Domácí chléb
Autor: Jambig
Kategorie: Pečené slané
Přísady:
500g chlebové pšeničné mouky tmavé, 500g hladké mouky, 2 PL oleje, 1 balíček droždí s vlaštovkou, 1 ČL cukru, 2 ČL soli, 2 ČL drceného kmínu, velká hrst slunečnicových semínek, vlažná voda na zadělání těsta - cca 600ml
Na potření : trošku vody vymíchat se lžičkou soli a oleje.
Na posypání : celý kmín nebo semínka dle chuti

Příprava:
Obě mouky smíchám, přidám droždí, cukr, kmín a sůl a přidám cca 600 ml vlažné vody  /tu ještě podle potřeby přidám/ a vypracuji těsto,  které si dám vykynout, do trošku nahřáté trouby. Když zhruba 1x zvětší svůj objem, přidám semínka a znovu propracuji, ještě asi 15 min nechám nakynout a pak rozdělím těsto na 2 poloviny.
Na plechu na pečícím papíru vytvaruji podélny chlebík a aby nebyl přílíš nízký, zvednu po stranách pečící papír a nahoře ho prošiju špejlí - tím se těsto nemůže roztéci do stran a vyskočí pěkně nahoru.
Peču na cca 170° 1/2 hodiny a pak vytáhnu špejli, chléb potřu  slanou vodou, případně ještě posypu kmínem a nechám dopéct - zas asi 1/2 hodiny.
Na dno trouby jsem dala plechovou misku s vodou, aby chlebík nebyl vysušený,
Tisk