Pečené krůtí stehno
Autor: Jambig
Kategorie: Masitá jídla
Přísady:
Krůtí stehno horní, lžička podravky, lžička koření na drůbež, lžička kmínu, špetka tymiánu, 2 ks bobkový list, 2 ks nové koření, plátek másla na vymazání pekáčku, 3 lžičky uzeného sádla (plátek na kostičky nakrájeného uzeného špeku).
Příprava:
Stehno očistíme, nakořeníme a vložíme do vymazaného pekáčku. Podlijeme asi do 3/4 vodou a pečeme na cca 200°- záleží na troubě. V případě, že by se peklo přílíš rychle, snížíme teplotu. Během pečení 2x obrátíme a dbáme na to, aby se voda zcela nevypekla. Upečené necháme ještě chvíli ochládnout ve výpeku, aby natáhlo do masa všechny chutě.
Já šťávu z výpeku použila jako základ pro mou rychlou svíčkovou omáčku, na kterou si připravuji i zeleninu (viz foto č.3, recept na zeleninu najdete v sekci zavařování pod názvem Základ na svíčkovou) a proto ji ponechávám víc a během pečení maso polévám ještě rozpuštěným hovězím bujónem.

Omáčka:
Šťávu z výpeku přeliju do hrnce, přidám sklenici sterilované zeleniny na svíčkovou, krátce povařím a rozmixuji tyčovým mixérem. Podle toho, jak byl výpek silný zaliju buď jen šlehačkou nebo pokud byl silnější, přidám ještě trochu mléka, které případně zahustím troškou mouky.


Tisk