Vepřová kýta v pikantním župánku a salát z červeného zelí
Autor: Jambig
Kategorie: Masitá jídla
Přísady:
Vepřová kýta, 1-2 vejce,  2 ČL solamylu, 1 ČL sójové omáčky, 1 ČL green pepper souce, 1ČL chilli omáčky, 1 ČL podravky, 1 ČL papriky

Hlávka červeného zelí, sůl, 100g anglická slanina, 1 velká cibule, tekutý zelený pepř, ocet, irbis v prášku (dia sladidlo)

Příprava:
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme a naložíme do marinády, kterou si připravíme z vajec, solamylu (možno i hl. mouky) a výše uvedených koření. Možno si naložit den předem. Pak maso klademe na rozehřátou pánev a z obou stran opečeme do zlatova. Já připravovala na keramické pánvi jen potřené olejem.

Zelí očistíme a nakrájíme. Nemusíme krouhat přílíš na jemno. Vložíme do hrnce, osolíme, posypeme kmínem a zalijeme vodou. Nemusí být zrovna ponořené, stačí tak do 3/4 - zelí, když se začne vařit, trochu klesne. Vaříme pod poklicí asi tak 15 min. (pokud je mladé, raději hlídáme, abychom ho nepřevařili. Musí být sklovaté, ale na skus pevné. Uvařené zelí scedíme a přimícháme do něj jemně nasekanou cibulku, prosklenou na vyškvařené anglické slanině nebo na lžíci oleje.
Já v tomto případě dochutila nálevem, který jsem připravila s umělým sladidlem - irbisem - kterého jsem v trošce vody  rozmíchala cca 3/4 ČL  spolu se zeleným pepřem a octem.
Podáváme vychlazené.
Příloha : brambory nebo knedlíky  (viz. recept níž)
Tisk