![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Kuřecí stehna, balíček kysaného zelí, slanina, cibule, sůl, kmín, lžička polévkového koření, brambory Příprava
Na plech rozprostřu kysané zelí, trošičku podliju vodou, posypu nakrájenou cibulí, lehce posypu polévkovým kořením. Na zelí položím kuřecí stehna, osolím je a posypu kmínem a na kostičky nakrájenou slaninou a peču. Příloha: vařené brambory 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
275 ml mléka, 150 ml oleje, 2 vejce, špetka soli, 100 g cukru, 650 g mouky (napůl hladká s polohrubou), 1/2 kostky droždí (nebo 11/2 ČJ sušeného), borůvky a drobenka Příprava
Mléko, olej, vejce, cukr a sůl zamíchám a naliju do domácí pekárny, nasypu mouku a přidám sušené droždí nebo kvásek z droždí zamíchaného se lžičkou cukru a několika lžícemi mléka a lžičkou mouky. Program těsto a nechám nakynout. Pak rozdělím na dvě poloviny, mokrou rukou roztáhnu na plech, posypu borůvkama a drobenkou a peču. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Pěkně prorostlý bůček bez kosti, polévkové koření, sladká a pálivá paprika, sůl, pepř celý i mletý, česnek, sušená petrželka, 1 bobkový list, 3-4 kuličky nového koření Příprava
Bůček povaříme (nejlépe je vařit ho v mléce už naporcovaný na pásy 12-15 cm široké) spolu s polévkovým kořením, hrstkou celého pepře, 1 bobkovým listem, 2-3 kuličkami nového koření a 4-5 stroučky česneku. (pozor uvařit, ale nepřevařit !) Ještě horký ho položíme na alobal, kůžičku jemně nařízneme křížem a ze všech stran potřeme utřeným česnekem a pořádně posypeme paprikou (poměr ostré a sladké si každý určí podle chuti), pepřem a sušenou petrželkou, případně dosolíme. Pěkně pevně zabalíme do alobalu a dáme do lednice, kde ho nejlépe na 3-4 dny zapomeneme :-)) Pak vytáhneme, vybalíme, dáme na prkýnko a s dobrým chlebem bužírujeme ! 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 4 5 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Hovězí rolády, hořčice, sůl, pepř, rýže, hladká mouka, polévkové koření, ml. paprika Náplň: anglická slanina, uzeniny, vejce, cibule, čerstvá papika, kyselé okurky Příprava
Hovězí rolády si naklepeme, po jedné straně osolíme, opepříme a silně potřeme hořčicí. Pak lehce posypeme rýži. Na to dáme vaječinu připravenou z anglické slaniny na které lehce opečeme nakrájenou klobásu nebo uzené (nebo obojí :-)) přidáme na proužky nakrájenou cibuli, papiku nakrájenou na kostičky a vejce. Ochutíme solí a pepřem a klademe na rolády. Přidáme kousek kyselé okurky a rolády zabalíme a sepneme nebo raději zavážeme nití. Obalíme v hladké mouce do které zamícháme trochu polévkového koření a mleté papriky. Pak osmažime ze všech stran do zlata na oleji, vložíme do hrnce, zalijeme (pokud nám zbude náplň, nebo kousky kyselé okurky tak je můžeme přidat) a vaříme do měkka. Podáváme např. s rýži ( nebo brambrem) a salátem z červeného zelí 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 litr mikyšky nebo podmáslí, 1 litr mléka, 4-5 větších brambor, kmín, polévkové koření, kopr (nejlépe čerstvý nebo sušený) 4 vejce, polévková lžíce hladké mouky Příprava
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit s kmínem a polévkovým kořením v cca 3/4 l vody. Mikyšku rozšleháme s mlékem, moukou a vejci (na rozdíl od české kulajdy nedávám do polévky vejce vařená, ale zašlehávám je) a vlijeme do uvařených brambor a za stálého míchání ještě krátce povaříme. Nakonec přidám nasekaný kopr. Výsledkem je cca 3,5 l hrnec dobroty, co se hrozně rychle vypařuje :-))) 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Listové těsto (kupné), špenát, vejce, sůl, pepř, česnek Příprava
Listové testo se rozděli na dvě trochu nestejne poloviny(matematici odpusti;-)),větší část se vyvali a vyloží se ji forma-žádné podmazání neni potřeba - těsto se propichá vidlickou. Na něj se nanese udušený a ochucený špenát. Do něj se udělaji důlky (na kulatou formu dělám čtyři) a do nich se vyklepnou celá vejce a celé se to posype strouhanym ementálem. Okraje těsta se potřou bílkem(stači mašlovačkou vytřít skořapky) a přiklopime druhou vyvalenou plackou. Okraje přitlačíme a přebytečné těsto odstranime. Ze zbytku těsta se daji udělat ozdoby. Pomašlujeme a propíchneme vidličkou v místech, kde nejsou vejce. Pečeme v předehřáté troubě cca 30-40 minut. 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
3 velké bílé jogurty, 2 galaretky, 200 ml vody, 3-4 jablka, kousek skořice, 5 hřebíčků, 1 vanilkový cukr + cukr (dle chuti) Příprava
Jablka oloupat, nakrájet na kostky a podusit do měkka v minimálním množství vody s kouskem skořice, hřebíčky a cukrem.Nechat vychladit, vytáhnout koření a případně vidličkou ještě rozmačkat větší kousky. 200 ml vody přivést do varu, odstavit a vsypat 2 galaretky, vymíchat do rozpuštění a nechat ochladit (ne moc, aby nazačala tuhnout). Jogurty smíchat s dušenými jablky a pak s vlažnou galaretkou a dát do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc). Kdo chce, může vrstvit do misky = prokládat piškoty. 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
3 - 4 větší kuřecí prsíčka, 250 g sekané, 150 g salámu, 2 vařená vejce, 3 vejce, 1 polévková lžíce rýže,°1 malá zelená paprika, sterilovaná kapie, grilovací koření, máslo (na vymazání formy), sůl, pepř Příprava
Vánočkovou formu vymažu máslem a lehce posypu grilovacím kořením - pak vyložím tenkými plátky kuřecího masa a pak potřu tenkou vrstvou sekané (měla jsem zbytek od plněných paprik). Naplním nádivkou připravenou z vaječiny ze 3 vajec, do které zamíchám na kostičky nakrájený salám (klobásku, uzené...), papriku zelenou i sterilovanou, vařená nasekaná vejce a lžíci syrové rýže. Nádivku lehce osolím a opepřím. Nahoru opět položím tenkou vrstvu sekané a zakryju kuřecími plátky. Pokladu ještě pár vloček másla, lehce posypu grilovacím kořením a dám péct do trouby. cca 45 min na 190° Upečenou vyklopím na plech a v případě potřeby ještě nechám na pár minut lehce zezlátnout v troubě 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 malý květák, 3 vejce, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky, 1,5-2 dcl mléka, sůl, pepř, podravka, olej na smažení Příprava
Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle. Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky
vymícháme s mlékem a moukou, přidáme nastrouhaný květák, promícháme,
osolíme, opepříme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh.
Na rozehřátý tuk kladme lžíci hromádky, uděláme placičky a zvolna po obou stranách osmažíme. 28.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Brambory, uzené maso, 4 vejce, 1 cibule, grilovací koření, tuk na vymazání pekáče. Příprava
Syrové brambory jsem nakrájela na plátky a zapekla lehce posypané grilovacím kořením asi 15 min v horké troubě, na pekáči vymazaném máslem. Pak jsem vmíchala nakrájené obrané maso z uvařených vepřových žebírek a nakrájenou cibuli a pekla do zlatova. Nakonec jsem je ještě polila lehce okořeněnými a rozšlehanými vejci a dopekla. 28.12.2008
![]() ![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |