Recepty

  01  02  Řazeno dle: Stáří
recept Perník
  Perník   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru
1 čokoládový pudink
1 PRDOPEČ
1 PRDOPER
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
3 lžíce kvalitního kakaa - Vše smícháme v jedné míse

2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
2 vejce - Smícháme ve druhé míse a vyšleháme metličkou nebo šlehačem.

Příprava

Po té přelijeme k sypké směsi a umícháme v hladké těsto. Těsto nalijeme do olejem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu a dáme péct do trouby. Po upečení můžeme rozříznout na půl a půlky spojit marmeládou a můžeme zdobit podle své chuti a fantazie. Tzn., že můžeme potřít marmeládou a posypat kokosem, nebo můžeme jen posypat moučkovým cukrem. Já dávala čokoládovou polevu (rozpuštěná nutella :-D a posypala jsem to mandlemi.
Tento perník je asi nejlepší co jsem kdy jedla, už jiný nedělám.

9.6.2011
1
2
recept Bábovka ze zakysané smetany
  Bábovka ze zakysané smetany   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

250g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 6 vajec, 120g másla, 1 PRDOPEČ, 1 kelímek zakysané smetany

Příprava

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo, žloutky a moučkový cukr utřeme, potom přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme. Potom snížíme otáčky a zašleháme mouku s práškem do pečiva, nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho přimícháme kakao (můžeme oříšky, kokos nebo dle chuti). Do vymazané a dobře vysypané bábovkové formy lejeme střídavě tmavé a světlé těsto, aby vzniklo mramorování. Pečeme ve vyhřáté troubě. Jestli je bábovka upečená zjistíme tak, že do ní píchneme špejlí. Když se těsto nelepí, je hotovo. Po vychladnutí můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem, popř. polít čokoládovou polevou.

19.5.2011
1
2
recept Dort
  Dort   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

korupus:
5 vajec, 5 lžic oleje, 150g hladké mouky (na kakaový 120g hl. mouky + 30g kaka), 150g cukr moučka, špetka soli

krém:
2 pudinky (dle chuti), 0,5l mléka, 150g moučkový cukr, 250g másla, rumové nebo jiného aroma dle chuti, (používám aroma, protože mám jistotu, že se krém nesrazí, jako se to někdy stane s rumem)

Příprava

Korpus:
Napřed si ušleháme bílky, do bílků přidáme špetku soli, když jsou vyšlehané, tak přidáme cukr a šleháme cca 8 minut na nejvyšší otáčky, aby se pořádně zašlehal cukr do bílků. Jestli je vše pořádně zašlehané poznáme tak, že vytáhneme metly ze sněhu a měly by se utvořit krásné špičky. Když je vše vyšleháno, dáme šlehač na nejnižší otáčky a zašleháváme pomalu vždy jedno vejce, jednu lžičku oleje až máme všechny vejce a všechen olej zašlehaný. Pak do této hmoty prosejeme přes síto hladkou mouku (v případě kakaového korpusu hl. mouku s kakaem) a už nešleháme ale jen lehce vmícháváme tak dlouho, až mouku pořádně vmícháme. Pracujeme opatrně, aby nám sníh nelehnul. Zní to složitě, ale nic na tom není . Potom vlijeme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (toto množství je na formu o průměru 26cm). Těsto rozetřeme více do krajů, uprostřed necháme méně těsta, korpus hodně vyskočí, tak aby byl rovný. Pečeme v předehřáté troubě pozvolna (cca 160 stupňů) asi 40 minut. Pokud se dort začne na povrchu připalovat, můžeme nahoru položit pečící papír nebo alobal. Jestli je korpus hotový poznáme, že se nelepí na špejli. S korpusem zacházejte opatrně, nemlaťte s ním, aby se nezdrcnul. Po upečení vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Když je korpus trochu vychladlí, přetočíme ho a odendáme boční strany dortové formy. Po vychladnutí opatrně sejmeme vrchní díl formy. Když nejde vrchní díl sunda, opatrně si pomůžeme ostrým nožem. Po vychladnutí dort rozřízneme na tři díly, pomažeme marmeládou a plníme krémem podle chuti. S tímto korpusem se výborně pracuje, nedrobí se, krásně se rozkrajuje a navíc je vynikající.
Krém:
uvaříme si 2 pudinky v 0,5l mléka na husto kaši. Necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny, když je vše ušlehané, postupně přidáváme kaši s pudinku. Přidáváme po částech a pěkně vyšleháme. Když je vše vyšlehané, zašleháme tam cca 2 kávové lžičky rumového aroma.
Zdobení:
pravý marcipán, jedlá modelína, cukrové kytičky, stříbrné kuličky, potravinářské barvivo

9.5.2011
recept Dort pro dva oslavence
  Dort pro dva oslavence   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Korpus - Suroviny:
5 vajec, 150g cukru krystal, 120g hladké mouky, 30g kakaa, 5 lžic oleje, špetka soli

Krém - Suroviny:
1 máslo, 100g cukru,1/2 l mléka, 2 pudingy čokoládové, 1-2 lžičky kakaa

Příprava

Postup:
1. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem.

2. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3x) přisypáváme cukr a stále šleháme. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošlivá hutná placka.

3. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5x.

4. Mouku a kakao si odvážíme a přes síto prosijeme na žloutkovosněhovou směs. Tím prosíváním zabráníme hrudkám a se mouka provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.
 
5. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se nahoru boule :).

6. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne;) a pečeme 40min. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte si to své vychytat.

7. Po 40min. vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

8. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5min. odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Krém - postup :

Z pudingů, mléka, cukru a kakaa uvaříme hustý puding, povrch potřeme plátkem másla, aby se neutvořil šraloup a necháme zchladnout. Po zchladnutí do pudingu zašleháme změklé máslo nasekané na kousky. Šlecháme tak dlouho až krém trochu zesvětlá a zvětší objem je lehký a chutný. Dortový korpus rozřízneme na tři díly a naplníme krémem.

Nahoře je dort politý 150g čokolády na vaření rozpuštěné v 120g másla, zdobení jsou cukrové kytičky a stříbrné kuličky.

17.4.2011
recept Cizrnové karbanátky
  Cizrnové karbanátky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

250g cizrna, 6 stroužků česneku, 1 větší cibule, pórek, 2 vejce, hl. mouka, strouhanka

Příprava

Cizrnu si namočíme na 12 hodin do studené vody, v téže vodě druhý den uvaříme do měkka. Solíme až když je cizrna měkká. Po uvaření slejeme jen trochu vody, trochu vody necháme. Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši a necháme chvíli vychladnout. Poté k rozmixované cizrně přidáme 2 vejce, na drobno nakrájenou cibuli, pórek a přidáme mouku a strouhanku dle potřeby, aby se utvrořilo těstíčko, ze kterého půjdou tvořit karbenátky. Ty potom můžeme obalit buď v trojobalu nebo jen ve strouhance. Smažíme na oleji do zlatova. Kdo chce, aby to bylo jo zdravé, tak místo mouky lze přidat cizrnovou mouku a karbanátky upéct v troubě na pečícím papíru. Podávát můžeme s brambory, dušenou zeleninou nebo jen se zeleninovým salátem. Pro vylepšení chuti můžeme do karbanátků přikrájet salám.

11.2.2011
recept Šátečky z listového těsta s tvarohem
  Šátečky z listového těsta s tvarohem   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Balíček listového těsta.

Náplň:
1 měkký tvaroh (ve folii ne ve vaničce), 1 žloutek moučkový cukr (dle chuti), skořicový cukr, rozinky naložené v rumu

Příprava

Vše vyšlehat. Listové těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary (na šátečky pravidelné čtverce) a ty plníme náplní. Po upečení posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

6.2.2011
recept Bulky se salámem a sýrem
  Bulky se salámem a sýrem   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

Těsto: 200ml mléka, 1 kostka droždí, 500g hl. mouky, 5-6 lžic olivového oleje, špetka soli

Na ozdobu: salám, sýr dle chuti (paprikáš, poličan, herkules, slanina, eidam, ementál, mozarella... apod.)

Příprava

V teplém mléce necháme vzejít droždí. Mouku dáme do mísy a přidáme tam mléko s droždím a olivový olej a vypracujeme vláčné těsté, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí tvarujeme bochánky, které trošku "splácneme" a dáme na plech. Na každém bochánku nožem nakrojíme křížek. Bulky potřeme rozkvedlaným vejcem a na každou dáme salám a sýr.
Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20-30 minut, dokus se sýr neroztopí a bochánky nezískají zlatavou barvu.

6.2.2011
recept Bavorské vdolky
  Bavorské vdolky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 80 g rozpuštěného másla, 70 g pískového cukru, špetka soli, 1/4 l mléka, 2 - 3 žloutky, 1 PL rumu,

citronová kůra, vanilkový lusk, sádlo nebo olej na smažení

Na zdobení marmeládu nebo povidla, tvaroh nebo vyšlehaná šlehačka, dle své chuti.

Příprava

Do misky dáme droždí, posypeme 1 KL cukru a měchačkou mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí. Pak přidáme asi 100 g mouky, 1/8 l vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto - kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout.
Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a citronovou kůru. Uprostřed mouky uděláme důlek a dáme do něj zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce, postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce, nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme v těsto. Nezapomeneme přidat rum. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Po zkynutí těsto srazíme opětovným mícháním a dáme znovu kynout.
Zkynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 1 cm a okrouhlým vykrajovačem na koblihy vykrajujeme kolečka - vdolky.
Vdolky dáme na ubrousek posypaný moukou a necháme znovu kynout. Uprostřed vdolečků promáčkneme důlek. Pak vdolečky smažíme zakryté pokličkou v kastrole ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Když se spodní strana vdolků dozlatova vysmaží, obrátíme a bez pokličky dosmažíme. Osmažené vdolky dáme na ubrousky odsát tuk.

6.2.2011
recept Domácí chléb
  Domácí chléb   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 droždí
3 lžíce vlažného mléka
2 lžičky kmínu
sůl
ocet
cukr

Příprava

Nejprve vytvoříme těsto z mouky, vody, mléka, droždí, cukru a kmínu, pořádně vypracujeme a necháme cca jednu hodinu vykynout. Mezitím si rozhřejeme troubu. Nádobu na pečení vysypeme moukou a těsto, které jsme ještě mokrýma rukama upravili, do ní vložíme. V míse necháme těsto ještě cca 20 minut kynout. Těsně před tím, než dáme těsto do trouby, potřeme jej octem smíchaným s vodou. V troubě na 200 stupňů pečeme 5 až 10 minut, ale potom třičtvrtě hodiny při menší teplotě mírně a pomalu dopékáme. Nezapomínáme v průběhu pečení chleba potírat octem s vodou.

12.12.2010
recept Plněné kuličky
  Plněné kuličky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

25dkg hl. mouky
2 dkg cukr moučka
20 dkg Hery
1 žloutek
moučkový cukr na obalení

Příprava

Vypracuje se těsto, vyválí se z toho váleček a nakrájí se na zhruba stejné díly.
Do každé kuličky dáme mandli, oříšek nebo rozinku v rumu a uděláme kuličku.
Po upečení se ještě teplé obalují v moučkovém cukru. Já dělala půl světlého, půl tmavého těsta.
Ty kytičky jsou z toho samého těsta, jen není mandle vevnitř, ale na vrchu.

12.12.2010
  01  02