Přísady:
3 kg rajčat,
3 cibule,
10 stroužků česneku,
bazalka,
tymián,
oregano,
rozmarýn (malinko),
sůl, 2 - 3 lžíce cukru,
olivový olej,
1 brambora


Příprava:
Na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidat 2 lžíce cukru, míchat, nechat zkaramelizovat. Přidat nakrájená rajčata na kostičky (já je dávám neloupaná, ale mohou se i oloupat), osolit a dusit cca 1 hodinu, až se rozvaří na kaši. 10 minut před koncem přidám česnek krájený na plátky, bylinky (hodně) a nastrouhanou bramboru na zahuštění. Když je omáčka hotová, naliju ji do sklenic se šroubovacím víkem a zavařuji v klasickém hrnci. Naleju do něj vodu tak, aby sahala pod víčka a pomalu vařím zakryté cca 1 hodinu.
