Perníčky
Autor: Jambig
Kategorie: Cukroví
Přísady:
650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g 100% tuku (nejlépe Omega), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 PL koření do perníku (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs), 1 ČL lžička jedlé sody,

2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto.
NEDÁVAT žádný kypřící prášek do perníku !!!!

Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, citrónová šťáva.
Příprava:
Sypké ingredience smíchejte, dejte do mísy nebo na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3-4 mm silnou. Utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

Poleva: Cukr v první řadě prosávejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá.

Poznámka:  recept podle pernikářky paní Řezníčkové
Tisk