vepřová kýta zapečená s majonézou
Autor: Jambig
Kategorie: Masitá jídla
Přísady:
250g vepřová kýta, 100g moravské uzené, 6 větších brambor, 1 majonéza 200g,
2 velké cibule, máslo na vymazání pánve, sůl, pepř, libeček, špetka drceného kmínu.
Příprava:
Pánev nebo pekáček vymažeme máslem, poklademe na kolečka nakrájenou cibulí, plátky vepřové kýty (já jsem úmyslně nakrájela na malé kousky, aby se pak jídlo líp porcovalo) osolíme, opepříme a přikryjeme na kolečka nakrájenými syrovými  bramborami. Brambory opět lehce osolíme a posypeme trošinku drceným kmínem a libečkem. Pak na brambory dáme plátky uzeného, trošku cibule a opět zakryjeme vrstvou brambor. A ještě jednu vrstvu masa a cibulky a zakončíme bramborami.
Nakonec zalijeme majolkou (já ji rozkvedlala troškou kořeněného nálevu z domácích okurek a ochutila libečkem, solí a pepřem).
Přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na cca 180 - 200°C na cca 1 hodinu. Pak odklopíme a ještě asi 15 min zapečeme bez pokličky.

K receptu mě inspirovala Soňa J. (plonkk) z MMB. Kdysi jsem si totiž přečetla její receptík na tchýnino výtečné kuřecí maso s tatarkou, jenže co čert nechtěl, když jsem se chtěla před přípravou kouknout na NET, jak na to, tak nešlo připojení a já prostě imrovizovala. Ovšem výsledek stál za to ! Díky Soni !

Tisk