![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
20dkg másla (Hany) + 20dkg práškového cukru - utřít, Příprava
Do dortové formy na dno poklademe piškoty, polejeme (potřeme) vrstvičkou umíchaného krému a poklademe ovoce, čerstvé či kompotované, znovu poklademe piškoty, krém a ovoce... takto opakujeme. Můžeme piškoty pokapávat rumem. 19.10.2014
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
2 svazky ředkviček, 2 vejce, 1PL másla,1 menší cibule 2 ČL hl. mouky, 1 kostka zeleninového či jiného bujónu, smetana, sůl, pepř. Příprava
Uvaříme natvrdo 2 vejce a dáme vystydnout,
na másle osmažíme (zesklovatět) nakrájenou menší cibuli, zaprášíme hladkou moukou (aby se udělala jíška) a přidáme 2 balíčky ředkviček (taky jsem párkrát použila tu bílou velkou ředkev) na kolečka nakrájené, chvilku mícháme.
Pak zalijeme vodou, rozmícháme, dáme kostku zeleninového (či jiného) vývaru, provaříme.
Přidáme nadrobno posekaná (protlačená skrz kolečko) vejce a přilijeme smetanu, neb šlehačku, či plnotučné mléko...
Opepříme, dochutíme ....
Na talíř se může dát trochu křenu, ale nemusí být. 22.1.2014
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Langoše: Příprava
Vše dohromady dobře promíchat a nechat vykynout- dál nepromíchávat. Po nakynutí vyklopit na vál (linku atp.), trhat kousky, nechat je ještě chvíli kynout a pak v ruce vytahovat a smažit. Potírat čím kdo chce, nejlépe česnekovým máslem, pokapat kečupem a posypat nastrouhaným sýrem.
Množství těsta je "jak pro regiment", výhodou je, že toto těsto, když zbyde, se dá skladovat v lednici až týden a postupně z něj langoše dělat (po pravdě řečeno ale už asi po třech dnech to není tak úplně ono, ale jde to :-) 23.7.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 kg rajčat, 1 cibule, 1 dl 8% octa, 1 dl cukru, 1 ČL karí koření, 1,5 ČL mletého zázvoru, 1,5 ČL pálivé papriky, 1 PL soli, 6-10 stroužku česneku Příprava
1000g rajčat, 1 větší cibule - nakrájíme na kostičky, povaříme asi půl hodiny, prolisujeme nebo rozmixujeme.
Přidáme 1dl 8% octa, 1dl cukru, vaříme do hustoty marmelády.
Před dokončením přidáme 1kávovou lžičku kari koření, 1,5 lžičky mletého zázvoru, 1,5 lžičky pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 6-10 stroužků česneku prolisovaného nebo drobně nakrájeného.
Necháme krátce přejít varem.
Plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme. 4.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 kelímek cukru krupice (či krystal),
2 vejce,
1velký kelímek bílého jogurtu, Příprava
Nalijeme na vymazaný a vysypaný( nejlépe strouhankou) plech. Navrch poklademe ovocem, syrovým, mraženým nebo kompotovým.... meruňky, rybíz, jahody... co hrdlo ráčí či domácnost má. Můžeme posypat žmolenkou. Já radši malou lžičkou pokydám tvarohem - kelímkovým měkkým. Rychle. Strkám do vyhřáté trouby, peču cca 20 minut mírnějc, kdo si může teplotu nastavit, tak cca 160°, stejně hlídám a zkouším špejlí, zda je hotovo. To je na velkej plech. 27.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
0,5lvody, 0,5l ovesných vloček, 15dkg strouhaného sýra, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, oregano, strouhanka a olej nebo tuk na smažení. Příprava
Do půllitru vody dáme lisovaný (rozetřený) česnek, sůl, majoránku, oregano a povaříme. Pak přidáme vločky a 2 minuty za stálého míchání vaříme a odstavíme. 22.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Balíček fazolí, kořenová zelenina, libeček, pažitka, masox, vegeta, pepř, chilli koření, hladká mouka. Příprava
Fialové fazole (celý pytlík) si předem namočím alespoň pár hodin (nemusí být, když se vaří v papiňáku, ale urychlí to změknutí fazolí), dám vařit (nesolit!), nejlépe do papiňáku (velkého) - když jsou fazole měkké, přidám polévkovou zeleninu - prostě co mám, 2 - 3 kostky masoxu, tak asi lžíci vegety, trochu mletého pepře a poněkud víc chili koření (opatrně, dle chuti, přidat se dá vždy). Povařím až zelenina změkne, do půllitrového hrnku rozkverlám hladkou mouku do vody, zaleju polévku trochou studené vody a naleju rozkverlanou mouku- zamíchám a již přidávám čerstvé nasekané libečkové listí, nebo sušený libeček, provařím. Ochutnám, případně dochutím. Na talíře před naléváním polévky můžu nasekat šnytlík. Tedy pažitku (kdyby někdo náhodou nevěděl :-) ) 24.4.2010
![]() ![]() |
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |