Dýňová polévka
Autor: Jambig
Kategorie: Polévky
Přísady:
1kg dýně, 1 větší cibule, 1PL másla, 2PL olivového oleje, 2ČL kari, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, smetana, krutóny
Příprava:
Připravíme si dýni tak, že ji zbavíme tvrdé slupky a vnitřek se semeny vydlabeme pryč.
Takto připravenou čistou dužinu nakrájíme na menší kostičky nebo nastouháme. Cibuli drobně nakrájíme. V hrnci na másle a oleji zarestujeme do sklovata cibuli, přidáme kari koření, promícháme a vložíme dýni, promícháme, přidáme bujón a trochu podlijeme vodou, dusíme za občasného promíchávání asi 30 min, dokud dýně nezměkne. Pak ji rozmixujeme, doplníme dle požadované krémovité konzistence vodou, ještě krátce necháme projít varem, dochutíme solí, pepřem a nakonec zjemníme šlehačkou.
Podáváme s opečenou houskou nebo chlebem a zdobíme lžičkou šlehačky nebo kysané smetany a petrželkou.
Dobrou chuť ! :-)

Tisk