![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Rýže, jarní cibulka nebo cibule, olivový olej, sůl. Příprava
Na olivovém oleji lehce osmáhneme cibulku, přidáme rýži a krátce opečeme. Přendáme do pekáčku nebo zapékací misky s víkem, osolíme ( příp. ochutíme vegetou) a zalijeme horkou vodou. Na 1 hrnek rýže dáváme 1,5 hrnku vody. Přiklopíme a dáme na 15 min péct do trouby vyhřáté na 150°. 8.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Fazolové lusky, sůl, ocet, voda. Příprava
Fazolky omyju a očistím lusky od stopek. Pěstuju odrůdy u kterých se nemusí loupat středové tuhé vlákno, takže to jde snadno. Očištěné narovnám do sklenic, do každé z nich dám 1 čajovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci octa. Zatáhnu víčka a dám do mikrovlné trouby. 7.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g 100% tuku (nejlépe Omega), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 PL koření do perníku (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs), 1 ČL lžička jedlé sody, Příprava
Sypké ingredience smíchejte, dejte do mísy nebo na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3-4 mm silnou. Utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné. 7.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 4 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
500 g polohrubé mouky,
250 g másla,
1 prášek do pečiva,
200 g cukru moučka,
4 žloutky,
1 citrón,
750 g jablek,
200 g cukru krystal,
50-100 g ořechů,
4 bílky,
50 g rozinek,
1 lžička skořice Příprava
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, špetku soli, žloutky, citronovou kůrů a šťávu a vypracujeme co nejrychleji těsto. 2/3 těsta namačkáme nebo nastrouháme na plech a třetinu těsta necháme v chladničce ztuhnout. 7.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
3 kg rajčat,
3 cibule,
10 stroužků česneku,
bazalka,
tymián,
oregano,
rozmarýn (malinko),
sůl, 2 - 3 lžíce cukru,
olivový olej,
1 brambora Příprava
Na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidat 2 lžíce cukru, míchat, nechat zkaramelizovat. Přidat nakrájená rajčata na kostičky (já je dávám neloupaná, ale mohou se i oloupat), osolit a dusit cca 1 hodinu, až se rozvaří na kaši. 10 minut před koncem přidám česnek krájený na plátky, bylinky (hodně) a nastrouhanou bramboru na zahuštění. Když je omáčka hotová, naliju ji do sklenic se šroubovacím víkem a zavařuji v klasickém hrnci. Naleju do něj vodu tak, aby sahala pod víčka a pomalu vařím zakryté cca 1 hodinu. 4.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 kg rajčat, 1 cibule, 1 dl 8% octa, 1 dl cukru, 1 ČL karí koření, 1,5 ČL mletého zázvoru, 1,5 ČL pálivé papriky, 1 PL soli, 6-10 stroužku česneku Příprava
1000g rajčat, 1 větší cibule - nakrájíme na kostičky, povaříme asi půl hodiny, prolisujeme nebo rozmixujeme.
Přidáme 1dl 8% octa, 1dl cukru, vaříme do hustoty marmelády.
Před dokončením přidáme 1kávovou lžičku kari koření, 1,5 lžičky mletého zázvoru, 1,5 lžičky pálivé papriky, 1 polévkovou lžíci soli, 6-10 stroužků česneku prolisovaného nebo drobně nakrájeného.
Necháme krátce přejít varem.
Plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme. 4.9.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
fazolové lusky, hovězí bujón (kostka), 1-2 vejce, sůl, pepř, horčice, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení Příprava
Fazolové lusky očistíme a povaříme ve vodě s bujónem. Scedíme, necháme okapat. Pak namáčíme v těstíčku připraveném z vajec, hl. mouky, hořčice, pepře a soli, obalíme ve strouhance a smažíme. 31.7.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Treska, hl. mouka, sůl, pepř, paprika, kmín, pár kostiček anglické slaniny, máslo. Příprava
Porce tresky osolíme a okořeníme, lehce obalíme v hladké mouce a položíme do pekáčku vymazaného máslem. Nahoře trochu posypeme kmínem a kostičkami anglické slaniny a hoblinkami másla. Upečeme ve vyhřáté troubě. 4.5.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Starší chleba Příprava
Chleba nakrájím na kostky nechám zaschnout - ne usušit - dám je do kutrovače a udělám chlebovou strouhanku. Používám k zahušťování polévek, omáček a hlavně guláše. 2.5.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Perník na strouhání, rum, čokoláda na vaření, 100% tuk, kokos Příprava
Perník nakrájíme na kostičky a námáčíme je do rumu (2 díly rumu 1 díl vody) dále je námáčíme do čokoládové polevy (na 100g čokolády 50g 100% tuku) poté obalujeme v kokosu. Necháme aspoň jeden den uležet. Je to rychlé a levné cukroví, hodí se i na vánoce. 1.5.2012
![]() ![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |