Rajská podle mne:
Na dost tuku (já dávám olej) dám zesklovatět cibulku, přidám bobkový list, pepř a kuličky nového koření. Jen co cibulka začne sklovatět přisypu cukr (krystal) a míchám a míchám na mírném plameni a až se začne cukr slévat a hnědnout, přidám za stálého míchání mouku, aby probublala, na to protlak ... a míchám, to vše rychle, musí to být připravené vše předem k ruce a nesmí se to přicmrdnout, aby omáčka nezhořkla... udělá to takové jako hrudky... pak zalít studenou vodou a řádně rozmíchat, osolit, trochu octa, provařit, dochucuju kečupem, skořicí, případně ještě cukrem, aby to mělo "moji chuť".
Bobkáč, nové koření a pepř poté vylovit ručně, lépe je to celé přecedit. Když je řídká, zakverlám ještě hl. mouku (do hrnku rozkverlám ve studené vodě a naliju do omáčky, když se mi povede omáčka moc ostrá, zakvedlávám mouku do mléka) Na závěr dám rozpustit kus másla pro zjemnění.
Je hořko-sladko-kyselá...
Nevím, jestli jsem to popsala dost jasně... nikdy jsem nic nevážila, tak těžko popsat poměry, když dochucuju jen podle mojeho jazýčku.... :-))