|
|
|
Přísady
Pro jednu osobu: hrst těstovin, 6 krabích tyčinek, 5 ředkviček, 1/3 okurky salátové, 5 cherry rajčat, 1/2 červené cibule, 1 PL tatarské omáčky,1PL zakys. smetany, sůl, pepř
Příprava
Těstoviny uvaříme dle návodu. Zeleninu a tyčinky rozkrájíme na kostičky přidáme tatarku a zakysku, nakonec těstoviny dochutíme.
Zeleninový salát s ředkvičkama
|
|
|
|
|
Přísady
5 ředkviček, 4 rajčata, 1 paprika, 1 okurka, červené cibule a jarní cibulka na nálev: cherry ocet nebo jablkový, obyč ocet, salátové koření vitana, pannenský oliv.olej, sůl a cukr
Příprava
Zeleninu nakrájíme na drobno, zalijeme nálevem a promícháme.
1 2
Přísady
Korpus: 1a1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 hrnku holandského kakaa, 1 sáček čokoládového pudingu, 1/3 hrnku oleje, 3 ČL octa, 1 pečivový prášek, 1 hrnek ledové vody
Náplň: 3 banány, 1 tvaroh, 1 šlehačka v prášku, ztužovač šlehačky, 1/2 tabulky hořké čokolády (nebo Orion na vaření), 1 vanilkový cukr + 1ČL Irbisu (umělé sladidlo)
Příprava
Všechny sypké ingredience promícháme, vlijeme vodu, ocet a olej, zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 min. Zkusíme špejlí, jestli je dort propečen. Já vyhřála na cca 200° - vložila formu s těstem a stáhla teplotu na 160°. Ochladíme, opatrně vydlabeme, tak aby zůstal cca 1,5 cm okraj a dno. Vydlabaný střed lehce promažeme krémem, poklademe podélně proříznutými banány a opět zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch zasypeme rozdrobeným, vydlabaným těstem. Jen lehce přitlačíme a dáme vychladit.
Krém stracciatella: Šlehačku v prášku (dr. Oetker) si vyšleháme podle návodu se ztužovačem. Nastrouháme do ní 1/2 tabulky čokolády a přimícháme tvaroh vyšlehaný s cukrem a sladidlem.
1 2
Přísady
500g chlebové pšeničné mouky tmavé, 500g hladké mouky, 2 PL oleje, 1 balíček droždí s vlaštovkou, 1 ČL cukru, 2 ČL soli, 2 ČL drceného kmínu, velká hrst slunečnicových semínek, vlažná voda na zadělání těsta - cca 600ml Na potření : trošku vody vymíchat se lžičkou soli a oleje. Na posypání : celý kmín nebo semínka dle chuti
Příprava
Obě mouky smíchám, přidám droždí, cukr, kmín a sůl a přidám cca 600 ml vlažné vody /tu ještě podle potřeby přidám/ a vypracuji těsto, které si dám vykynout, do trošku nahřáté trouby. Když zhruba 1x zvětší svůj objem, přidám semínka a znovu propracuji, ještě asi 15 min nechám nakynout a pak rozdělím těsto na 2 poloviny. Na plechu na pečícím papíru vytvaruji podélny chlebík a aby nebyl přílíš nízký, zvednu po stranách pečící papír a nahoře ho prošiju špejlí - tím se těsto nemůže roztéci do stran a vyskočí pěkně nahoru. Peču na cca 170° 1/2 hodiny a pak vytáhnu špejli, chléb potřu slanou vodou, případně ještě posypu kmínem a nechám dopéct - zas asi 1/2 hodiny. Na dno trouby jsem dala plechovou misku s vodou, aby chlebík nebyl vysušený,
Vosí hnízda - (rada jak na ně)
|
|
|
|
Kategorie: Praktické rady
|
Přísady
Praktická rada od naší návštěvnice Ivanky, jak na cukroví Vosí hnízda.
Příprava
Když dělám nepečené cukroví Vosí hnízda, tak formičku nevysypu cukrem, ale nastříhám si mikrotenový sáček na čtverečky. Do formičky vložím čtvereček, potom těsto, prstem vymáčnu důlek, dám náplň, přiklopím piškot, zvednu sáčkem vosí hnízdo a je hotovo.
Děkujeme Ivance za příspěvek a těšíme se na další ! :-)
Předpokládám, že nápad uvítají všichni, co mají doma ještě starší typ formiček, který nejde otvírat.
Přísady
200g mletého masa, 1 konzerva bílých fazolí v tomatě, 1 konzerva červených fazolí, 1 cibule, 50g anglické slaniny, špetka soli, lžička sójové omáčky, 2 lžičky sladké chilli omáčky (extra pálivé), 2 lžičky Sauce Green Pepper.
Příprava
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, osmáhneme a orestujeme na ni jemně nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme, až je maso hotovo. Přidáme bílé fazole s tomátovou omáčkou a scezené červené fazole a společně krátce povaříme. Dochutíme solí, chilli omáčkou a zeleným pepřem. Příloha: tmavý chléb, pečivo
Rychlé a chutné !
Vepřová kýta v pikantním župánku a salát z červeného zelí
|
|
|
|
|
Přísady
Vepřová kýta, 1-2 vejce, 2 ČL solamylu, 1 ČL sójové omáčky, 1 ČL green pepper souce, 1ČL chilli omáčky, 1 ČL podravky, 1 ČL papriky
Hlávka červeného zelí, sůl, 100g anglická slanina, 1 velká cibule, tekutý zelený pepř, ocet, irbis v prášku (dia sladidlo)
Příprava
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme a naložíme do marinády, kterou si připravíme z vajec, solamylu (možno i hl. mouky) a výše uvedených koření. Možno si naložit den předem. Pak maso klademe na rozehřátou pánev a z obou stran opečeme do zlatova. Já připravovala na keramické pánvi jen potřené olejem.
Zelí očistíme a nakrájíme. Nemusíme krouhat přílíš na jemno. Vložíme do hrnce, osolíme, posypeme kmínem a zalijeme vodou. Nemusí být zrovna ponořené, stačí tak do 3/4 - zelí, když se začne vařit, trochu klesne. Vaříme pod poklicí asi tak 15 min. (pokud je mladé, raději hlídáme, abychom ho nepřevařili. Musí být sklovaté, ale na skus pevné. Uvařené zelí scedíme a přimícháme do něj jemně nasekanou cibulku, prosklenou na vyškvařené anglické slanině nebo na lžíci oleje. Já v tomto případě dochutila nálevem, který jsem připravila s umělým sladidlem - irbisem - kterého jsem v trošce vody rozmíchala cca 3/4 ČL spolu se zeleným pepřem a octem. Podáváme vychlazené. Příloha : brambory nebo knedlíky (viz. recept níž)
1 2 3 4
Knedlíky v mikroténovém sáčku II
|
|
|
|
|
Přísady
1 hrnek mléka, 2 žloutky, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku dětské krupičky, 1 krajíc chleba, 1 menší nebo 1/2 větší cibule, 2-3 plátky anglické slaniny, hrstka zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, sníh ze 2 bílků, 2 mikrotenové sáčky 20x30 cm
Příprava
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na drobno, orestujeme do sklovata, přidáme na kostičky nakrájený chléb a společně opečeme do zlatova. Žloutky s mlékem rozkvedláme, přidáme zelenou petrželku, osmahnutý chléb se slaninou a cibulí a vmícháme mouku. Nakonec do těsta lehce vpracujeme tuhý sníh ze 2 bílků. Nalijeme do dvou mikrotenových sáčku (20x30). Vložíme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou, vaříme cca 20 min - otočíme a vaříme dalších 15-20 min. Pokud je knedlík náhodou nedovařený, nic se neděje, vložíme zpět do sáčku a dovaříme. Já vařila tentokrát v jednom větším sáčku cca 25 min z každé strany.
Doporučuji jak přílohu k pečeným masům. Je nádherně voňavý po cibulce a anglické! Vyzkoušejte "-)
1 2 3
Přísady
Krůtí stehno horní, lžička podravky, lžička koření na drůbež, lžička kmínu, špetka tymiánu, 2 ks bobkový list, 2 ks nové koření, plátek másla na vymazání pekáčku, 3 lžičky uzeného sádla (plátek na kostičky nakrájeného uzeného špeku).
Příprava
Stehno očistíme, nakořeníme a vložíme do vymazaného pekáčku. Podlijeme asi do 3/4 vodou a pečeme na cca 200°- záleží na troubě. V případě, že by se peklo přílíš rychle, snížíme teplotu. Během pečení 2x obrátíme a dbáme na to, aby se voda zcela nevypekla. Upečené necháme ještě chvíli ochládnout ve výpeku, aby natáhlo do masa všechny chutě. Já šťávu z výpeku použila jako základ pro mou rychlou svíčkovou omáčku, na kterou si připravuji i zeleninu (viz foto č.3, recept na zeleninu najdete v sekci zavařování pod názvem Základ na svíčkovou) a proto ji ponechávám víc a během pečení maso polévám ještě rozpuštěným hovězím bujónem.
Omáčka: Šťávu z výpeku přeliju do hrnce, přidám sklenici sterilované zeleniny na svíčkovou, krátce povařím a rozmixuji tyčovým mixérem. Podle toho, jak byl výpek silný zaliju buď jen šlehačkou nebo pokud byl silnější, přidám ještě trochu mléka, které případně zahustím troškou mouky.
Přísady
1 sáček sojových kostek ( či plátků), 1 kostka masového bujonu, olej na smažení, 1 menší cibule, 1 až 2 zel. papriky, sůl, pepř, sladká i pálivá paprika, gulášové koření (nemusí být), 1 větší stroužek česneku, cca 1 lžíce hladké mouky
Příprava
Dám sojové kostky nebo plátky vařit do cca 0,75l vody s 1 kostkou Masového bujonu či Masoxu na cca 15- 20minut. Potom je vyjmu a trochu vymačkám. Tekutinu si ponechám.
Na hlubší pánvi či v kastrole osmažím na trošce oleje nakrájenou cibuli, přidám nadrobno nakrájenou zel. papriku a orestuju ji. Přidám sojové kostky a ještě chvíli restuji. Trochu opepřím, osolím, opaprikuji sladkou i pálivou paprikou a zaliju kapalinou, v níž jsem vařila sojové kostky (či plátky). Přidám trochu gulášového koření (nemusí být) a jeden větší rozdrcený stroužek česneku. Chvilku produsím (případně přidám vodu), za stálého míchání přileju trochu hladké mouky rozkverlané ve studené vodě, provařím a je hotovo.
Je to trošku ostřejší rychlovka (záleží, kolik se dá pepře a pálivé papriky). Výborné s rýží, mohlo by být i s brambory, možná i s těstovinami (to jsem zatím nezkoušela). postačí na 2 až 3 porce.
|
|