Recepty

   53  54  55  56  57  58  59  60  61   Řazeno dle: Stáří
recept Křehké škebličky
  Křehké škebličky   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

28 dkg hl. mouky, 25 dkg másla, 2 žloutky, 2 lžíce vody, 2 lžíce octa

Příprava

Zpracovat těsto, nechat hodinu odpočinout, vyválet cca ½ cm hrubý plát a vypichovat velká kolečka, doprostřed každého dát trošku pikantní marmelády, přeložit a péct. Po upečení hned obalit v moučkovém cukru.

29.12.2008
recept Česneková pomazánka
  Česneková pomazánka   
  Autor: Zandule   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Tak tato pomazánka dopadla úplně výtečně. Dala jsem tam, pomazánkové máslo, sůl, pepř, tavený sýr, česnek, nastrouhala na hrubém struhadle cihlu a ještě na drobno nakrájela salám Herkules a pak přidala ještě majolku. Nemá to chybu !

Příprava

postup viz výš

29.12.2008
recept Kuřecí prsíčka s broskví a zapečená se sýrem
  Kuřecí prsíčka s broskví a zapečená se sýrem   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

kuřecí řízky, broskvový kompot, sýr, hladká mouka, koření, máslo + olej

Příprava

Kuřecí plátky obalím v mouce, do které vmíchám oblíbené koření (např. lžičku polévkového + lzičku tzatziki + 1/2 lžičky papriky a špetku pepře) a lehce opeču na pánvo na oleji napůl s máslem. Opečené plátky narovnám do pekáčku, narovnám na ně okapané broskve a nahoru plátky sýru. Lehoučce popráším kožením tzatziki, položím šupinku másla a zapeču v troubě. Příloha : hranolky, majonézový dresing

29.12.2008
recept Piškotová roláda s lesními jahodami
  Piškotová roláda s lesními jahodami   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

klasické piškotové těsto, máslový krém, čerstvé lesní jahody

Příprava

Piškotové těsto potřeme máslovým krémem (trošku jsem nadstavila zbytkem krupicové kaše) a posypeme lesními jahodami, zarolujeme a necháme vychladit.

29.12.2008
1
2
3
4
5
recept Krémová polévka z krásnoporky žemličky s liškami
  Krémová polévka z krásnoporky žemličky s liškami   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

Houby = krásnoporky žemličky a lišky, cibule, máslo, vařené brambory, sůl, kmín, polévkové koření, smetana, 2 vejce, libeček (petrželka)

Příprava

Na másle zpěnit nasekanou cibulku, přidat očištěné nakrájené krásnoporky, sůl, kmín, polévkové koření a podusit. Pridat 1/2 nakrájených vařených brambor, zalít vodou a rozmixovat. Přidat lišky a 25 min povařit. Nakonec dodat zbytek vařených brambor a dochutit smetanou rozšlehanou s vajíčky a nasekaným libečkem nebo petrželkou.

29.12.2008
1
2
3
4
5
recept Kuřecí sulc
  Kuřecí sulc   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Kuřecí drůbka, hovězí bujón (kostka), polévkové koření, nové koření, bobkový list, celý i mletý pepř, sůl, 2x želatina v prášku.

Příprava

Tohle dělám tak, že dám povařit masitá drůbka nebo menší kuře, přidám pro masitější chuť kostku dobrého hovězího bujónu, polévkové koření, 10-12 kuliček pepře, 2 nové koření 1 bobkový list. Uvařím, scedím, maso i kůžičky oberu a nakrájím na kousky a zaliju litrem scezeného vývaru, do kterého rozdělám podle návodu čistou želatinu a trošičku okyselím octem, dochutím solí a ml. pepřem a dám do lednice ztuhnout. Pak už jen krájíme, posypeme cibulkou s octem a dlabem :-)

29.12.2008
1
2
recept Okurky (zavařované v mikrovlné troubě)
  Okurky (zavařované v mikrovlné troubě)   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Okurky, mrkev, cibule, kopr, křen + Deko, ocet, cukr, celý pepř, hřebíček, skořice

* přikládám obrázek časopisu o zavařování v MT, který je dosud k sehnání na stáncích !!

Příprava

Uvařím nálev ze dvou sáčku Deka - t.j. svařím 3,5l vody a 1 l octa, přidám 2 sáčky Deka, 1 kousek celé skořice (pokud je moc velký, stačí půl tyčinky), 5 hřebíčků a přihodím hrstku celého pepře (nebo přidám po 4-5 kuliček do každé sklenice) a 1 kg cukru a nechám vychladit. Zatím si omyju a připravím do láhví okurky a zeleninu. Zaliju studeným nálevem, zavíčkuju a steriluju v mikrovlné troubě. Návod na zavařování v mikrovlnce najdete u mého receptu na míchaný zelný salát.
Já takovéto tři láhve vlním 3x5 minut = 15 minut pri plném výkonu.

Doporučuji používat jen šroubovací víčka !!!
(Já používám i normální, ale dávám pozor a zkouším, jestli jsou pořádně  zatažená a neprotáčí se. Nové Omnia víčka jsou už fakticky nepoužitelná)

29.12.2008
1
2
recept Strouhaný koláč s jablky a broskvemi
  Strouhaný koláč s jablky a broskvemi   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

1 kostka tuku (máslo, héra), špetka soli, 15 dkg cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, cca 65 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč, 1 skořicový cukr, 4 velké jablka, 3 broskve nebo nektarinky, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry.

Příprava

Těsto: 1 kostka tuku (máslo, héra), špetka soli, 15 dkg cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, cca 65 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč -- uňahňat těsto a šoupnout na chvíli, než si připravíme náplň, do ledničky. Nádivka: 4 velké jablka nastrouhat, 3 broskve (nektarinky) nakrájet na kostičky a smíchat se 2 bal. vanilkového pudinku a 2 vanilkovými cukry. Z těsta odebrat větší polovinu a nastrouhat na plech. Lehce přitlačit (válečkem) a nanést náplň - urovnat a nahoru nastrouhat zbytek těsta. Nakonec posypat skořicovým cukrem a šoupnout do trouby a za cca 20 min upečeno - ochladit a papat. Křehoulinké a dobroulinké :-))

29.12.2008
1
2
3
4
5
recept Karbanátky ze sírovce
  Karbanátky ze sírovce   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Sírovec - vlastní polotovar, cibule, strouhanka z cca 1 a půl rohlíku, 2 vejce, majoránka, bazalka, hl. a hr. mouka na obalení, olej na smažení

Příprava

Nakrájet na kostičky a dusit s drceným kmínem, solí, kostkou silného bujónu a česnekem na másle.
Pak umixovat spolu s 1 velkou cibulí, 2 vejci, strouhankou a dokořenit majoránkou (bazalkou ) a pepřem.
Z takto připravené hmoty vykrajovat porce a obalovat je ve směsi hladké a hrubé mouky a špetky grilovacího koření - tvarovat kuličky a na oleji usmažit ze všech stran

29.12.2008
recept Sírovec žlutooranžový na smetanovém karí
  Sírovec žlutooranžový na smetanovém karí   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Mladé plodnice sírovce, cibule, česnek, máslo, karí, polévkové koření, hladká mouka, smetana

Příprava

Cibuli nasekáme na jemno a osmáhneme s česnekem, přidáme na kostičky nasekaný sírovec, osolíme (já používám místo soli polévkové koření) a vysmáhneme do červena. Zalijeme smetanou ve které rozkvedláme trochu hladké mouky a lžíci karí a ještě chvíli povaříme. Podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.

29.12.2008
   53  54  55  56  57  58  59  60  61