Recepty

   01  02  03  04  05  06  07  08  09   Řazeno dle: Stáří
1
2
recept Kuskus s kuřecím masem a oblohou
  Kuskus s kuřecím masem a oblohou   
  Autor: Jessiah   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Kuskus, cherry rajčata, salátová okurka, balkánský sýr, olivy, bílé fazolky v tomatě, hrášek, kukuřice.
Kuřecí maso.

Příprava

Kuskus připravíme podle návodu doporučeného výrobcem, dáme na misku, přidáme hrášek, kukuřici, bílé fazolky v pikantní tomatové omáčce, posypeme balkánským sýrem a obložíme nakrájenými rajčaty, okurkou, paprikou, olivami + přidáme kuřecí maso nakrájené na kostičky a orestované s oblíbeným kořením a podáváme.
Lehké, zdravé a chutné i studené.

15.1.2014
1
2
3
recept Telecí hrudí  v pomalém hrnci
  Telecí hrudí v pomalém hrnci   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Telecí hrudí, cibule, sůl, pepř, hovězí bujón, vegeta, sladká a pálivá paprika, kmín

Příprava

Telecí hrudí vložím naporcované do pomalého hrnce, přidám hrubě nakrájenou cibulí a koření a podliju vodou. Vařím na vyšší stupeň cca 6-7 hod.
Měkké maso přeložím do pekáčku nebo zapékací misky, podliju šťávou a co zlatova zapeču v troubě.

2.11.2013
recept Langoše III
  Langoše III   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Langoše:
1kg hladké mouky, 2 celá vejce, 1 malá lžička soli, 20g kvasnic (cca 1/2kostky kvasnic)- co nejvíc rozdrolit, 1/4 l smetany a asi 1/2 l mléka.

Příprava

Vše dohromady dobře promíchat a nechat vykynout- dál nepromíchávat. Po nakynutí vyklopit na vál (linku atp.), trhat kousky, nechat je ještě chvíli kynout a pak v ruce vytahovat a smažit. Potírat čím kdo chce, nejlépe česnekovým máslem, pokapat kečupem a posypat nastrouhaným sýrem. Množství těsta je "jak pro regiment", výhodou je, že toto těsto, když zbyde, se dá skladovat v lednici až týden a postupně z něj langoše dělat (po pravdě řečeno ale už asi po třech dnech to není tak úplně ono, ale jde to :-)

23.7.2013
recept Langoše II
  Langoše II   
  Autor: Drobková   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

1kg hl. mouky, 1 ČL soli, 1PL cukru, 6 dcl mléka, 7dkg kvasnic, 25 dkg vařených brambor (vařit ve slupce, nastrouhat na jemno), rozpis na 25 kusu

Příprava

Uděláme si nejprve kvásek (do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít) poté smícháme všechny suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi 40 min. Tvarujeme rukama placičky a smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách.

Ze všech vyzkoušených receptů nám zatím chutnají nejvíc.


23.7.2013
1
2
3
4
5
recept Langoše
  Langoše   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

450 g mouka hladká, 150 g mouka polohrubá, 300 ml kefír, 150 ml mléko,  1 ČL soli, 1 ČL cukru, 1 ČL sody, 1 balíček sušeného droždí, 50 ml oleje, 2 jemně nastrouhané brambory, olej na smažení
Rozpis na cca 16 kousků
 
Na oblohu:
rajčata, okurka, zelená cibulka, zakysaná smetana, kečup, sůl, pepř
restované vepřové nebo kuřecí nudličky

Příprava

Mouku smíchám se sodou, solí, cukrem a droždím, vliju kefír, mléko a olej a zpracuju těsto, přidám jemně nastrouhané vařené nebo syrové brambory a ještě jednou pořádně promíchám. Většinou nechávám kynout těsta v lehce předehřáté troubě.
Z vykynutého těsta odebírám PL kousky těsta, které kladu na silně moukou vysypaný stůl a tvaruju placičky, které smažím z obou stran na rozehřátém oleji do zlatova.
Při smažení na těstě vyskakují bohaté a velké bubliny.
Ještě teplé potírám zakysanou smetanou s kečupem, pokladu masovými nudličkami a zeleninou. Je fajn, nakonec posypat strouhaným balkánským sýrem.

Nespotřebované těsto můžeme uložit do ledničky a usmažit třeba druhý den - viz moje fota :-)  Langoše z prvního dne se ztratily rychleji, než jsem je stihla nafotit.
Úplně poslední kousek těsta jsem šoupla na plech, potřela zakysanou smetanou a smetanovým špenátem a po upečení posypala restovanými vepřovými nudličkami a taky mohu vřele doporučit. Příště bych při pečení přidala i pár koleček mozzarelly :-)

23.7.2013
1
2
recept Míša dort
  Míša dort   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Korpus:
6 vajec, 6 PL cukru, 6 PL hl. mouky, 1 PL kakaa, 2 PL oleje, 1 ČL prášku do pečiva, špetka soli,

Míša krém:
2 tvarohy, 3/4 kostky másla, 2 vanilkové cukry, lžička jemně nastrouhané citrónové kůry, 3-4 PL moučkového cukru, vanilkový puding za studena dr. Oetker, 250 ml mléka.
Vanilkový puding za studena dr. Oetker, 200 ml mléka,  3/4 kostky másla, moučkový cukr dle chuti.
Puding připravíme podle návodu - jen mléka raději ubereme a teprve podle potřeby případně přidáme. Zašleháme změklé máslo a moučkový cukr,
nakonec zašleháme tvaroh a ochutíme jemně strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli.


Čokoládový krém:
Čokoládový puding za studena dr. Oetker, 200 ml mléka, 1/3 kostky másla, moučkový cukr dle chuti, višňový džem na promazání korpusu.
Puding připravíme podle návodu - jen mléka raději ubereme a teprve podle potřeby případně přidáme mléko: Zašleháme změklé máslo a moučkový cukr,

Příprava

Ze všeho nejdříve si nachystejte suroviny, abyste je měli pěkně připravené k ruce, než začnete šlehat těsto.
 1) oddělte žloutky od bílků - bílky dejte do mísy, ve které je budete šlehat a přidejte k nim špetičku soli,
2) žloutky si nechte bokem na misce a přidejte k nim 2 PL oleje,
3) na další misku se dejte 6 PL cukru,
4) v poslední misce smíchejte 6 PL hladké mouky s 1 a 1/2 PL kakaa,  a zamíchejte do toho 1 čajovou lžičku prášku do pečiva.
Tak a teď můžete začít šlehat bílky - mixer dáme na plný výkon a když bílky začínají tuhnout tak za stálého šlehání přisypeme cukr a vyšleháme tuhý sníh, šleháme dál a přilijeme žloutky s olejem ... stále šleháme - můžeme jen trochu snížit rychost a zašleháme mouku smíchanou se zbytkem přísad. Vylijeme na plech  vyložený pečícím papírem nebo vymazanou a vysypanou formu (pokud nemáme silikonovou) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 6-8 min. Pak teplotu snížíme na 160°C a ještě pár minut dopečeme (podle toho, jak komu peče trouba). Raději hlídáme, přece jen je to těsto s kakaem, tak ať přílíš nevyšušíme. Pokud pečeme fe formě, raději vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený,
Upečený korpus schladíme na mřížce, 1x prořízneme a promažeme marmeládou a čokoládovým krémem. Přiklopíme a opět upneme do formy. Nahoru klademe tvarohový krém a rovnoměrně roztíráme. Dáme chladit do lednice a zatím si připravíme čokoládovou polevu.

15.7.2013
1
2
recept Rychlé vdolečky s vanilkovým krémem
  Rychlé vdolečky s vanilkovým krémem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

200g polohrubé mouky, 1 prdopeč, 2 vejce, 1/8l mléka, 1 PL mletého cukru, špetka soli, malá štamprle rumu, aby nenasákl omastek do těsta a špetka citronové kůry.
Olej na smažení.

Příprava

Výše uvedené ingredience zamíchat a PL namočenou do teplé vody vykrajovat nočky a klást do rozehřátého omastku (dávám asi 1-1,5 cm vrstvu oleje)  a smažit pomalu z obou stran do zlata.
Příloha: vanilkový krém

18.3.2013
1
2
recept Hrníčková bábovka
  Hrníčková bábovka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

3 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 hrnky polohrubé a 1 hrnek hladké mouky, 1 pečivový prášek, špetka soli, 2 PL kakaa, citrónová kůra a šťáva, rum.

Příprava

Ušlehám celá vejce s cukrem, postupně zašlehám olej a mléko, vmíchám mouku smíchanou s práškem do pečiva a citrónovou kůrou a špetkou soli. 2/3 těsta naliju do formy. Kakao smíchám se lžíci cukru a rozmíchám v trošce mléka a rumu.
Zamíchám do těsta a naliju do formy. 
Peču ve vyhřáté troubě na cca 160°C asi 45 min. Zhruba v polovině pečení nebo podle potřeby nahoře bábovku přikryju.  Propečení vyzkouším špejlí.
Pečeno v silikonové formě od italské firmy Silikomart, bez vymazání.

28.2.2013
recept Jablečný jogurtový koláč
  Jablečný jogurtový koláč   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

1 velký kelímek bílého jogurtu, 1/2 kelímku cukru, 1/2 kelímku oleje, 2 vejce, 1/2 kelímku mléka, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli,

strouhaná jablka, špetka skořice, 2 PL mletých ořechů

Drobenka - ze 4 PL polohrubé mouky, 3 PL cukru, 3 PL másla, špetky soli.

Příprava

Do mísy vyklopíme velký bílý jogurt a ostatní suroviny. Jako odměrka nám poslouží prázdný kelímek od jogurtu. Všechno promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto rovnoměrně roztáhneme na plechu a poklademe nastrouhanými jablky. Poprášíme skořicí a posypeme mletými ořechy a drobenkou. 
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 35 min.


22.1.2013
1
2
3
4
5
recept Vánoční salát
  Vánoční salát   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

Červená řepa (anýz, fenykl), čočka, fazole (více druhů - becoky, červené, bílé), hrášek, kukuřice, paprika steril., okurky, cibule (prosklená), jablka, mrkev, petržel, celer, vejce (vařená do salátu + čerstvá na majonézu), sardinky, zavináče, olej, jogurt smetanový, hořčice, sůl, pepř, ocet, cukr.

Příprava

Záměrně u tohoto salátu neuvádím přesné množství surovin, protože se u nás dělá na vánoce ve velkém, ale platí, že se na objem dává zhruba stejná hromádka fazolí, jako čočky a jako červené řepy.

Předem si uvaříme a připravíme červenou řepu - já podle receptu, který jsem zde již vkládala, ale do vánočního salátu bez křenu.
Fazole si také nejpozději noc před přípravou namočíme, zejména, když používáme velké fazole tzv. "Becoky". Musí pořádně nabobtnat a pak je vaříme do měkka, ale tak, abychom je nerozvařili. Totéž platí pro čočku, kterou namáčet nemusíme a pro pohodlnější vaření se dá použít i sáčkovaná. Já používám jak fazole becoky, tak střední tmavě červené nebo hnědé a přidávám i sterilované ze slaného nálevu - červené i bílé fazole, ať je salát pestrý.
Ostatní přísady pak dáváme asi tak, jak jsme běžně zvyklí dávat do bramborového salátu. Jen jablíčky, která oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky nemusíme šetřit - báječně salát odlehčí a spolu s luštěninami i skvěle chutnají.
Zavináč zbavím kůže a nakrájím na malé nudličky, včetně zeleniny a rovněž přidám do salátu. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na lžíci oleje orestujeme do sklovata. Vajíčka uvaříme natvrdo a rovněž nasekáme na kostičky. Zbylou salátovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) buď použijeme sterilovanou nebo si zeleninu povaříme a pak nastrouháme.
Nakonec si ušleháme majonézu - (zbylé bílky použiji do pečení nebo je srazím na pánvičce a nasekám do salátu) Do majonézy přidám na odlehčení smetanový jogurt a krabičku dobrých sardinek nebo tuňáka (včetně oleje či šťávy), přidám PL hořčice, dochutím solí a pepřem, pořádně s majonézou rozmixuji a vmíchám do salátu.

Necháme v chladnu aspoň 3-4 hodinky odležet a pak už záleží jen na Vás, čemu dáte přednost, jestli smažené rybě nebo řízku :-)

Pokud si snad někdo myslí, že jsem zapomněla na brambory, tak se mýlí " Opravdu v něm nenajdete ani kouska brambor. :-)))

Poznámka autora:
Tento salát se po několik generací přísně střežil v rodině mého muže a roky trvalo, než mi byly odhaleny všechny ingredience. Je ale pravdou, že vánoce bez tohoto salátu si v rodině už neumíme představit a vzhledem k tomu, že dcera se po něm může taky umlátit, nemám obavy, že rodinná tradice nebude pokračovat. Já vám ho předkládám jako dárek k letošním vánocům :-)

22.12.2012
   01  02  03  04  05  06  07  08  09