Recepty

   04  05  06  07  08  09  10  11  12   Řazeno dle: Stáří
recept Těstovinový salát surimi
  Těstovinový salát surimi   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

Pro jednu osobu:
hrst těstovin, 6 krabích tyčinek, 5 ředkviček, 1/3 okurky salátové,   5 cherry rajčat, 1/2 červené cibule, 1 PL tatarské omáčky,1PL zakys.  smetany, sůl, pepř

Příprava

Těstoviny uvaříme dle návodu. Zeleninu a tyčinky rozkrájíme na kostičky přidáme tatarku a zakysku,  nakonec těstoviny dochutíme.

1.5.2012
recept Zeleninový salát s ředkvičkama
  Zeleninový salát s ředkvičkama   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

5 ředkviček, 4 rajčata, 1 paprika, 1 okurka, červené cibule a jarní cibulka
na nálev:
cherry ocet nebo jablkový, obyč ocet, salátové koření vitana, pannenský oliv.olej, sůl a cukr

Příprava

Zeleninu nakrájíme na drobno, zalijeme nálevem a promícháme.

1.5.2012
1
2
recept Krtkův dort
  Krtkův dort   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Korpus:
1a1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1/4 hrnku holandského kakaa, 1 sáček čokoládového pudingu, 1/3 hrnku oleje, 3 ČL octa,
1 pečivový prášek, 1 hrnek ledové vody

Náplň:
3 banány, 1 tvaroh, 1 šlehačka v prášku, ztužovač šlehačky, 1/2 tabulky hořké čokolády (nebo Orion na vaření), 1 vanilkový cukr + 1ČL Irbisu (umělé sladidlo)

Příprava

Všechny sypké ingredience promícháme, vlijeme vodu, ocet a olej, zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 min. Zkusíme špejlí, jestli je dort propečen.
Já vyhřála na cca 200° - vložila formu s těstem a stáhla teplotu na 160°.
Ochladíme, opatrně vydlabeme, tak aby zůstal cca 1,5 cm okraj a dno.  Vydlabaný střed lehce promažeme krémem, poklademe podélně proříznutými banány a opět zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch zasypeme rozdrobeným, vydlabaným těstem. Jen lehce přitlačíme a dáme vychladit.

Krém stracciatella:
Šlehačku v prášku (dr. Oetker) si vyšleháme podle návodu se ztužovačem. Nastrouháme do ní 1/2 tabulky čokolády a přimícháme tvaroh vyšlehaný s cukrem a sladidlem.

23.4.2012
1
2
recept Domácí chléb
  Domácí chléb   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

500g chlebové pšeničné mouky tmavé, 500g hladké mouky, 2 PL oleje, 1 balíček droždí s vlaštovkou, 1 ČL cukru, 2 ČL soli, 2 ČL drceného kmínu, velká hrst slunečnicových semínek, vlažná voda na zadělání těsta - cca 600ml
Na potření : trošku vody vymíchat se lžičkou soli a oleje.
Na posypání : celý kmín nebo semínka dle chuti

Příprava

Obě mouky smíchám, přidám droždí, cukr, kmín a sůl a přidám cca 600 ml vlažné vody  /tu ještě podle potřeby přidám/ a vypracuji těsto,  které si dám vykynout, do trošku nahřáté trouby. Když zhruba 1x zvětší svůj objem, přidám semínka a znovu propracuji, ještě asi 15 min nechám nakynout a pak rozdělím těsto na 2 poloviny.
Na plechu na pečícím papíru vytvaruji podélny chlebík a aby nebyl přílíš nízký, zvednu po stranách pečící papír a nahoře ho prošiju špejlí - tím se těsto nemůže roztéci do stran a vyskočí pěkně nahoru.
Peču na cca 170° 1/2 hodiny a pak vytáhnu špejli, chléb potřu  slanou vodou, případně ještě posypu kmínem a nechám dopéct - zas asi 1/2 hodiny.
Na dno trouby jsem dala plechovou misku s vodou, aby chlebík nebyl vysušený,

29.3.2012
recept Vosí hnízda - (rada jak na ně)
  Vosí hnízda - (rada jak na ně)   
  Autor: Ivanka   
  Kategorie: Praktické rady   
 
Přísady

Praktická rada od naší návštěvnice Ivanky, jak na cukroví Vosí hnízda.

Příprava

Když dělám nepečené cukroví Vosí hnízda, tak formičku nevysypu cukrem, ale nastříhám si mikrotenový sáček na čtverečky. Do formičky vložím čtvereček, potom těsto, prstem vymáčnu důlek, dám náplň, přiklopím piškot, zvednu sáčkem vosí hnízdo a je hotovo.

Děkujeme Ivance  za příspěvek a těšíme se na další ! :-)

Předpokládám, že nápad uvítají všichni, co mají doma ještě starší typ formiček, který nejde otvírat.

22.2.2012
recept Chilli Peppers
  Chilli Peppers   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

200g mletého masa, 1 konzerva bílých fazolí v tomatě, 1 konzerva červených fazolí, 1 cibule, 50g anglické slaniny, špetka soli, lžička sójové omáčky, 2 lžičky sladké chilli omáčky (extra pálivé), 2 lžičky Sauce Green Pepper.

Příprava

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, osmáhneme a orestujeme na ni jemně nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme, až je maso hotovo. Přidáme bílé fazole s tomátovou omáčkou a scezené červené fazole a společně krátce povaříme. Dochutíme solí, chilli omáčkou a zeleným pepřem.
Příloha:  tmavý chléb, pečivo

Rychlé a chutné !

21.2.2012
recept Vepřová kýta v pikantním župánku a salát z červeného zelí
  Vepřová kýta v pikantním župánku a salát z červeného zelí   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Vepřová kýta, 1-2 vejce,  2 ČL solamylu, 1 ČL sójové omáčky, 1 ČL green pepper souce, 1ČL chilli omáčky, 1 ČL podravky, 1 ČL papriky

Hlávka červeného zelí, sůl, 100g anglická slanina, 1 velká cibule, tekutý zelený pepř, ocet, irbis v prášku (dia sladidlo)

Příprava

Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme a naložíme do marinády, kterou si připravíme z vajec, solamylu (možno i hl. mouky) a výše uvedených koření. Možno si naložit den předem. Pak maso klademe na rozehřátou pánev a z obou stran opečeme do zlatova. Já připravovala na keramické pánvi jen potřené olejem.

Zelí očistíme a nakrájíme. Nemusíme krouhat přílíš na jemno. Vložíme do hrnce, osolíme, posypeme kmínem a zalijeme vodou. Nemusí být zrovna ponořené, stačí tak do 3/4 - zelí, když se začne vařit, trochu klesne. Vaříme pod poklicí asi tak 15 min. (pokud je mladé, raději hlídáme, abychom ho nepřevařili. Musí být sklovaté, ale na skus pevné. Uvařené zelí scedíme a přimícháme do něj jemně nasekanou cibulku, prosklenou na vyškvařené anglické slanině nebo na lžíci oleje.
Já v tomto případě dochutila nálevem, který jsem připravila s umělým sladidlem - irbisem - kterého jsem v trošce vody  rozmíchala cca 3/4 ČL  spolu se zeleným pepřem a octem.
Podáváme vychlazené.
Příloha : brambory nebo knedlíky  (viz. recept níž)

21.2.2012
1
2
3
4
recept Knedlíky v mikroténovém sáčku II
  Knedlíky v mikroténovém sáčku II   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Přílohy   
 
Přísady

1 hrnek mléka, 2 žloutky, 1/2 hrnku  polohrubé mouky,  1/2 hrnku dětské krupičky,
1 krajíc chleba, 1 menší nebo 1/2 větší cibule, 2-3 plátky anglické slaniny, hrstka zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, sníh ze 2 bílků, 2 mikrotenové sáčky 20x30 cm

Příprava

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na drobno, orestujeme do sklovata, přidáme na kostičky nakrájený chléb a společně opečeme do zlatova.  Žloutky s mlékem rozkvedláme, přidáme zelenou petrželku, osmahnutý chléb se slaninou a cibulí a vmícháme mouku. Nakonec do těsta lehce vpracujeme tuhý sníh ze 2 bílků.
Nalijeme do dvou mikrotenových sáčku (20x30). Vložíme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou, vaříme cca 20 min - otočíme a vaříme dalších 15-20 min. Pokud je knedlík náhodou nedovařený, nic se neděje, vložíme zpět do sáčku a dovaříme.
Já vařila tentokrát v jednom větším sáčku cca 25 min z každé strany.

Doporučuji jak přílohu k pečeným masům. 
Je nádherně voňavý po cibulce a anglické! Vyzkoušejte "-)

20.2.2012
1
2
3
recept Pečené krůtí stehno
  Pečené krůtí stehno   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Krůtí stehno horní, lžička podravky, lžička koření na drůbež, lžička kmínu, špetka tymiánu, 2 ks bobkový list, 2 ks nové koření, plátek másla na vymazání pekáčku, 3 lžičky uzeného sádla (plátek na kostičky nakrájeného uzeného špeku).

Příprava

Stehno očistíme, nakořeníme a vložíme do vymazaného pekáčku. Podlijeme asi do 3/4 vodou a pečeme na cca 200°- záleží na troubě. V případě, že by se peklo přílíš rychle, snížíme teplotu. Během pečení 2x obrátíme a dbáme na to, aby se voda zcela nevypekla. Upečené necháme ještě chvíli ochládnout ve výpeku, aby natáhlo do masa všechny chutě.
Já šťávu z výpeku použila jako základ pro mou rychlou svíčkovou omáčku, na kterou si připravuji i zeleninu (viz foto č.3, recept na zeleninu najdete v sekci zavařování pod názvem Základ na svíčkovou) a proto ji ponechávám víc a během pečení maso polévám ještě rozpuštěným hovězím bujónem.

Omáčka:
Šťávu z výpeku přeliju do hrnce, přidám sklenici sterilované zeleniny na svíčkovou, krátce povařím a rozmixuji tyčovým mixérem. Podle toho, jak byl výpek silný zaliju buď jen šlehačkou nebo pokud byl silnější, přidám ještě trochu mléka, které případně zahustím troškou mouky.


2.2.2012
recept Rychlovka ze sóji
  Rychlovka ze sóji   
  Autor: jarbar2005   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

1 sáček sojových kostek ( či plátků), 1 kostka masového bujonu, olej na smažení,
1 menší cibule, 1 až 2 zel. papriky, sůl, pepř, sladká i pálivá paprika, gulášové koření (nemusí být), 1 větší stroužek česneku, cca 1 lžíce hladké mouky

Příprava

Dám sojové kostky nebo plátky vařit do cca 0,75l vody s 1 kostkou Masového bujonu či Masoxu na cca 15- 20minut. Potom je vyjmu a trochu vymačkám. Tekutinu si ponechám.

Na hlubší pánvi či v kastrole osmažím na trošce oleje nakrájenou cibuli, přidám nadrobno nakrájenou zel. papriku a orestuju ji. Přidám sojové kostky a ještě chvíli restuji. Trochu opepřím, osolím, opaprikuji sladkou i pálivou paprikou a zaliju kapalinou, v níž jsem vařila sojové kostky (či plátky). Přidám trochu gulášového koření (nemusí být) a jeden větší rozdrcený stroužek česneku. Chvilku produsím (případně přidám vodu), za stálého míchání přileju trochu hladké mouky rozkverlané ve studené vodě, provařím a je hotovo.

Je to trošku ostřejší rychlovka (záleží, kolik se dá pepře a pálivé papriky).
Výborné s rýží, mohlo by být i s brambory, možná i s těstovinami (to jsem zatím nezkoušela).
 
postačí na 2 až 3 porce.

3.1.2012
   04  05  06  07  08  09  10  11  12