do bramborového salátu. Jen jablíčky, která oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky nemusíme šetřit - báječně salát odlehčí a spolu s luštěninami i skvěle chutnají.
Zavináč zbavím kůže a nakrájím na malé nudličky, včetně zeleniny a rovněž přidám do salátu. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na lžíci oleje orestujeme do sklovata. Vajíčka uvaříme natvrdo a rovněž nasekáme na kostičky. Zbylou salátovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) buď použijeme sterilovanou nebo si zeleninu povaříme a pak nastrouháme.
Nakonec si ušleháme majonézu - (zbylé bílky použiji do pečení nebo je srazím na pánvičce a nasekám do salátu) Do majonézy přidám na odlehčení smetanový jogurt a krabičku dobrých sardinek nebo tuňáka (včetně oleje či šťávy), přidám PL hořčice, dochutím solí a pepřem, pořádně s majonézou rozmixuji a vmíchám do salátu.

Necháme v chladnu aspoň 3-4 hodinky odležet a pak už záleží jen na Vás, čemu dáte přednost, jestli smažené rybě nebo řízku :-)

Pokud si snad někdo myslí, že jsem zapomněla na brambory, tak se mýlí " Opravdu v něm nenajdete ani kouska brambor. :-)))

Poznámka autora:
Tento salát se po několik generací přísně střežil v rodině mého muže a roky trvalo, než mi byly odhaleny všechny ingredience. Je ale pravdou, že vánoce bez tohoto salátu si v rodině už neumíme představit a vzhledem k tomu, že dcera se po něm může taky umlátit, nemám obavy, že rodinná tradice nebude pokračovat. Já vám ho předkládám jako dárek k letošním vánocům :-)
Tisk