![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Vařené brambory (zbytek od oběda). 6 vajec, slanina, cibule, máslo, mléko, sůl, pepř, majoránka, Podravka, koření na pizzu Příprava
Takže, pokud nám zbudou vařené brambory od oběda a nevíme co s nimi. Brambory našťoucháme s máslem, pokud možno za tepla. Lépe se šťouchají. :) Na pánev hodíme nakrájenou slaninu, špek a cibulku. To vše za občasného míchání osmahneme až je cibulka trochu do zlatova. Při tom okořeníme. Záleží podle množství, ale každá kuchařka pozná. Takže nasypu na to něco Podravky, pepř, majoránku a jakékoli koření, které se vám bude líbit, já přidávám něco málo koření na pizzu. Pak přihodíme ty našťouchané brambory a mírně mícháme, aby se to promíchalo s tou slaninou atd. Mezitím si připravím vejce asi 6 ks, opepřím je, a dám tam česnek se solí a mléko a rozšlehám. To celé potom vlejeme do pánve a prošťoucháme s těmi bramborami a slaninou a jakmile si myslíme, že je to pořádně promíchané, necháme na mírném plameni, nebo v el. troubě propéct až to prostě je upečené. Pokud má někdo tu super pánev, co se nepřipaluje, je možné to normálně dělat na plotně , tak na poloviční teplotu a přikryté pokličkou. A to je právě ten snímek. :D Případné dotazy zodpovím. Přeji dobrou chuť :) 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Bramborové těsto, uzená krkovička. Příprava
Bramborové těsto se vyválí na placku, poklade uzenou plátkovou krkovičkou nebo jinou nakrájenou uzeninou, zaroluje jako štrůdl. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Bábovka : 3 vejce 3 lžíce vody, 25 dkg cukru, vyšlehahat, postupně přídat 1 skleničku od hořčice oleje, a jednu skleničku mléka, pak lehce přimíchat 50dkg hladké mouky, smíchané s kypřícím práškem.Podle chuti můžeme těsto rozdělit a jednu polovinu ochutit - kakaem , kávou, Je to dost univerzální těsto, dobré na bábovky, nebo jen nalít na plech, a třeba poklást ne příliš vlhkým ovocem. Dobrou chuť ! Příprava
viz výš 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1/2 kg hladké mouky, 20 dkg mouč.cukru, 2 vejce, 2 - 4 lžíce medu, 1/2 lžičky sody, koření : skořice, zázvor, anýz, fenykl, n.koření, hřebíček - celkem víc, než 1/2 lžíce Příprava
- pokud se těsto špatně spojuje je možno přidat med a vejce, ale buďte trpěliví, ze začátku se drobí...
- nechat v lednici nejlépe do druhého dne, ale stačí i jen pár hodin
- peče se do lehce zlatova, po upečení a vyndání potřít vejcem zředěným mlékem, aby se leskly
- zdobit bílkovou polevou
pokud chcete, aby byly tmavé, místo klasicky okrových, je možno přidat
do těsta kakao. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Brambory omyjeme a rozpůlíme. Na plech dáme tak půlku másla, necháme ho rozhřát v troubě, aby byl plech celý po dně pokrytý. na to naskládáme brambory a pečeme do měkka v troubě. Brambory by měly být na povrchu zkrabatělé. Peče se tak na 250 asi 3/4 hodiny. Podle velikosti brambor i hodinu. Dají se jíst samotné, jen tak. Solí se až při konzumování. Vyzkoušejte a uvidíte. Je to vynikající ňamka. Příprava
viz výš 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1/2 kg polohr. mouky 10 dkg cukru + 10 dkg másla utřít se 2 žloutky 3 dkg droždí + 2 kostky cukru - kvásek 3/16 mléka trochu rumu vanilkový cukr citronová kůra špetka soli mandle, rozinky - množství dle chuti Příprava
Žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme, přidáme do mouky, mléka, rumu a přilejeme vzešlý kvásek.
Nastroháme kůru z jednoho omytého citronu a přisypeme špetku soli.
Těsto pořádně a dlouho propracováváme, dohladka, až se leskne, v tom tkví celé kouzlo...Nešetřete časem a hňácejte klidně půl hodiny
Nasekané mandle a rozinky namočené v rumu zapracujeme do vykynutého těsta.
Zdobíme celými loupanými mandlemi, pečeme pomašlované v předehřáté troubě, nejdříve zprudka 175-200°C, když vánočka chytne barvu, zmírníme na 150°C a zvolna dopékáme. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Salát - 1,5 kg vařených oloupaných brambor, 1-2 velká jablka, 300 ml domácí sterilovaná zeleninová směs (okurky+mrkev) včetně nálevu, 6 ks vařená vejce, 1 velký bílý smetanový jogut, sůl, pepř. Příprava
Kuřecí řízečky nesolím - jsou obalené v kořeněné směsi (hladká mouka s oblíbeným kořením) a pak v rozšlehaných vejcích a strouhance. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
viz níž Příprava
Těsto je klasické kynuté. Náplň : nastrouháme na jemném struhadle syrovou cukrovou řepu, omahneme ji na másle, nebo sádle (ztmavne) podlijeme kapkou vody a podusíme do poloměka.Pak přidáme trochu mléka, přivedeme k varu a přidáme mletý mák - asi tak jednu čtvrtinu množství řepy.Za stálého míchání necháme propařit. Kdo chce, může přisladit - podle chuti.Lehce přichutit skořicí.Z kila mouky je tak 24 kusů.Dělají se velké.Povrch se potírá rozšlehaným vajíčkem. Péct na 190-200°jako klasické buchty.Dobrou chuť. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
viz níž Příprava
Těsto : 4 žloutky utřeme se 4 lžícemi cukru a 3 lžícemi kakaa přidáme: sníh z 5-ti bílků a 4 lžíce polohrubé mouky se čtvrtkou prášku do pečiva. Dávka je vhodná do běžné dortové formy. 29.12.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
30 dkg. hl. mouka, 20 dkg máslo, 12 dkg mleté ořechy, 8 dkg moučkový cukr, 1 celé vejce, špetička soli Příprava
Zpracovat těsto, vykrájet oválky (cca 5mm vysoké) a spojovat máslovým krémem s rumem a okraje pak obalit v ml.oříšcích. (na obr. ty vlevo - tentokrát s mandí nahoře) 29.12.2008
![]() ![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |