Recepty

   02  03  04  05  06  07  08  09  10   Řazeno dle: Stáří
recept PF 2013
  PF 2013   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
Přísady

              Z celého srdce přejeme příjemné prožití svátků vánočních
                   a úspěšné vkročení do nadcházejícího roku 2013.

Příprava

Krajina pod sněhem krásně se třpytí,
teplo domova do dálky svítí,
až všechno utichne, ozve se zvoneček,
láskou a nadějí rozzáří stromeček.

Veselé Vánoce a hodně zdraví v roce 2013
                                                  přeje Jamy

20.12.2012
recept Vosí hnízda
  Vosí hnízda   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

250 g mletých lískových ořechů, 320 g mletých piškotů, 200 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 4 PL rumu, 3 PL kakaa, piškoty nebo linecké na dno.

Na náplň :
vyšlehat 200 g moučkového cukru, 70 g másla, 1 žloutek a 2 lžíce vaječného koňaku nebo rumu.

Příprava

Všechny suroviny na úly zpracujeme v tuhší těsto. Plníme úly a uprostřed vytlačíme např. koncem vařečky otvor na náplň. Necháme 1 den zaschnout. Druhý den naplníme a přiklopíme piškotem nebo lineckým kolečkem.

16.12.2012
recept Medovníčky
  Medovníčky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

450 g hladké mouky, 140 g cukru krystal, 100 g másla, 5 PL tekutého medu, 2 PL mléka, 2 malé vejce, 1 ČL jedlé sody

krém: 250 g změklého másla, 2 dcl mléka, 14 g moučkového cukru, 2 PL hladké mouky, 2 lžíce rumu

Příprava

Cukr, máslo, med, mléko a vejce šleháme cca 10 min nad párou, než se dobře spojí a směs trochu zhoustne - pozor NEvaříme ! Pak odstavíme a vmícháme mouku smíchanou s jedlou sodou. Vypracujeme tuhší těsto, necháme cca 2 hodinky odpočinout, pak vypichujeme např. kolečka a upečeme. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 180° cca 8-10 min. Po vychladnutí slepujeme krémem, kterým mázneme i vršek cukroví a obalíme s drobečcích, které si připravíme rozdrcením několika medovníkových koleček. Můžeme k nim přimíchat hrst mletých oříšků.

Krém:
Krém si připravíme tak, že zkaramelizujeme cukr, zalijeme ho studeným mlékem a rozmícháme. Pak do karamelu zašleháme 2 PL hladké mouky a krátce povaříme. Necháme ochladit a zašleháme máslo.

16.12.2012
recept Bramborák s kuřecím masem
  Bramborák s kuřecím masem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Na bramborák (3 porce) : 6 brambor, 1 ČL soli, 1 ČL drceného kmínu, 1 vejce, špetka
                                     pepře, česnek dle chuti, hladká mouka dle potřeby (cca 2PL),
                                     olej na smažení.

Masová směs :  2 - 3 kuřecí řízky, cibule, červená a žlutá paprika, koření dle chuti,
                       plátek másla, sójová omáčka, tekutý zelený pepř

Příprava

Brambory nastrouháme na hrubší nudličky, slijeme případnou vodu, přidáme koření, vejce, zahustíme hladkou moukou a smažíme zvolna do zlata z obou stran.

Kuřecí  maso nakrájíme na kousky a restujeme na plátku másla. Když se nudličky zatáhnou přidáme koření - stačí 1 PL sojovky a pár kapek zeleného pepře, prohodíme, přidáme na proužky nakrájenou cibulí a papriky a restujeme, dokud není maso měkké.
Hotovou směs klademe na bramboráky a podáváme.  
Dobrou chuť !

29.11.2012
recept Hovězí guláš
  Hovězí guláš   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

1 kg hovězí přední, 3 cibule, 3 PL oleje, 1 konzerva loupaných rajčat nebo krabice rajčatového koncentrátu, 3 stroužky česneku, 1 PL sladké papriky, 1 PL podravky, 1 ČL kmínu, 2 ČL majoránky, cayennský pepř a černý pepř na dochucení, hladká mouka na zahuštění

Příprava

Cibuli nakrájíme na kostičky a zarestujeme s kmínem na oleji. Přidáme nakrájené maso a necháme dobře zatáhnout, přidáme jemně nakrájený česnek, papriku, podravku, majoránku a dobře promícháme. Zalijeme konzervou rozmixovaných rajčat a dle potřeby přidáme vodu. Já vařím v tlakovém hrnci, takže uzavřeme a vaříme cca 45 min. Pak stáhneme z plotny, ochladíme hrnec a zkusíme, zda je maso měkké. Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě 15  min povaříme. Nakonec dochutíme guláš pepřem, podle toho, jak máme rádi ostrý.

Příloha: bramborové knedlíky.

29.11.2012
recept Vepřové nudličky na cibulce
  Vepřové nudličky na cibulce   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

200 - 250g libové vepřové maso, 2 cibule, 1 ČL sl. papriky, 1 ČL polévkového koření, pepř, strouhanka z tmavého pečiva, sádlo nebo olej na smažení 

4 větší brambory

salátová okurka, zakysaná smetana, sůl, pepř

Příprava

Cibuli hrubě nasekáme a orestujeme do zlatova, přidáme maso nakrájené na nudličky, okořeníme a restujeme dál s cibulí. Když se maso pěkně zatáhne, lehce podlijeme a dusíme do měkka. Nakonec dle potřeby zahustíme strouhankou z tmavého pečiva a ještě pár minut necháme projít varem.
Já podávám s opečenými bramborami a okurkovým salátem se zakysanou smetanou.

1.11.2012
1
2
3
4
5
recept Dort stracciatella
  Dort stracciatella   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Korpus :
6 vajec, 4 PL cukru krupice, 4 PL hl. mouky, 2 PL oleje, 1 ČL mleté zrnkové kávy,    50 g hořké čokolády, špetka soli

Krém hrk hrk:
1 konzerva ananasového kompotu, 1 puding bez vaření od dr. Oetkera,  
1 šlehačka + 1 ztužovač šlehačky
Vše vložit do nádoby s dobře těsnícím víčkem a NEMÍCHAT - jen dobře PROTŘEPAT

Příprava

1) oddělte žloutky od bílků - bílky dejte do mísy, ve které je budete šlehat a přidejte 
    k nim špetičku soli,
2) žloutky si nechte bokem na misce a přidejte k nim 2 PL oleje,
3) na další misku se dejte 4 PL cukru,
4) v poslední misce smíchejte 4 PL hladké mouky s 1 ČL mleté zrnkové kávy a 50 g 
    hrubě nastrouhané nebo nasekané čokolády  a 1ČL prášku do pečiva.

Tak a teď můžete začít šlehat bílky - mixer dáme na plný výkon a když bílky začínají tuhnout, tak za stálého šlehání přisypeme cukr a vyšleháme tuhý sníh, šleháme dál a přilijeme žloutky s olejem ... stále šleháme - můžeme jen trochu snížit rychost a zašleháme mouku smíchanou se zbytkem přísad.

Nalijeme do dortové formy (vymazané máslem a vysypané moukou), urovnáme těsto a dáme do trouby vyhřáté na cca 180°. Po cca 8 min snížíme teplotu na 150°a a dopečeme.
Upečený vychládlý korpus rozkrojíme, pokapeme rumem (já v tomto případě domácí griotkou) a naplníme krémem.
Nakonec polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

Ozdoby jsou zhotovené z cca 10 ks bonbónů marshmallows a trošky moučkového cukru - viz recept zde :-)

7.10.2012
recept Vepřový guláš s bramboráčky
  Vepřový guláš s bramboráčky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

500g vepřové klížky (plecka), 2 velké cibule, 1 červená, 1 žlutá a 1 oranžová paprika, 2 rajčata, 1 ČL kmínu, 1 PL mleté sladké papriky, 1 ČL cayennského pepře, 1 kostka hovězího bujónu, 1 PL polévkového koření, 2 PL sádla, 2 ČL solamylu.

Na bramboráky :
Brambory, kmín, majoránka, česnek, polévkové koření, polohrubá mouka, vejce, olej nebo sádlo na smažení.

Příprava

Cibuli nakrájíme a zarestujeme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a necháme ho zatáhnout. Pak přidáme sladkou mletou papriku, ostatní koření a nakrájená rajčata a papriky. Podlijeme a dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Já vařila v tlakovém hrnci, takže cca 25 min a maso bylo měkké.  Pak už jen ochutnat a případně dokořenit, či zahustit solamylem.

Podáváme s bramboráčky.
Ty připravíme tak, že syrové brambory nastouháme na středně jemném struhadle, případnou přebytečnou vodu scedíme, přidáme vejce, mouku, koření - zamícháme a na dobře rozehřátém tuku smažíme placičky.

Dobrou chuť !

7.10.2012
1
2
recept Dýňová polévka
  Dýňová polévka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

1kg dýně, 1 větší cibule, 1PL másla, 2PL olivového oleje, 2ČL kari, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, smetana, krutóny

Příprava

Připravíme si dýni tak, že ji zbavíme tvrdé slupky a vnitřek se semeny vydlabeme pryč.
Takto připravenou čistou dužinu nakrájíme na menší kostičky nebo nastouháme. Cibuli drobně nakrájíme. V hrnci na másle a oleji zarestujeme do sklovata cibuli, přidáme kari koření, promícháme a vložíme dýni, promícháme, přidáme bujón a trochu podlijeme vodou, dusíme za občasného promíchávání asi 30 min, dokud dýně nezměkne. Pak ji rozmixujeme, doplníme dle požadované krémovité konzistence vodou, ještě krátce necháme projít varem, dochutíme solí, pepřem a nakonec zjemníme šlehačkou.
Podáváme s opečenou houskou nebo chlebem a zdobíme lžičkou šlehačky nebo kysané smetany a petrželkou.
Dobrou chuť ! :-)

1.10.2012
recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou a pečenou rýží
  Vepřové nudličky s jarní cibulkou a pečenou rýží   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Vepřová kýta, olivový olej, svazek jarní cibulky, 2 rajčata, sůl, pepř, sladká papríka, cayennský pepř, kostička taveného sýru na zahuštění.

Příprava

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky a promícháme s kořením, a na pánvi na  olivovévém oleji restujeme. Když jsou nudličky z poloviny hotovy, přidáme nakrájenou jarní cibulku a rajčata.  Úplně nakonec zahustíme několika lžícemi smetany nebo jako já kostičkou smetanového sýra.

Příloha: pečená rýže

8.9.2012
   02  03  04  05  06  07  08  09  10