|
Recepty1 2
Přísady
Kostka droždí, 2 KL cukru, 1kg hladké mouky, 5-6 vařených brambor, 3 KL soli, velká hrst majoránky, 2 vejce, 2 dcl oleje, cca 500-700 ml mléka, 5-6 stroužků česneku. Příprava
Postup prakticky jako u každého kynutého těsta. Droždí vymíchám s cukrem, až se rozpustí, přimíchám lžičku mouky a nechám na teplém místě vyběhnout. Do mísy dám mouku, nastrouhám vařené brambory, přidám vejce, sůl, majoránku, olej, mléko, kvásek a vypracuju těsto. Nechám v teple vykynout a pak teprve zapracuju do těsta utřený česnek a nechám ještě trošku nakynout. Rozdělím na dva olejem vymazané plechy a mokrýma rukama roztáhnu. Peču v troubě vyhřáté na cca 180° asi 15 min. 2.10.2009
Přísady
Ryzec peprný, uzený špek, cibule, sůl, mléko Příprava
Očištěné ryzce vložit do horkého mléka, přivést do varu a 5 min povařit , pak scedit a nechat okapat. Slaninu nakrájet na kostičky, osmažit, přidat nakrájené ryzce, osolit a opékat do zlatova, před dokončením přidat cibuli nakrájenou na plátky a společně ještě restovat, než cibulka krásně zesklovatí. 27.9.2009
Přísady
viz příprava Příprava
Rajská podle mne: 27.9.2009
1 2 3 4 5
Přísady
Mramorový korpus Příprava
Nejprve ušleháme bílky s polovinou cukru. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak vmícháme tuhý sníh. 1/3 těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem.
Mramorování:
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe po lžících těsto tak, že na střed formy dáme 1 lžíci tmavého a na to 2 lžíce světlého těsta. To opakujeme až do spotřebování těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopíme a prochládlé korpusy rozkrojíme a pořeme krémy. Před tím jsem ale korpus promazala povidly z pečených hrušk, naředěných rumem. Místo tradičního ovoce jsem použila aromatickou směs z pečeného čaje. Malý korpus potáhneme a ozdobíme marcipánem, velký polijeme čokoládovou polevou. 25.9.2009
1 2 3 4
Přísady
12 dkg másla (nebo Hery), 12 dkg krystal.cukru, celé vejce, 30-35 dkg polohrubé mouky, špetka soli, mléko+cukr+droždí na kvásek, jeden měkký tvaroh, žloutek, moučkový cukr, skořicový cukr, zakysaná smetana+vanilkový cukr, švestky (zde použity blumy) Příprava
Z trochy cukru, droždí a vlažného mléka připravíme kvásek. Máslo, cukr a vejce utřeme, přidáme mouku se špetkou soli a vzešlý kvásek, zaděláme vlažným mlékem (množství dle potřeby cca hrnek) na vláčné hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě dobře vykynout. Těsto vymačkáme na vymazaný plech, na ně natřeme měkký tvaroh umíchaný s jedním žloutkem a trochou moučkového cukru. Poklademe ovocem, zasypeme sáčkem skořicového cukru a posypeme drobenkou (tj.: máslo, krystal.cukr, hrubá mouka). Pečeme do zezlátnutí okraje (trouba cca 220°C). Po upečení ještě horký koláč pokapeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchaly balíček vanilkového cukru. 25.9.2009
1 2
Přísady
Červená řepa, cukr, ocet, sůl, anýz, fenykl, (křen) Příprava
Červenou řepu uvařím, oloupu a nastouhám (hrubé nudle). Svařím cca 3/4 l vody s 1,5 dcl octa a 0,5 kg cukru a 2 lžíce soli. Spolu s tím vařím v čajovém vajíčku 1 lžičku anýzu a lžíci fenyklu a 3 hřebíčky. Nálev vařím víceméně podle chuti, aby byl výrazně pikantní, sladkokyselý. Vliju do nastrouhané řepy a dobře promíchám (podle chuti doladím). Možno přidat jemně nastrouhaný křen. 24.9.2009
1 2 3
Přísady
Červená řepa (1kg), 1/8 másla, 1 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ocet, cukr. Příprava
Červenou řepu uvaříme, oloupeme, nastrouháme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem, osolíme, opepříme a povaříme (základní světlá omáčka). Přidáme nastrouhanou červenou řepu, ochutíme cukrem a octem na sladkokyselo. Já hotovou omáčku nakonec krátce projedu tyčovým mixerem. 23.9.2009
1 2 3
Přísady
300g másla-hery, 300g mouky hladké, 5 lžic vína bílého, marmeláda, moučkový cukr Příprava
Na vále z přísad vypracujeme vláčné těsto. Z něho vykrajujeme kolečka plníme marmeládou, uzavřeme přetažením druhé půlky těsta. Horké obalujeme v cukru. 22.9.2009
1 2 3 4 5
Přísady
4,5 kg kapii, 3,5 kg rajčat, 0,6 kg kozích rohů, 10 stroužku česneku, 3 bobkové listy, 1,5 čajové lžičky celého černého pepře, 7 kuliček nového koření, 2-3 polévkové lžíce soli, 4 dcl octa, 4 dcl olej, cukr podle chuti (cca 35 - 40 dkg) Příprava
Rajčata nejprve spařit a oloupat, pak nakrájet na kousky a dát do hrnce s octem a olejem, přidat nakrájenou kapii a kozí rohy + pepř, bobkový list a nové koření v čajovém vajíčku, sůl a vařit několik hodin (2-3) na mírnějším plameni, aby se co nejvíc tekutiny odpařilo. Pak vyndat vajíčko s černým kořením a rozmixovat. Přidat cukr a znovu provařit, popřípadě ještě míchat, do potřebné hustoty. 22.9.2009
1 2 3
Přísady
brokolice, mrkev, str.česneku, 1/4 l mléka, kostička taveného sýra. lžíce hladké mouky. vejce, 50g kuřecí šunky, 100g strouhaného sýra Příprava
Brokolici uvaříme v páře do poloměkka. Mezi tím si uděláme bešamel z mléka a mouky, přidáme tavený sýr a šunku nakrájenou na nudličky, počkáme až se sýr rozpustí, vyklepnem vejce a vmícháme ho do omáčky. Pekáč si vymažeme máslem a rozložíme na něj brokolici mrkev a česnek nastrouháme nahoru, zalijeme bešamelem a posypem sýrem. Pečeme jen krátce asi 20 min. 16.9.2009
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||