Recepty

   34  35  36  37  38  39  40  41  42   Řazeno dle: Stáří
1
2
recept Litina
  Litina   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

Kostka droždí, 2 KL cukru, 1kg hladké mouky, 5-6 vařených brambor, 3 KL soli, velká hrst majoránky, 2 vejce, 2 dcl oleje, cca 500-700 ml mléka, 5-6 stroužků česneku.

Příprava

Postup prakticky jako u každého kynutého těsta. Droždí vymíchám s cukrem, až se rozpustí, přimíchám lžičku mouky a nechám na teplém místě vyběhnout. Do mísy dám mouku, nastrouhám vařené brambory, přidám vejce, sůl, majoránku, olej, mléko, kvásek a vypracuju těsto. Nechám v teple vykynout a pak teprve zapracuju do těsta utřený česnek a nechám ještě trošku nakynout. Rozdělím na dva olejem vymazané plechy a mokrýma rukama roztáhnu. Peču v troubě vyhřáté na cca 180° asi 15 min.

Výborné jen tak za studena nebo třeba jako netradiční příloha ke guláši.

Už jsem vyzkoušela i ze syrových brambor a taky se dobrá.

2.10.2009
recept Ryzec peprný na slanině
  Ryzec peprný na slanině   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Ryzec peprný, uzený špek, cibule, sůl, mléko

Příprava

Očištěné ryzce vložit do horkého mléka, přivést do varu a 5 min povařit , pak scedit a nechat okapat. Slaninu nakrájet na kostičky, osmažit, přidat nakrájené ryzce, osolit a opékat do zlatova, před dokončením přidat cibuli nakrájenou na plátky a společně ještě restovat, než cibulka krásně zesklovatí.

Mléko zjemní chuť a vytáhne nepříjemnou pálčivost.

27.9.2009
recept Rajská omáčka
  Rajská omáčka   
  Autor: jarbar2005   
  Kategorie: Omáčky   
 
Přísady

viz příprava

Příprava

Rajská podle mne:
Na dost tuku (já dávám olej) dám zesklovatět cibulku, přidám bobkový list, pepř a kuličky nového koření.  Jen co cibulka začne sklovatět přisypu cukr (krystal) a míchám a míchám na mírném plameni a až se začne cukr slévat a hnědnout, přidám za stálého míchání mouku, aby probublala, na to protlak ... a míchám, to vše rychle, musí to být připravené vše předem k ruce a nesmí se to přicmrdnout, aby omáčka nezhořkla... udělá to takové jako hrudky... pak zalít studenou vodou a řádně rozmíchat, osolit, trochu octa, provařit, dochucuju kečupem, skořicí, případně ještě cukrem, aby to mělo "moji chuť". Bobkáč, nové koření a pepř poté  vylovit ručně, lépe je to celé přecedit. Když je řídká, zakverlám ještě hl. mouku (do hrnku rozkverlám ve studené vodě a naliju do omáčky, když se mi povede omáčka moc ostrá, zakvedlávám mouku do mléka) Na závěr dám rozpustit kus másla pro zjemnění. Je hořko-sladko-kyselá...


Nevím, jestli jsem to popsala dost jasně... nikdy jsem nic nevážila, tak těžko popsat poměry, když dochucuju jen podle mojeho jazýčku.... :-))

27.9.2009
1
2
3
4
5
recept Dort
  Dort   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Mramorový korpus
500g mouky, 480g cukru (2x240),8 vajec, 300ml oleje, 200ml vody 1 a půl prášku do pečiva  (z dvojité dávky)

Krém
5 žloutků, 4 dcl mléka, 10 dkg hladké mouky - uvařit nad párou, za tepla vmíchat 1 1/2 karamelové čokolády a nechat vychladit. Vymíchat 25 dkg mletého cukru a 2 kostky másla a smíchat s karamelovou kaší.
*pozn.
Tentokrát jsem riskla a dělala přímo na sporáku (elektrice), za stálého šlehání a hlídání teploty - a nepřichytla se.

Poleva
8 dkg másla, 8 dkg moučkového cukru, 4 dkg Omegy (ztužený tuk) 2 PL kakaa, 2 KL solamylu, 3 PL mléka. Změklé máslo zpracujeme s ostatním a potom na nejmenším stupni na sporáku mícháme, až poleva začne krásně tuhnout a pojit se. Pak necháme trošku ochladit a potřeme polevou kopus. Kraje ozdobíme plátky mandlí.

Marcipán
Postup podle mého receptu, který zde najdete pod názvem
Rumový dortík v marcipánu

Příprava

Nejprve ušleháme bílky s  polovinou cukru. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak vmícháme tuhý sníh. 1/3 těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Mramorování: Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe po lžících těsto tak, že na střed formy dáme 1 lžíci tmavého a na to 2 lžíce světlého těsta. To opakujeme až do spotřebování těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopíme a prochládlé korpusy rozkrojíme a pořeme krémy. Před tím jsem ale korpus  promazala povidly z pečených hrušk, naředěných rumem. Místo tradičního ovoce jsem použila aromatickou směs z pečeného čaje. Malý korpus potáhneme a ozdobíme marcipánem, velký polijeme čokoládovou polevou.

Poleva:
Změklé máslo zpracujeme s ostatním a potom na nejmenším stupni na sporáku mícháme, až poleva začne krásně tuhnout a pojit se. Pak necháme trošku ochladit a potřeme polevou kopus. Kraje ozdobíme plátky mandlí.

25.9.2009
1
2
3
4
recept Švestkový koláč
  Švestkový koláč   
  Autor: Cinda3   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

12 dkg másla (nebo Hery), 12 dkg krystal.cukru, celé vejce, 30-35 dkg polohrubé mouky, špetka soli, mléko+cukr+droždí na kvásek, jeden měkký tvaroh, žloutek, moučkový cukr, skořicový cukr, zakysaná smetana+vanilkový cukr, švestky (zde použity blumy)

Příprava

Z trochy cukru, droždí a vlažného mléka připravíme kvásek. Máslo, cukr a vejce utřeme, přidáme mouku se špetkou soli a vzešlý kvásek, zaděláme vlažným mlékem (množství dle potřeby cca hrnek) na vláčné hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě dobře vykynout. Těsto vymačkáme na vymazaný plech, na ně natřeme měkký tvaroh umíchaný s jedním žloutkem a trochou moučkového cukru. Poklademe ovocem, zasypeme sáčkem skořicového cukru a posypeme drobenkou (tj.: máslo, krystal.cukr, hrubá mouka). Pečeme do zezlátnutí okraje (trouba cca 220°C). Po upečení ještě horký koláč pokapeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchaly balíček vanilkového cukru.

25.9.2009
1
2
recept Červená řepa  (zavařována v mikrovlné troubě)
  Červená řepa (zavařována v mikrovlné troubě)   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

Červená řepa, cukr, ocet, sůl, anýz, fenykl, (křen)

Příprava

Červenou řepu uvařím, oloupu a nastouhám (hrubé nudle). Svařím cca 3/4 l vody s 1,5 dcl octa a 0,5 kg cukru a 2 lžíce soli. Spolu s tím vařím v čajovém vajíčku 1 lžičku anýzu a lžíci fenyklu a 3 hřebíčky. Nálev vařím víceméně podle chuti, aby byl výrazně pikantní, sladkokyselý. Vliju do nastrouhané řepy a dobře promíchám (podle chuti doladím). Možno přidat jemně nastrouhaný křen.

Takto připravené plním do skleniček se závitem a zavařuju v mikrovlné troubě.
Je dobré si sklenice v mikrovlnce naskládat na plastovou misku, (jaké se dávají pod květináče), o velikosti otočného talíře. Při zavařování vzniká dost velký tlak a občas ze sklenice něco ukápne ven. Takto vše zůstane na misce a talíř v mikrovlnce zůstane čistý. Horké sklenice se tak i lépe vytahují. Sklenice, které vidíte na obrázku jsem zavařovala 15 minut (3 sklenice x 5min) na plný výkon.

24.9.2009
1
2
3
recept Omáčka z červené řepy
  Omáčka z červené řepy   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Omáčky   
 
Přísady

Červená řepa (1kg), 1/8 másla, 1 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, ocet, cukr.

Příprava

Červenou řepu uvaříme, oloupeme, nastrouháme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem, osolíme, opepříme a povaříme (základní světlá omáčka). Přidáme nastrouhanou červenou řepu, ochutíme cukrem a octem na sladkokyselo. Já hotovou omáčku nakonec krátce projedu tyčovým mixerem.
Podáváme s bramborami a vařeným hovězím masem nebo vařeným vajíčkem.
Tentokrát jsem měla lehce nakořeněné a orestované kuřecí plátky.

Pokud mám naloženou svou vlastní červenou řepou - dávám 1 velkou sklenici. Vůbec nevadí, že je ochucená.

Abych vystihla faktickou barvu omáčky, musela jsem na fotu č. 2 trochu povytáhnout bary :-))

23.9.2009
1
2
3
recept Vínové cukroví
  Vínové cukroví   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Cukroví   
Přísady

300g másla-hery, 300g mouky hladké, 5 lžic vína bílého, marmeláda, moučkový cukr

Příprava

Na vále z přísad vypracujeme vláčné těsto. Z něho vykrajujeme kolečka plníme marmeládou,  uzavřeme přetažením druhé půlky těsta. Horké obalujeme v cukru.

22.9.2009
1
2
3
4
5
recept Papriková pikantní pomazánka
  Papriková pikantní pomazánka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Zavařování   
 
Přísady

4,5  kg kapii, 3,5 kg rajčat, 0,6 kg kozích rohů, 10 stroužku česneku, 3 bobkové listy, 1,5 čajové lžičky celého černého  pepře, 7 kuliček nového koření, 2-3 polévkové lžíce soli, 4 dcl octa, 4 dcl olej, cukr podle chuti (cca 35 - 40 dkg)

Příprava

Rajčata nejprve spařit a oloupat, pak nakrájet na kousky a dát do hrnce  s octem a olejem, přidat nakrájenou kapii a kozí rohy + pepř, bobkový list a nové koření v čajovém vajíčku, sůl a vařit několik hodin (2-3) na mírnějším plameni, aby se co nejvíc tekutiny odpařilo. Pak vyndat vajíčko s černým kořením a rozmixovat. Přidat cukr a znovu provařit, popřípadě ještě míchat, do potřebné hustoty.
Hotové plníme do skleniček a zavařujeme cca 10-15 min.
Já budu opět zavařovat v mikrovlné troubě :-)

Já vařila toto množství na 2x ! Lépe se odpařuje tekutina. FeferonkyC (kozí rohy)  jsem použila ze sáčku v nálevu. Na fotu je jich poloviční dávka na 1 várku.

Výtečná pomazánka na topinky, k minutkám, párkům , pod maso nebo třeba jen na chleba s máslem.

22.9.2009
1
2
3
recept Zapečená brokolice
  Zapečená brokolice   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

brokolice, mrkev, str.česneku, 1/4 l mléka, kostička taveného sýra. lžíce hladké mouky. vejce, 50g kuřecí šunky, 100g strouhaného sýra

Příprava

Brokolici uvaříme v páře do poloměkka. Mezi tím si uděláme bešamel z mléka a mouky, přidáme tavený sýr a šunku nakrájenou na nudličky, počkáme až se sýr rozpustí, vyklepnem vejce a vmícháme ho do omáčky. Pekáč si vymažeme máslem a rozložíme na něj brokolici mrkev a česnek nastrouháme nahoru, zalijeme bešamelem a posypem sýrem. Pečeme jen krátce asi 20 min.

16.9.2009
   34  35  36  37  38  39  40  41  42