Recepty

Řazeno dle: Stáří
recept Rychlovka ze sóji
  Rychlovka ze sóji   
  Autor: jarbar2005   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

1 sáček sojových kostek ( či plátků), 1 kostka masového bujonu, olej na smažení,
1 menší cibule, 1 až 2 zel. papriky, sůl, pepř, sladká i pálivá paprika, gulášové koření (nemusí být), 1 větší stroužek česneku, cca 1 lžíce hladké mouky

Příprava

Dám sojové kostky nebo plátky vařit do cca 0,75l vody s 1 kostkou Masového bujonu či Masoxu na cca 15- 20minut. Potom je vyjmu a trochu vymačkám. Tekutinu si ponechám.

Na hlubší pánvi či v kastrole osmažím na trošce oleje nakrájenou cibuli, přidám nadrobno nakrájenou zel. papriku a orestuju ji. Přidám sojové kostky a ještě chvíli restuji. Trochu opepřím, osolím, opaprikuji sladkou i pálivou paprikou a zaliju kapalinou, v níž jsem vařila sojové kostky (či plátky). Přidám trochu gulášového koření (nemusí být) a jeden větší rozdrcený stroužek česneku. Chvilku produsím (případně přidám vodu), za stálého míchání přileju trochu hladké mouky rozkverlané ve studené vodě, provařím a je hotovo.

Je to trošku ostřejší rychlovka (záleží, kolik se dá pepře a pálivé papriky).
Výborné s rýží, mohlo by být i s brambory, možná i s těstovinami (to jsem zatím nezkoušela).
 
postačí na 2 až 3 porce.

3.1.2012
recept Rajská omáčka
  Rajská omáčka   
  Autor: jarbar2005   
  Kategorie: Omáčky   
 
Přísady

viz příprava

Příprava

Rajská podle mne:
Na dost tuku (já dávám olej) dám zesklovatět cibulku, přidám bobkový list, pepř a kuličky nového koření.  Jen co cibulka začne sklovatět přisypu cukr (krystal) a míchám a míchám na mírném plameni a až se začne cukr slévat a hnědnout, přidám za stálého míchání mouku, aby probublala, na to protlak ... a míchám, to vše rychle, musí to být připravené vše předem k ruce a nesmí se to přicmrdnout, aby omáčka nezhořkla... udělá to takové jako hrudky... pak zalít studenou vodou a řádně rozmíchat, osolit, trochu octa, provařit, dochucuju kečupem, skořicí, případně ještě cukrem, aby to mělo "moji chuť". Bobkáč, nové koření a pepř poté  vylovit ručně, lépe je to celé přecedit. Když je řídká, zakverlám ještě hl. mouku (do hrnku rozkverlám ve studené vodě a naliju do omáčky, když se mi povede omáčka moc ostrá, zakvedlávám mouku do mléka) Na závěr dám rozpustit kus másla pro zjemnění. Je hořko-sladko-kyselá...


Nevím, jestli jsem to popsala dost jasně... nikdy jsem nic nevážila, tak těžko popsat poměry, když dochucuju jen podle mojeho jazýčku.... :-))

27.9.2009