Recepty

Název:  Červená řepa (zavařována v mikrovlné troubě)
Autor:  Jambig
Kategorie:  Zavařování

Přísady:
Červená řepa, cukr, ocet, sůl, anýz, fenykl, (křen)
Příprava:
Červenou řepu uvařím, oloupu a nastouhám (hrubé nudle). Svařím cca 3/4 l vody s 1,5 dcl octa a 0,5 kg cukru a 2 lžíce soli. Spolu s tím vařím v čajovém vajíčku 1 lžičku anýzu a lžíci fenyklu a 3 hřebíčky. Nálev vařím víceméně podle chuti, aby byl výrazně pikantní, sladkokyselý. Vliju do nastrouhané řepy a dobře promíchám (podle chuti doladím). Možno přidat jemně nastrouhaný křen.

Takto připravené plním do skleniček se závitem a zavařuju v mikrovlné troubě.
Je dobré si sklenice v mikrovlnce naskládat na plastovou misku, (jaké se dávají pod květináče), o velikosti otočného talíře. Při zavařování vzniká dost velký tlak a občas ze sklenice něco ukápne ven. Takto vše zůstane na misce a talíř v mikrovlnce zůstane čistý. Horké sklenice se tak i lépe vytahují. Sklenice, které vidíte na obrázku jsem zavařovala 15 minut (3 sklenice x 5min) na plný výkon.