Recepty

   06  07  08  09  10  11  12  13  14   Řazeno dle: Stáří
recept Tvarohový mls
  Tvarohový mls   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Korpus - upečeme podle receptu Cindy na Ananasové řezy

http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=55

Náplň : marmeláda na potření korpusu
           2 kostky tvarohu, 1 angreštová galaretka, 1 cream Ole od Dr. Oetkera  
           za studena, cca 2 dcl mléka, 1/4l vody, moučkový cukr, hroznové víno

Příprava

Upečný korpus necháme vychladit, pak potřeme marmeládou a na to naneseme krém, připravený tak, že připravíme podle návodu vanilkový krém od dr. Oetkera a smícháme ho s tvarohem, dle chuti přisladíme moučkovým cukrem, ale pozor, budeme ještě přidávat galaretku, která je sama o sobě sladká ..... Tu si připravíme tak, že obsah sáčku vsypeme do vody, kterou jsme přivedli k varu ale hned odstavili z plotny ... vymícháme ji do hladka a když už je jen lehce vlažná, vmícháme ji 2/3 do tvarohového krému, ten ještě jednou dobře promícháme a naneseme na korpus. Ozdobíme hroznovým vínem a nakonec ještě ovoce a krém potřeme zbytkem galaretky. Pokud by nám náhodou zatím ztuhla, není problém - lehce ji ohřejeme. Já nanáším silikonovou stěrkou, jde to krásně.

22.10.2011
recept Holandský řízek
  Holandský řízek   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

250g mleté maso, 50-70g eidam, 1 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, česnek,  strouhanka na zahuštění a obalení, olej na smažení

Příprava

Sýr jemně nastrouháme a všechny ingredience dobře promísíme. Podle potřeby zahustíme hrstkou strouhanky. Vytvarujeme karbanátky a obalíme ve strouhance.
Smažíme zvolna do zlata z obou stran, aby maso bylo dobře propečené.
Podáváme s míchanými bramborami.

22.10.2011
1
2
recept Guláš pečený v troubě
  Guláš pečený v troubě   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

500g hovězí klížka (přední), 3 cibule, 1 kapie, maďarská paprika, pepř, cayennský pepř, majoránka, česnek, hovězí bujón (kostka), 3/4 l vody, 2 PL rajčatový protlak, 2 Pl oleje.
Na  zahuštění jíška nebo kousek chleba.

Příprava

Maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, papriku na proužky, všechno promícháme s kořením, podlijeme vodou, ve které rozpustíme masovou kostku, přikryjeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 220-250°C na 1 a půl - 2 hodiny. Během této doby neodkrýváme, nemícháme.  Po uplynutí této doby vytáhneme z trouby, necháme 5 minut vydechnout, odkryjeme a dochutíme, či podle potřeby ještě na plotně zahustíme jíškou nebo chlebem.

18.10.2011
1
2
recept Játra na roštu
  Játra na roštu   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Játra, grilovací koření, olej, cibule, špek nebo anglická slanina

Příprava

Játra nakráíme na cca 3/4 - 1cm silné plátky a cca 1/2 hodinky před rožněním posypeme grilovacím kořením a prokápneme olejem.

Na obr. jsou játra hovězí, vůbec nebyla tvrdá.

12.10.2011
recept Kuřecí ledový salát
  Kuřecí ledový salát   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

Grilovaná kuřecí prsíčka, ledový salát, 2 rajčata, domácí majonéza, sůl, pepř,
rohlík, máslo na opečení krutonů

Příprava

Salát omyjeme, necháme okapat a pak natrháme, kuře a rajčata nakrájíme na kousky, vše promícháme s doma ušlehanou majonézou ochucenou solí a pepřem (pokud je přílíš hustá můžeme zředit lžíci zakysané smetany či zakápnout šlehačkou) Pokud možno pracujeme s dobře vychlazenými surovinami. Podáváme s krutónky opečenými na másle.

10.10.2011
1
2
3
4
5
recept vepřová kýta zapečená s majonézou
  vepřová kýta zapečená s majonézou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

250g vepřová kýta, 100g moravské uzené, 6 větších brambor, 1 majonéza 200g,
2 velké cibule, máslo na vymazání pánve, sůl, pepř, libeček, špetka drceného kmínu.

Příprava

Pánev nebo pekáček vymažeme máslem, poklademe na kolečka nakrájenou cibulí, plátky vepřové kýty (já jsem úmyslně nakrájela na malé kousky, aby se pak jídlo líp porcovalo) osolíme, opepříme a přikryjeme na kolečka nakrájenými syrovými  bramborami. Brambory opět lehce osolíme a posypeme trošinku drceným kmínem a libečkem. Pak na brambory dáme plátky uzeného, trošku cibule a opět zakryjeme vrstvou brambor. A ještě jednu vrstvu masa a cibulky a zakončíme bramborami.
Nakonec zalijeme majolkou (já ji rozkvedlala troškou kořeněného nálevu z domácích okurek a ochutila libečkem, solí a pepřem).
Přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na cca 180 - 200°C na cca 1 hodinu. Pak odklopíme a ještě asi 15 min zapečeme bez pokličky.

K receptu mě inspirovala Soňa J. (plonkk) z MMB. Kdysi jsem si totiž přečetla její receptík na tchýnino výtečné kuřecí maso s tatarkou, jenže co čert nechtěl, když jsem se chtěla před přípravou kouknout na NET, jak na to, tak nešlo připojení a já prostě imrovizovala. Ovšem výsledek stál za to ! Díky Soni !

10.10.2011
recept Linecký koláč
  Linecký koláč   
  Autor: Evik-72   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

150g másla, 250g hladké mouky, 150g práškového cukru, 100g pražených lískových oříšků, 1 vejce koření (vanilka, citron, skořice, hřebíčkový prášek), 10g prášku do pečiva, 300g rybízové marmelády, plátky mandlí na posypání

Příprava

Máslo promícháme s cukrem. Přidáme prosetou a s práškem do pečiva smíchanou moukou, oříšky, vejce a koření. Hotové těsto necháme vychladnout, odpočaté jej vyndáme z lednice a rozčtvrtíme. Třičtvrtiny těsta vyválíme do výšky 1,5 cm (průměr koláče je asi 22 cm) a potřeme marmeládou. Ze zbylého těsta formujeme roličky, kterými olemujeme okraj a na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme 40 – 45 min při zhruba 190°C.

27.8.2011
1
2
3
recept Malakov
  Malakov   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Nepečené   
 
Přísady

1 kelímek šlehačky, 2 kelímky kysané smetany, 1 konzerva ananasu, 1 balík piškotů, cukr dle chuti;

Příprava

Piškoty namáčíme rychle do ananasové šťávy a vyložíme jimi dortovou formu, nebo jako já misku vyloženou mikrotenovou folii. Pak naneseme vrstvu krému připraveného z ušlehané šlehačky, do které zamícháme 2 zakysané smetany. Kdo chce sladší, může přidat 1 vanilkový nebo 1 lžičku moučkového cukru. Na to dáme vrstvu na kousky nakrájeného ananasu, zahladíme opět krémem a opět vrstvu piškotů namáčenách do šťávy. Tak střídavě vrstvíme až zakončíme vrstvou piškotů a dáme do lednice vychladit (nejlépe do druhého dne). Vychlazený dezert překlopíme na talíř, stáhneme fólii a můžeme podávat.  Vynikající !!

Děkuji Tucnovi za senza receptík !




25.7.2011
recept Rychlá pánev
  Rychlá pánev   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

150 - 200g libového vepřového  masa, 2 větší brambory, jarní cibulka, 1 bílá paprika, bylinky, chilli omáčka, 1PL rajského protlaku, 1 ČL hořčice, sůl, pepř, olej na osmažení


Příprava

Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a osmahneme dozlata za stálého promíchávání na pánvi, pak přidáme maso nakrájené na tenké nudilčky, které jsme mezitím než se upečou brambory smíchali s jemně nasekanými bylinkami a ostatními ingrediencemi. Promícháváme na pánvi, dokud maso není hotové. Nakonec posypeme natí z jarních cibulek.

30.6.2011
recept Dunajské vlny I
  Dunajské vlny I   
  Autor: Tucna   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

200 g másla, 3 lžíce kakaa, 200 g práškového cukru, 5 vajec, 2 polévkové lžíce rumu, 300 g polohrubé mouky, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 680 g vypeckovaných višní

Krém: 1 vanilkový pudinkový prášek, 5 dl mléka, 40 g cukru, 125 g másla

Poleva: 75 g tmavé čokolády, 60 g másla

Příprava

Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rumu. Promícháme a natřeme na světlé těsto. Vypeckované višně rozdělíme na těsto a zlehka přitlačíme.
Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 až 30 minut.
Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč odložíme do chladničky ztuhnout.
Po ztuhnutí ho polejeme polevou.
Krém:
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Za stáleho míchání uvaříme pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého pudinku.
Poleva:
Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout a natřeme na vychladlý krém.

30.6.2011
   06  07  08  09  10  11  12  13  14