Recepty

   05  06  07  08  09  10  11  12  13   Řazeno dle: Stáří
recept Burizonové hrudky
  Burizonové hrudky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

Burizony, mleté ořechy, čokoláda, kousek 100% tuku

Příprava

Tabulku čokolády (Orion na vaření) rozpustím v mikrovlné troubě se lžičkou ztuženého tuku. Větší část čokolády naliju na burizony, přidám velkou hrst mletých ořechů a dobře promíchám, aby se všechny zrnka obalily v čokoládě. Kladu do papírových košíčků a dle potřeby ještě trochu polévám čokoládou a všek ještě posypu mletýmí oříšky.
K burizonům možno přidat i nasekané kandované nebo sušené ovoce.

18.12.2011
recept Štafetky
  Štafetky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

Těsto:
170 g cukru moučka, 6 bílků, 70 g hladké mouky, 70 g mletých lískových ořechů, špetka soli

Krém:
250ml mléka, 2 PL hl. mouky, 2 ČL solamylu, 2 vanilkové cukry, 2PL moučkového cukru, 1 bílá čokoláda, 1 máslo
Na krém by bohatě stačilo použít 1/2 uvedených surovin - já využiji na další druhy cukroví

Poleva:
1 čokoláda na vaření, 1ČL 100% tuku (Omega)

Příprava

Bílky se špetičkou soli vyšleháme do husta, zašleháme moučkový cukr a vnícháme mouku smíchanou s oříšky. Rozdělíme na 2 poloviny a natřeme v rovcnoměrné vrstvě na pečící papír potřený olejem, nebo na silikonovou či teflonovou podložku.
Pečeme na 150°C asi 10-15 min. Pozor, nejméně 10 min neotevíráme troubu, aby sněhové těsto nekleslo.

Upečené pláty rozřízneme napůl, promažeme krémem a dáme vychladit.
Já rozmíchala v mléce nouku, solamyl a cukr, povařila na hustou kaši a ještě do teplé vmíchala tabulku bílé čokolády. Do skoro vychládlého krému jsem nakonec zašlehala kostku másla. 
Množství surovin na krém je větší - krému je potřeba menší polovina. Zbytek použiji na promázání jiného druhu cukroví.
Po vychlazení ostrým nožem rozříznout na pásy a posléze na kostičky. Nakonec ozdobíme namočením do čokolády.


18.12.2011
recept Uzené maso zavařené v mikrovlné troubě
  Uzené maso zavařené v mikrovlné troubě   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
Přísady

Uzené maso

Příprava

Uzené maso dáme do sklenice, zalijeme trošinku vodou - asi tak na 1 prst od dna sklenice a dobře uzavřeme víkem se závitem. Já mám MT 900W a zavařovala jsem 12 min. Na každou takovouto sklenici počítám 6 min !

Máme tak po ruce šikovnou masovou zavařeninu, kterou můžeme použít k hlavnímu jídlu, či jen tak na studeno. Chutnou šťávu využijeme např do fazolové nebo čočkové polévky.

13.12.2011
recept Rychlá mramorová buchta - hrníčková
  Rychlá mramorová buchta - hrníčková   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

4 vejce, 1 hrnek cukru, citr. kůra a šťáva, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka,
1 prdopeč, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 PL kakaa, šp. soli, trošku rumu.

Příprava

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, citrónovou šťávu a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a citronovu kůrou.
2/3 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do zbylého těsta zamícháme kakao a štamprli rumu. Nalijeme ve 3 pruzích na světlé těsto a špejlí roztáhneme napříč mramorování. Pečeme na cca 190°

13.12.2011
1
2
3
4
5
recept Želatinový fondán - potahovací
  Želatinový fondán - potahovací   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

4 PL vody
1 želatina v prášku Stilla nebo 1 vrchovatá PL lžíce želatiny v prášku dr. Oetker
1 ČL mandlového aroma
1 ČL vanilkového aroma
1 ČL citronového aroma  (nebo 1 PL šťávy z limetky, citrónu)
2 PL pšeničného či kukuřičného sirupu (vrchovaté)
cca 900g moučkového cukru

tuk Omega na promazání rukou

Příprava

Do mísy dám asi 3/4 kg prosátého moučkového cukru, udělám důlek, do něho přidám tekuté ingredience a vařečkou promazanou Omegou zamíchávám cukr.
Až se mi vytvoři pevnější hrouda, promažu si Omegou ruce a hnětu. Podle potřeby přidávám cukr.

22.11.2011
1
2
3
recept Vepřová žebírka v šípkové omáčce
  Vepřová žebírka v šípkové omáčce   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Vepřová žebírka, šípková omáčka, 1 hovězí bujón, 1/2l vody,  PL sojové omáčky,    1 ČL perníkového koření, 1 ČL bílého pepře, 1ČL ml. zázvoru, 2 cibule, 1 ČL sladké papriky, 1/2 ČL cayennského pepře.
100 ml slehačky na zahuštění.

Příprava

Žebírka si naporcuji, aby byla  lépe provoněná a zaliju marinádou, kterou si přiravím z teplé vody ne které rozmíchám hovězí bujón, 1/2 šípkové marmelády a ostatní ingredience kromě šlehačky. Přikopím a dám péct do trouby na 220 - 250° ma cca 1 hodinu. Během této doby jednou obrátím. Pak sundám poklici a peču odkryté, aby se zredukovala šťáva a masíčko lehce zapeklo. Nakonec vytáhnu maso, sliju šťávu i s cibulí do misky na šlehání a tyčovým mixérem vymixuji do hladka a zašlehám i šlehačku. Maso dám zpět na pánev či pekáč, zaliju omáčkou  a dám ještě na 5-10 min do trouby.
Podáváme s br. knedlíkem, možno i s rýží.

20.11.2011
1
2
recept Šípková zavařenina
  Šípková zavařenina   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Šípky, cukr, špetka kyseliny citrónové.

Příprava

Ze šípků odstraním ze špiček černé bubáky a případně stopky, dobře omyju a dám vařit jen lehce podlité vodou do měkka. Když změknou rozmačkam mačkadlem na brambory a ještě chvilku povařím v minimálním množství vody. Pak propasíruju přes jemné sítko, abych odstranila tvrdá a chlupatá zrníčka. Propasírovanou řídkou kaši opět přivedu k varu a přidám zhruba stejný obsah cukru a krátce povařím. Ke konci ještě dodám špetičku  kyseliny citrónové na zvýraznění chuti. Horké plním do skleniček a nechám vychladit dnem vzhůru..
Sice drobet piplačka, ale výsledek stojí za to !! 

8.11.2011
recept Základ na svíčkovou
  Základ na svíčkovou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Celer - 1 bulva, petržel - 2 ks, mrkev - 4 ks , ocet, sůl

Příprava

Zeleninu očistím a nastouhám. Přidám cca 3 ČL soli a dobře promíchám. Plním do sklenic se závitem. Toto množství mi vešlo do dvou sklenic. Do každé sklenice přidám 10 PL vody a 2 PL octa. Dobře zatáhnu víčka a zavařuji v mikrovlné troubě
na výkon 800W a na každou sklenici počítám dobu x 6 minut.

8.11.2011
recept Strouhaná jablka zavařená v mikrovlnce
  Strouhaná jablka zavařená v mikrovlnce   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Jablka, 1PL kyseliny citronové.

Příprava

Jablka loupu, vykrajuji jádřince a dávám do hrnce se studenou vodou, ve které jsem rozmíchala lžíci kyseliny citrónové, aby jablíčka neztmavla. Pak je scedím, nastrouhám a plním do sklenic cca na 2 prsty od horního okraje. Pak ještě do každé sklenice dám cca 3 PL vody, nasadím a dobře zatáhnu víčka se závitem, dám na kulatý tác s okrajem (misku) - to pro případ, že by přece jen unikla šťáva - a dám do mikrovlné trouby,
Zavařuji na výkon 800W a na 1 sklenici počítám dobu 6 minut ... t.j. při 4 sklenicích na 24 min.

8.11.2011
1
2
3
recept Smažený květák
  Smažený květák   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Květák, hladká mouka, 2 vejce, 2 ČL solamylu, sůl, bílý pepř, strouhanka,
olej na smažení

Příprava

Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a vačíme cca 5 min.  Scedíme a necháme vychládnout, Pak obalujeme v těstíčku, které si připravíme z vajec, solamylu, hladké mouky a trošky vody. Těstíčko ochutíme dle chuti solí a bílým pepřem (kdo nechce, pepř nemusí). Květák namáčíme do těstíčka a obalujeme ve strouhance. Smažime v rozehřátém oleji ze všech stran do zlata.

Příloha : v tomto případě opékané brambory a rajčatový salát

3.11.2011
   05  06  07  08  09  10  11  12  13