Recepty

Název:  Dort "Hříbky"
Autor:  Jambig
Kategorie:  Pečené sladké

Přísady:
korpus:
8 vajec, 8 PL cukru (krupice), 8 PL polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 4 PL mletých ořechů, 4 PL oleje, špetka soli, 1 ČL rozpustné kávy.

krém:
1 pomazánkové máslo, 3 PL moučkového cukru, borůvková marmeláda (dle chuti)

na potažení pod marcipán :
vyšlehat 3/4 kostky másla + cca hrnek cukru + rum

Příprava:
Bílky se solí šleháme na plný výkon, když začnou tuhnout, přisypáváme za stálého šlehání cukr. Když máme bílky vyšlehány na tuhý sníh, začneme zašlehávat žloutky a pak olej. Teprve teď vypneme šlehač a ručně opatrně zamícháme mouku, kterou jsme si smíchali s práškem do pečiva, ořechy a lžičkou rozpustné kávy. Vylijeme na plech a do forem vymazaných sádlem a vysypaných polohr. moukou a pečeme na cca 180°

Já v tomto případě použila plech a nejmenší z Tv forem (hlavička tmavého hříbku).
Z těsta na plechu jsem po upečení vykrojila kolečka o průměru cca 12 cm, Na nohu hříbku jich připadlo asi 6. Kolečka jsem po vychlazení slepovala krémem ušlehaným z pomazánkového másla, cukru a domácí borůvkové marmelády, se kterou jsem je současně ještě promazávala. Hlavičku hříbku jsem 2x překrojila a rovněž promazala krémem a marmeládou.
Takto slepené díly jsem shora potáhla máslovým krémem a dala ztuhnout do ledničky.

Poslední 2 kolečka jsem rovněž promazala krémem a marmeládou a použila na hlavičku křemenáče. Na doplnění hmoty a dotvarování klobouku jsem použila odpad z těsta, který zbyl při vykrajování, a to tak, že jsem piškot rozdrobila a přidala lžíci rumu, kakaka a zbytek máslového krému a vše dohromady zpracovala ve tvárnou hmotu. Kolečka jsem dala na talířek a hmotou zvětšila a vytvarovala klobouk, který se rovněž dal chladit.
Vychlazené části hříbků jsem potáhla mléčným marcipánem a dozdobila.