Recepty

Název:  Uzený jazyk se špenátem
Autor:  Jambig
Kategorie:  Masitá jídla

Přísady:
Špenát, hl. mouka, máslo, šlehačka (mléko),
Uzený jazyk
Brambory uvařené ve slupce, dětská krupička, hrubá a polohrubá mouka, sůl.

Příprava:
Špenát: na másle si připravíme světlou jíšku, kterou pak zředíme mlékem, krátce povaříme, přidáme rozmrazený špenát, ochutíme solí, čenekem (já používám granulovaný nebo kulatý - nevím proč, ale pro nás doma, co máme problémy se žlučníkem, je prostě nějak stravitelnější) a krátce provaříme. Zjemníme šlehačkou nebo smetanou - možno jí rozkvedlat i s několika vejci. To už ale jen krátce necháme projít varem. Dle chuti opepříme.
Podáváme s na plátky nakrájeným uzeným jazykem, který jen uvaříme a pak sloupneme z kůže. Raději za tepla, když vystydne, jde to hůř.
Knedlíky připravuju domácí z uvařených nastrouhaných brambor, do kterých přidám vejce, sůl a zahustím dětskou krupičkou, hrubou a polohrubou moukou.
Z těsta, které už přestane lepit na ruce, pak přichytám buď šišky nebo knedlíky, které vkládám do osolené vroucí vody. Až vyplavou, počkám tak 3 min. a vylovím.

Jako příloha ke špenátu jsou vynikající i šťouhané brambory, do kterých na jaře vmíchám čerstvě nasekané listy medvědího česneku nebo pokud mám mražený, tak kdykoliv v průběhu roku.
Je také vynikající špenát z mladých kopřiv a medvědího čeneku (v poměru 3:1)