|
Recepty
Přísady
Bílá veka, vejce, tavený sýr, kečup, olej na smažení Příprava
Veku nakrájíme a po dvou plátcích slepujeme silnější vrstvou taveného sýra - např. Matador, Apetito... Namočíme ze všech stran v rozšlehaném vajíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme ochucené sladkým nebo ostrým kečupem podle chuti. Výborná rychlá snídaně, svačina i večeře. 27.3.2009
Přísady
Vepřová krkovice (kýta, plecko), 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce hladká mouka, 1 lžíce hořčice, 1 lžička polévkové koření, pepř, olej (sádlo) na smažení Příprava
Recept je vlastně úplně stejný, jako u mého receptu na vepřové plátky v hořčičném těstíčku: 19.3.2009
1 2
Přísady
Vepřová krkovice (kýta, plecko), 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce hladká mouka, 1 lžíce hořčice, 1 lžička polévkové koření, pepř, olej (sádlo) na smažení Příprava
Z vajec, mouky, hořčice a koření uděláme těstíčko - v případě potřeby zředíme lžíci jogurtu nebo mléka. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a naložíme do připravného těstíčka. Takto naložené vydrží v chladničce 2-3 dny. Kdo má chuť na řízek - stačí vytáhnout a obalit před smažením ve strouhance. 19.3.2009
Přísady
1kg kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 nožička klobásy čabajkového typu (nešetřit, pokud není je potřeba 4 nožičky), slanina, sušené houby nebo čerstvé, zakysaná smetana, lžíce hl. mouky, kmín, olej, sůl, popř, sladká paprika-mletá Příprava
Zelí vyždímáme - vodu z něj vypijeme :), pokud je moc kyselé, lehce propláchneme v cedníku.
V kastrolu na oleji (sádle) zpěníme cibulku a kmín spolu s na kolečka nakrájenou klobáskou - pustí krásně červenou barvu, pokud ne, na závěr přidáme mletou papriku - dlouho nesmažit - zhořkne, přidáme nakrájené houby a zelí, osolíme a pod pokličkou dusíme, pokud nezměkne. V půlce smetany rožšleháme mouku a zahustíme a povaříme ještě 5 minut. Na talíři dozdobíme lžící smetany a petržílkou. 18.3.2009
Přísady
4 kotlety(může být i s kostí) Příprava
Do pekáčku, vymazaného máslem, naskládáme kotlety-naklepat, osolit, opepřit, 18.3.2009
1 2
Přísady
45 dkg mouky polohrubé, 20 dkg Hery, 4 žloutky, 15 dkg cukru, 1 lžíce mléka. Příprava
Na vále zaděláme těsto, oddělíme 1/3 a dáme ji na mrazák. Mezi tím si zbytek těsta vyválíme a přenesem na plech, který jsme vymazali a vysypali moukou. Nyní si připravíme náplň: Utřeme žloutky s cukrem vmícháme do toho mouku, ořechy, skořici a lehce bílky. Naposledy nakapem pár kapek citr. šťávy. Tuto směs rozprostřeme na těsto a postrouháme těstem z mrazáku. Pečeme pomalu asi tak 30 min. na 170°C. 17.3.2009
Přísady
1 kg kuřecích jater (chlazená nebo mražená),1velká cibule, 1/2 lžičky papriky, sojová omáčka klasik, worchestr pár kapek, pepř, sůl a tuk Příprava
Na pánvičce rozehřejeme olej nebo sádlo. Cibuli nakrájíme na silnější půlkolečka a osmahneme do růžova, přidáme pokrájená játra, přidáme papriku, sojovku, worchestr, pepř a sůl. Drůbeží játra můžeme hned solit - ty nestvrdnou. 17.3.2009
1 2 3 4 5
Přísady
TĚSTO: 250 ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 12 dkg rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce sádla, 2 polévkové lžíce rumu, 500g hladké mouky (nebo ještě líp půl napůl s polohrubou), 100g cukru, 1 sušené droždí nebo 1/2 kostlky čerstvého, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, máslo na následné potření rozváleného těsta, 1 vejce na potření Příprava
Vypracujeme jako klasické kynuté těsto, necháme vykynout a pak vyválíme velký plát, který celý potřeme rozpuštěným máslem a zarolujeme jako roládu. Pak krájíme asi 1 cm silná kolečka, klademe je na plech vyložený pečícím papírem dost daleko od sebe. Než kolečka nakrájíme a naskládáme (cca 2 plechy) tak už znovu trochu nakynou - uděláme do středu prsty důlek a dáváme náplň. já jsem na jedny dala tvarohovou a nahoru trošku povidel a na druhé tvaroh a borůvky. Okraje pak už jen potřít rozšlehaným vejcem a upéct. 14.3.2009
Přísady
12 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 4 dkg kakaa, 3 celá vejce, 12 dkg polohrubé mouky Příprava
Máslo, cukr a kakao utřeme, postupně přidáme vejce a mouku. Vzniklé hustší těsto stěrkou stejnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme chvilku při cca 200°C. Je třeba ohlídat, placka je slabá a je rychle upečená. Pokud si nejsme jisti, ověříme si propečení špejlí. Na upečenou placku ihned po vyndání z trouby nalijeme a rozetřeme dobře vymíchanou citronovou polevu a vykrajujeme půlměsíčky. Pracujeme "panákem" nebo jinou malou sklenkou. První v řadě vždy vykrojíme kolečko a pak pokračujeme přesahem do již vykrojeného a vyndaného tvaru, čímž nám vznikají půlměsíčky. Postup je patrný z fotek. Z plechu vykrájíme cca 100 kousků - záleží na velikosti skleničky. Odpad při vykrajování je minimální. 8.3.2009
1 2
Přísady
Těsto: Příprava
Mouku zpracujeme s povoleným tukem a vodou, do které jsme přidali 2 lžíce octu. 4.3.2009
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||