Recepty

Řazeno dle: Stáří
recept Nepečený ovocný dort
  Nepečený ovocný dort   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Nepečené   
 
Přísady

20dkg másla (Hany) + 20dkg práškového cukru - utřít,
přidat 2 tvarohy, zamíchat.

Uvařit v 1/2l mléka 2 pudinky (vanilkové, zatím jsem nikdy jinou příchuť nezkoušela) bez cukru, ještě teplé (ne horké) přimíchat.

Příprava

Do dortové formy na dno poklademe piškoty, polejeme (potřeme) vrstvičkou umíchaného krému a poklademe ovoce, čerstvé či kompotované, znovu poklademe piškoty, krém a ovoce... takto opakujeme. Můžeme piškoty pokapávat rumem.

Na povrch dortu lze udělat čokoládovou polevu, ale já dělám ráda tohle želé, z kompotové šťávy - dá se i z vody ..... na povrchu dortu můžu udělat jakoukoli výzdobu z ovoce a tímto želém polít takto udělaný dort se šoupne do lednice, nejlépe přes noc. Vychladlý jde pak dobře z formy a před podáním lze i dozdobit šlehačkou

19.10.2014
recept Ředkvičková polévka
  Ředkvičková polévka   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

2 svazky ředkviček, 2 vejce, 1PL másla,1 menší cibule 2 ČL hl. mouky, 1 kostka zeleninového či jiného bujónu, smetana, sůl, pepř.

Příprava

Uvaříme natvrdo 2 vejce a dáme vystydnout, na másle osmažíme (zesklovatět) nakrájenou menší cibuli, zaprášíme hladkou moukou (aby se udělala jíška) a přidáme 2 balíčky ředkviček (taky jsem párkrát použila tu bílou velkou ředkev) na kolečka nakrájené, chvilku mícháme. Pak zalijeme vodou, rozmícháme, dáme kostku zeleninového (či jiného) vývaru, provaříme. Přidáme nadrobno posekaná (protlačená skrz kolečko) vejce a přilijeme smetanu, neb šlehačku, či plnotučné mléko... Opepříme, dochutíme .... Na talíř se může dát trochu křenu, ale nemusí být.

22.1.2014
recept Langoše III
  Langoše III   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Langoše:
1kg hladké mouky, 2 celá vejce, 1 malá lžička soli, 20g kvasnic (cca 1/2kostky kvasnic)- co nejvíc rozdrolit, 1/4 l smetany a asi 1/2 l mléka.

Příprava

Vše dohromady dobře promíchat a nechat vykynout- dál nepromíchávat. Po nakynutí vyklopit na vál (linku atp.), trhat kousky, nechat je ještě chvíli kynout a pak v ruce vytahovat a smažit. Potírat čím kdo chce, nejlépe česnekovým máslem, pokapat kečupem a posypat nastrouhaným sýrem. Množství těsta je "jak pro regiment", výhodou je, že toto těsto, když zbyde, se dá skladovat v lednici až týden a postupně z něj langoše dělat (po pravdě řečeno ale už asi po třech dnech to není tak úplně ono, ale jde to :-)

23.7.2013
recept Palivec z rajčat
  Palivec z rajčat   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

1 kg rajčat, 1 cibule, 1 dl 8% octa, 1 dl cukru, 1 ČL karí koření, 1,5 ČL mletého zázvoru, 1,5 ČL pálivé papriky, 1 PL soli, 6-10 stroužku česneku

Příprava

1000g rajčat, 1 větší cibule - nakrájíme na kostičky, povaříme asi půl hodiny, prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme 1dl 8% octa, 1dl cukru, vaříme do hustoty marmelády. Před dokončením přidáme 1kávovou lžičku kari koření, 1,5 lžičky mletého zázvoru, 1,5 lžičky pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 6-10 stroužků česneku prolisovaného nebo drobně nakrájeného. Necháme krátce přejít varem. Plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme.

Mnohokrát odzkoušeno. Doporučuji milovníkům pikantního a ostrého.

4.9.2012
recept Jogurtový moučník - bez vážení
  Jogurtový moučník - bez vážení   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

1 kelímek cukru krupice (či krystal), 2 vejce, 1velký kelímek bílého jogurtu,
1 kelímek (já dávám 3/4) oleje, 2 kelímky polohrubé mouky + 1 prášek do pečiva

Používám kelímek od velkého jogurtu (400g), nic nevážím....zamíchávám suroviny v pořadí, hezky za sebou, jak to tu píšu...

Příprava

Nalijeme na vymazaný a vysypaný( nejlépe strouhankou) plech. Navrch poklademe ovocem, syrovým, mraženým nebo kompotovým.... meruňky, rybíz, jahody... co hrdlo ráčí či domácnost má. Můžeme posypat žmolenkou. Já radši malou lžičkou pokydám tvarohem - kelímkovým měkkým. Rychle. Strkám do vyhřáté trouby, peču cca 20 minut mírnějc, kdo si může teplotu nastavit, tak cca 160°, stejně hlídám a zkouším špejlí, zda je hotovo. To je na velkej plech.


Pro malej plech se dá použít jako míra malej kelímek od jogurtu, malý bílý jogurt a poloviční dávky od všeho.

27.2.2011
recept Karbanátky z ovesných vloček
  Karbanátky z ovesných vloček   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

0,5lvody, 0,5l ovesných vloček, 15dkg strouhaného sýra, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, oregano, strouhanka a olej nebo tuk na smažení.

Příprava

Do půllitru vody dáme lisovaný (rozetřený) česnek, sůl, majoránku, oregano a povaříme. Pak přidáme vločky a 2 minuty za stálého míchání vaříme a odstavíme.
Po vychladnutí přidáme strouhaný sýr a vejce. promícháme a formujeme do malých, nízkých! karbanátků. Podáváme s brambory či brkaší.
Je to rychlé a dobré jídlo :-)

Foto dodám ...

22.2.2011
recept Polévka z fialových fazolí
  Polévka z fialových fazolí   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

Balíček fazolí, kořenová zelenina, libeček, pažitka, masox, vegeta, pepř, chilli koření, hladká mouka.

Příprava

Fialové fazole (celý pytlík) si předem namočím alespoň pár hodin (nemusí být, když se vaří v papiňáku, ale urychlí to změknutí fazolí), dám vařit (nesolit!), nejlépe do papiňáku (velkého) - když jsou fazole měkké, přidám polévkovou zeleninu - prostě co mám, 2 - 3 kostky masoxu, tak asi lžíci vegety, trochu mletého pepře a poněkud víc chili koření (opatrně, dle chuti, přidat se dá vždy). Povařím až zelenina změkne, do půllitrového hrnku rozkverlám hladkou mouku do vody, zaleju polévku trochou studené vody a naleju rozkverlanou mouku- zamíchám a již přidávám čerstvé nasekané libečkové listí, nebo sušený libeček, provařím. Ochutnám, případně dochutím. Na talíře před naléváním polévky můžu nasekat šnytlík. Tedy pažitku (kdyby někdo náhodou nevěděl :-) )

24.4.2010