Recepty

   03  04  05  06  07  08  09  10  11   Řazeno dle: Stáří
recept Pečená rýže
  Pečená rýže   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Přílohy   
 
Přísady

Rýže, jarní cibulka nebo cibule, olivový olej, sůl.

Příprava

Na olivovém oleji lehce osmáhneme cibulku, přidáme rýži a krátce opečeme. Přendáme do pekáčku nebo zapékací misky s víkem, osolíme ( příp. ochutíme vegetou) a zalijeme horkou vodou. Na 1 hrnek rýže dáváme 1,5 hrnku vody. Přiklopíme a dáme na 15 min péct do trouby vyhřáté na 150°.

Doporučuji ! Rýže je sypká, nelepí, nepřipaluje se a taky není vysušená.

8.9.2012
1
2
recept Fazolky ve slanokyselém nálevu
  Fazolky ve slanokyselém nálevu   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Fazolové lusky, sůl, ocet, voda.

Příprava

Fazolky omyju a očistím lusky od stopek.  Pěstuju odrůdy u kterých se nemusí loupat středové tuhé vlákno, takže to jde snadno. Očištěné narovnám do sklenic, do každé z nich dám 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci octa. Zatáhnu víčka a dám do mikrovlné trouby.
Zavařuji při výkonu 900 W, na každou sklenici o obsahu 0,7 l počítám dobu zavařování 6 minut.

Takto připravené je mohu kdykoliv během roku použít jako přílohu k masu, nebo je upravit na smetaně.

7.9.2012
recept Perníčky
  Perníčky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g 100% tuku (nejlépe Omega), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 PL koření do perníku (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs), 1 ČL lžička jedlé sody,

2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto.
NEDÁVAT žádný kypřící prášek do perníku !!!!

Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, citrónová šťáva.

Příprava

Sypké ingredience smíchejte, dejte do mísy nebo na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3-4 mm silnou. Utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

Poleva: Cukr v první řadě prosávejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá.

Poznámka:  recept podle pernikářky paní Řezníčkové

7.9.2012
1
2
3
4
recept Hraběnčiny řezy
  Hraběnčiny řezy   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru moučka, 4 žloutky, 1 citrón, 750 g jablek, 200 g cukru krystal, 50-100 g ořechů, 4 bílky, 50 g rozinek, 1 lžička skořice

Příprava

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, špetku soli, žloutky, citronovou kůrů a šťávu a vypracujeme co nejrychleji těsto. 2/3 těsta namačkáme nebo nastrouháme na plech a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout.

Na těsto nastrouháme jablka a ochutíme skořicí. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, do kterého vmícháme strouhané ořechy. Nahoru postrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme vyhřáté trouby péct. Pečeme na cca 180°
Až těsto zrůžoví, je upečené.

7.9.2012
recept Rajčatová bylinková omáčka
  Rajčatová bylinková omáčka   
  Autor: skart-255   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

3 kg rajčat, 3 cibule, 10 stroužků česneku, bazalka, tymián, oregano, rozmarýn (malinko), sůl, 2 - 3 lžíce cukru, olivový olej, 1 brambora

Příprava

Na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidat 2 lžíce cukru, míchat, nechat zkaramelizovat. Přidat nakrájená rajčata na kostičky (já je dávám neloupaná, ale mohou se i oloupat), osolit a dusit cca 1 hodinu, až se rozvaří na kaši. 10 minut před koncem přidám česnek krájený na plátky, bylinky (hodně) a nastrouhanou bramboru na zahuštění. Když je omáčka hotová, naliju ji do sklenic se šroubovacím víkem a zavařuji v klasickém hrnci. Naleju do něj vodu tak, aby sahala pod víčka a pomalu vařím zakryté cca 1 hodinu.

4.9.2012
recept Palivec z rajčat
  Palivec z rajčat   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

1 kg rajčat, 1 cibule, 1 dl 8% octa, 1 dl cukru, 1 ČL karí koření, 1,5 ČL mletého zázvoru, 1,5 ČL pálivé papriky, 1 PL soli, 6-10 stroužku česneku

Příprava

1000g rajčat, 1 větší cibule - nakrájíme na kostičky, povaříme asi půl hodiny, prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme 1dl 8% octa, 1dl cukru, vaříme do hustoty marmelády. Před dokončením přidáme 1kávovou lžičku kari koření, 1,5 lžičky mletého zázvoru, 1,5 lžičky pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 6-10 stroužků česneku prolisovaného nebo drobně nakrájeného. Necháme krátce přejít varem. Plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme.

Mnohokrát odzkoušeno. Doporučuji milovníkům pikantního a ostrého.

4.9.2012
1
2
recept Smažené fazolové lusky
  Smažené fazolové lusky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

fazolové lusky, hovězí bujón (kostka), 1-2 vejce, sůl, pepř, horčice, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení

Příprava

Fazolové lusky očistíme a povaříme ve vodě s bujónem. Scedíme, necháme okapat. Pak namáčíme v těstíčku připraveném z vajec, hl. mouky, hořčice, pepře a soli, obalíme ve strouhance a smažíme.
Jako příloha je vhodná bramborová kaše a zeleninový salát, nebo prostě jen tak mlsat s nějakým zeleninovým salátem.

31.7.2012
1
2
recept Pečená treska + brambory s medvědím česnekem
  Pečená treska + brambory s medvědím česnekem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Treska, hl. mouka, sůl, pepř, paprika, kmín, pár kostiček anglické slaniny, máslo.

Brambory, medvědí česnek.

Příprava

Porce tresky osolíme a okořeníme, lehce obalíme v hladké mouce a položíme do pekáčku vymazaného máslem. Nahoře trochu posypeme kmínem a kostičkami anglické slaniny a hoblinkami másla. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Podáváme s vařenými bramborami a sypeme natí medvědího česneku.
Já si ji mrazím a používám pak v průběhu celého roku (pokud ovšem tak dlouho vydrží)

4.5.2012
recept Využití starého chleba
  Využití starého chleba   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Tipy do kuchyně   
 
Přísady

Starší chleba

Příprava

Chleba nakrájím na kostky nechám zaschnout - ne usušit - dám je do kutrovače a udělám chlebovou strouhanku. Používám k zahušťování polévek, omáček a hlavně guláše.

2.5.2012
recept Opilí čerti
  Opilí čerti   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Nepečené   
 
Přísady

Perník na strouhání, rum, čokoláda na vaření, 100% tuk, kokos

Příprava

Perník nakrájíme na kostičky a námáčíme je do rumu (2 díly rumu 1 díl vody) dále je námáčíme do čokoládové polevy (na 100g čokolády 50g 100% tuku) poté obalujeme v kokosu. Necháme aspoň jeden den uležet. Je to rychlé a levné cukroví,  hodí se i na vánoce.

1.5.2012
   03  04  05  06  07  08  09  10  11