Recepty

   49  50  51  52  53  54  55  56  57   Řazeno dle: Stáří
recept Nízkokalorické kuře
  Nízkokalorické kuře   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Půlka kuřete, čínské zelí, červená paprika, cibule, olivy, oliv. olej, sůl, pepř, provensálské bylinky

Příprava

Kuře zbavíme kůže a rozporcujeme na 4 díly. Na pánev dáme lžíci oliv. oleje a zprudka opečeme díly kuřete do zlatova, přendáme do pekáčku a na výpeku orestujeme cibuli, papriku a zelí nakrájené na proužky vše přendáme do pekáčku, osolíme, opepříme, provensál. bylinky a zalijeme 1/4l drubež. vývaru z kostky a poklademe pokrájenými asi 10 olivami. Dáme na 20 min. zapéct do trouby.
Můžeme přidat i trochu kečupu. Příloha rýže a nebo těstoviny.

15.1.2009
recept Vepřové na kmíně
  Vepřové na kmíně   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Vepřové plecko, 2 velké cibule, kmín, sůl, pepř, sádlo, špek, máslo a hladká mouka

Příprava

Maso nakrájíme na kostky. Cibule na hrubo, rozpustíme kousek špeku na drobno nakrájeného přidáme sádlo a nahrubo nakrájenou cibuli vše orestujeme. Přidáme maso a ještě chvilku restujeme, osolíme, opepříme a dáme lžičku kmínu drceného. Dusíme doměkka. Z másla a mouky si uděláme jíšku a tou sos zahustíme. Podáváme s brambor. knedlíkem nebo s rýží.

15.1.2009
recept Cizrna, salát, nebo jako příloha
  Cizrna, salát, nebo jako příloha   
  Autor: pidik   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

0.5 kg cizrny, 4 velké cibule, mořská sůl, bílý pepř, 1 lž. francouzké hořčice, 4 lž. olivového oleje, 0.5 dcl teplé vody, vajíčka a zelenina na obložení

Příprava

Do uvařené ještě horké cizrny zamícháme na jemno pokrájenou cibuli, kterou jsme nechali předtím chvíli odležet. Osolíme mořskou solí. Necháme asi 10 min. odpočinout. Nálev si připravíme vyšleháním francouzké hořčice, olivového oleje, bílého pepře a horké vody pro lepší spojení. Vše pak důkladně promícháme. Nechá se jíst za studena se zeleninovou oblohou, nebo použít teplé jako příloha k uzenině.

14.1.2009
recept Špagety s klobásou
  Špagety s klobásou   
  Autor: ejwule   
  Kategorie: Masitá jídla   
Přísady

Špagety, tvrdý sýr na strouhání, 4 konzervy středně velkých rajských protlaků, 4 nožičky ne moc ostré klobásy, 3-4 bobkové listy, cca 10 kuliček nového koření, cca 10 kuliček celého pepře, větší špetku tymiánu, půlku střední cibule, olej, maizenu, sůl.

Příprava

Na oleji zpěníme cibuli a přidáme na kolečka nakrájené klobásy. Rychle opečeme a přidáme protlak s trochou vody, sůl a koření. Vaříme asi tak půl hodiny, dokud omáčka nezíská červenohnědou barvu. Toho docílíme tím, že přidáváme jen velmi málo vody a omáčku vlastně mírně připalujeme a odškrabáváme ode dna. Tim dostaneme krásnou barvu a jemně nahořklou chuť. Úplně nakonec přidáme podle potřeby ve vodě rozmíchanou maizenu nebo solamyl, aby omáčky bylo víc a přitom si uchovala svoji hustotu. Špagety uvaříme obvyklým způsobem a porce posypeme strouhaným sýrem. Omáčka ráda prská, takže nakonec asi budete muset umýt sporák, ale ta chuť za to stojí.

14.1.2009
recept Zázvor
  Zázvor   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Praktické rady   
Přísady

Zázvor

Zázvor, nepostradatelná ingredience asijské kuchyně je nejen kořením, ale i výtečným pomocníkem při boji s nachlazením. Vytváří totiž hřejivý a příjemný pocit a obnovuje vitalitu. Pokud se horký zázvorový čaj vypije na samém začátku rýmy nebo chřipky, kdy se cítíte unaveni, máte zimnici a všechno vás bolí, pak podporuje pocení, snižuje horečku a pomáhá odbourat toxiny a katar.

Zázvor také podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva a zvyšuje vylučování enzymů. Je to vynikající lék proti nevolnosti, ať už v těhotenství nebo při jízdě v autě. Uklidňuje zažívací potíže, čistí útroby od toxinů, tiší větry, křeče a svírání při průjmu.

Zázvor zabraňuje srážení krve, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a má i antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí.


Čerstvý zázvor můžete žvýkat, abyste otupili bolest zubů. Pro svou hřejivost se však zázvor nedoporučuje těm, kteří nesnášejí teplo nebo mají gastritidu či žaludeční vředy.

Příprava

*

13.1.2009
recept Kuřecí plátky na zázvoru
  Kuřecí plátky na zázvoru   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
Přísady

Kuřecí plátky, čerstvý zázvor, 2 lžíce sladké sójové omáčky, sťáva a kůra z 1/2 citrónu, 1 lžička čili omáčky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1/2 lžičky mleté papriky, 1 lžička solamylu. Na zeleninovou přílohu : 2 čestvé papriky a 2 cibule.

Příprava

Do misky nastouháme 1 polévkovou lžíci zázvoru (cca 5 cm), přidáme šťávu a kůru z 1/2 citronu, lžičku čili omáčky, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžičku solamylu, spetku soli, pepř a 1/2 lžičky ml. papriky rozmícháme a do takto připravené marinády naložíme kuřecí plátky. Je dobré je tak nechat alespoň hodinu v chladnu. Potom plátky orestujeme na pánvi ve směsi oleje a másla. Plátky odložíme na teplý talíř a přikryjeme. Na výpeku nakonec orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky a proužky papriky. Jako příloha: brambory nebo rýže ... podle chuti.

12.1.2009
recept Kuřecí prsíčka na zázvoru
  Kuřecí prsíčka na zázvoru   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

3 kuřecí prsíčka, polévková lžíce čerstvého nastouhaného zázvoru, 3 plátky uzeného špeku, 2 lžíce olivového oleje, lžíce másla, lžíce medu, šťáva a kůra z 1/2 citronu, šťáva z 1/2 pomeranče, špetka sušené petrželky, sůl, pepř, 1 lžíce medu

Příprava

Kuřecí prsíčka prošpikujeme uzenou slaninou, osolíme, opepříme a naložíme aspoň na několik hodin do marinády, kterou si připravíme ze šťávy z 1/2 citrónu a 1/2 pomeranče, 2 lžíc olivového oleje, polévkové lžíce strouhaného zázvoru, špetky soli, pepře a sušené petrželky. Pak rozehřejeme pánev, dáme lžíci másla a vložíme marinovaná prsíčka a zalijeme zbylou marinádou. Asi 5 min dusíme pod pokličkou, pak odkryjeme, přidáme med a opečeme z obou stran do zlatova. Příloha dle chuti. Maso na talíři přeléváme zbylým výpekem.

12.1.2009
recept Vitamínová bomba
  Vitamínová bomba   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Saláty   
Přísady

Jablko,pomeranč,kiwi,banán,citronová šťáva,cukr dle chuti a jogurt bílý nebo zakysaná smetana.

Příprava

Oloupané ovoce nakrájíme na kostky a pokapeme citr.šťávou,posypeme cukrem a vmícháme jogurt .

11.1.2009
1
2
recept Plněné papriky
  Plněné papriky   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
Přísady

Papriky, mleté maso, vajíčka, cibule, strouhanka, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř

Příprava

Papriky opláchneme, vydlabeme a naplníme mletým masem vymíchaným s vejci, jemně nasekanou cibulí, strouhankou a kořením. Poskládáme na pekáč, do kterého dáme lžičku oleje a asi 2 dcl vody a pečeme asi 40 min na 180° než papriky zezlátnou, pak otočíme, můžeme zvýšit teplotu a dopečeme. Podáváme s rýži a rajskou omáčkou. (Já je mám nejraději s bramborem a hlávkovým salátem)

10.1.2009
recept Zázvorový čaj
  Zázvorový čaj   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Praktické rady   
Přísady

· 1 l vody · 1 ks celé skořice · 8 ks hřebíčků · 1 pl strouhaného čerstvého zázvoru · 3 pl medu · 1 ks citronu

Příprava

Do 1 l vroucí vody dáme 1 polévkovou lžíci hrubě nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 kousek celé skořice, 8 hřebíčků a necháme projít varem. Odstavíme, přidáme 3 polévkové lžíce medu a šťávu z 1 šťavnatého citronu. Necháme asi 5-10 minut vyluhovat , scedíme a teplý pijeme. Výborný při nachlazení.

10.1.2009
   49  50  51  52  53  54  55  56  57