Recepty

   01  02  03  04  05  06  07  08  09   Řazeno dle: Stáří
1
2
3
4
5
recept Vánoce
  Vánoce   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Tipy do kuchyně   
 
Přísady


Příprava


24.12.2014
1
2
3
4
5
recept Guacamole
  Guacamole   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

1 avocado,  1/2 limetka (citrón), 1 malá červená cibulka, petrželka (koriandr), sůl, pepř, chilli paprička (tabasco)

Příprava

Vyzrálé avocádo rozkrojíme, výjmeme pecku a lžíci vydlabeme do misky máslovou dužinu. Tu rozmačkáme vidličkou na kašovitou konzistenci. Ochutíme dle chuti solí, čerstvě mletým černým pepřem, jemně nasekanou cibulkou a petrželkou (koriandrem), chilli (bud mletým nebo čerstvě nasekanou papričkou) a štávou z limetky nebo citrónu.

Podáváme s tortila chipsy - já použila brambůrky s příchutí smetany a jarní cibulky.

21.11.2014
recept Vepřové plátky v bramborovém těstíčku
  Vepřové plátky v bramborovém těstíčku   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

250g vepřové kýty, 2 větší brambory, sůl, česnekový pepř, chilli, 2 PL hladké mouky,  1 vejce, olej nebo sádlo na smažení

Příprava

Kýtu nakrájím na tenké plátky (neklepu) a obalím v těstíčku připraveném ze 2 větších strouhaných brambor, hladké mouky, vajíčka a okořeněného česnekovým pepřem, solí a špetkou chilli. Plátky namáčím do těsta a kladu do rozehřátého tuku na pánev a smažím do zlata z obou stran.

3.11.2014
recept Bramborové placky
  Bramborové placky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

5 ks oloupané brambory, hl. mouka, 1 vejce, kmín, majoránka, sůl, pepř (uzenina a česnek dle chuti)

Příprava

Brambory nastrouháme (já raději na nudličky, aby byly bramboráky křupavější).
Pokud pustí moc vody, tak trošku slijeme, a přidáme vejce, polévkovou lžíci hladké mouky, kmín, pepř, sůl a majoránku. Kdo chce může do těsta jemně nakrájet uzeninu a přidat utřený česnek. Promícháme a lžíci klademe na rozehřátou pánev s tukem (olej, sádlo) hromádky, které hned tvarujeme na placičky. Smažíme do růžova z obou stran.

3.11.2014
recept Nepečený ovocný dort
  Nepečený ovocný dort   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Nepečené   
 
Přísady

20dkg másla (Hany) + 20dkg práškového cukru - utřít,
přidat 2 tvarohy, zamíchat.

Uvařit v 1/2l mléka 2 pudinky (vanilkové, zatím jsem nikdy jinou příchuť nezkoušela) bez cukru, ještě teplé (ne horké) přimíchat.

Příprava

Do dortové formy na dno poklademe piškoty, polejeme (potřeme) vrstvičkou umíchaného krému a poklademe ovoce, čerstvé či kompotované, znovu poklademe piškoty, krém a ovoce... takto opakujeme. Můžeme piškoty pokapávat rumem.

Na povrch dortu lze udělat čokoládovou polevu, ale já dělám ráda tohle želé, z kompotové šťávy - dá se i z vody ..... na povrchu dortu můžu udělat jakoukoli výzdobu z ovoce a tímto želém polít takto udělaný dort se šoupne do lednice, nejlépe přes noc. Vychladlý jde pak dobře z formy a před podáním lze i dozdobit šlehačkou

19.10.2014
recept Pikantní plněná paprika
  Pikantní plněná paprika   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Slovenská paprika - pálivá 2 ks, tavený sýr 1 ks 10 dkg, salám nebo šunka 7 dkg, sůl, pepř, chilli, smetana
Příloha: pečivo

Příprava

Papriku očistíme, vykrájíme střed se stopkou a jádřincem, lehce uvnitř osolíme a naplníme taveným sýrem zabaleným do plátku šunky nebo do salámu. Pak vložíme do vymazané zapékací misky a necháme zapéct v troubě na cca 180 C. Během zapékání se nám trochu sýru uvolní i do misky, proto podlijeme asi 1/2 kelímkem šlehačky nebo smetany a lehce promícháme, dochutíme chilli a pepřem, popř. soli.
Podáváme přelité smetanovou omáčkou, do které si pak namáčíme pečivo.

Pro děti nebo pro ty, kdo nemají rádi ostré pokrmy, doporučuji použít raději jemné bílé papriky.

11.6.2014
recept Hovězí klížka na divoko - pomalý hrnec
  Hovězí klížka na divoko - pomalý hrnec   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

600 g hovězí klížky, 2 cibule, 1 mrkev, 10-15 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl, vegeta, 5dkg uzené slaniny, 2 ČL hladké mouky, chilli, šlehačka

Příprava

Klížku vložíme do pomalého hrnce, vložíme mrkev a celou cibuli i s hnědou slupkou ( samozřejmě ji očistíme a částečně oloupeme, ale ne docela) přidáme kuličky pepře a maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené a hrnec zapneme na vyšší stupen. Když začne voda vařit, přidám sůl a trošku vegety a táhnu v hrnci tak dlouho, až je maso měkké. Pak vypnu, maso naporucji a vložím zpátky do vývaru a necham ve vývaru, chladnout, aby do sebe nabralo aroma.
Mezi tím si připravím bramborové knedlíky a nakonec nakrájím na kostičky slaninu, osmáhnu na ni do zlatova větší cibuli, přidám nové koření a bobkový list, vložím naporcované maso, posypu chilli a orestuji ze všech stran, nakonec zapráším hladkou moukou, přeliju vývarem a ještě krátce provařím štávu. Nakonec dle potřeby dokořením. Pro obměnu můžeme štávu nakonec ještě zahustit a zjemnit trochou šlehačky :-) Dobrou chut !

6.6.2014
1
2
recept Hovězí na cibulce - Pomalý hrnec
  Hovězí na cibulce - Pomalý hrnec   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

750 g hovězí hrudí, sůl, pepř, 1-2 zoubky česneku, 2 menší a 1 velká cibule, sladká paprika, chilli, solamyl

knedlíky

1 hrnek mléka, 2 žloutky, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku dětské krupičky, 1 krajíc chleba, 1 menší nebo 1/2 větší cibule, 2-3 plátky anglické slaniny, hrstka zelené petrželky, 1/2 lžičky soli, sníh ze 2 bílků, 2 mikrotenové sáčky 20x30 cm

Příprava

Maso vložíme do pomalého hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cca 7 zrnek pepře, přiklopíme a dáme vařit na vyšší stupeň. Po cca 5 hodinách přidáme 2 menší neoloupané cibule s pěknou hnědou slupkou, (jen očištěné od kořínků a opláchnuté) a 2 zoubky česneku. Já pak hovězí vařím ještě nejméně dalších 5 hodin - prostě až je maso krásně měkké. Nejépe přes noc. Cibuli a česnek z vývru odeberu.
Pak si oloupu a hrubě nesekám 1 velkou cibuli a na lžičce oleje osmahnu na vyšší pánvi do zlatova, pak poliju vývarem z masa a cibulku provařím, přidám lžičku sladké papriky a špetku chilli  a nakonec přidám vařené maso a ještě pár minut dusím a obracím ... nakonec zapráším solamylem, aby se šťáva líp obalila kolem masa a je hotovo.

Knedlíky


Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na drobno, orestujeme do sklovata, přidáme na kostičky nakrájený chléb a společně opečeme do zlatova. Žloutky s mlékem rozkvedláme, přidáme zelenou petrželku, osmahnutý chléb se slaninou a cibulí a vmícháme mouku. Nakonec do těsta lehce vpracujeme tuhý sníh ze 2 bílků. Nalijeme do dvou mikrotenových sáčku (20x30). Vložíme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou, vaříme cca 20 min - otočíme a vaříme dalších 15-20 min. Pokud je knedlík náhodou nedovařený, nic se neděje, vložíme zpět do sáčku a dovaříme. Já vařila tentokrát v jednom větším sáčku cca 25 min z každé strany. Doporučuji jak přílohu k pečeným masům. Je nádherně voňavý po cibulce a anglické!    Vyzkoušejte "-)

15.4.2014
recept Polévka z červené řepy
  Polévka z červené řepy   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

4 menší červené řepy, 4 brambory, 1/2 sáčku mražené zeleninové polévkové směsí (mrkev, petržel, hrášek, květák ...), 1 kostka hovězího bujónu, 1 lžička vegety, kmín, pepř, sůl, šlehačka, 1 PL hladké mouky, 1 PL másla, 2 ČL octa.

Příprava

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozmícháme, přidáme hovězí bujón a na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou červenou řepu, 1/2 balíčku mražené zeleninové polévkové směsi, koření a vaříme doměkka. Dochutíme pár kapkami octa, příp. dochutíme solí a pepřem a před podáváním zjemníme troškou šlehačky.

13.2.2014
recept Ředkvičková polévka
  Ředkvičková polévka   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

2 svazky ředkviček, 2 vejce, 1PL másla,1 menší cibule 2 ČL hl. mouky, 1 kostka zeleninového či jiného bujónu, smetana, sůl, pepř.

Příprava

Uvaříme natvrdo 2 vejce a dáme vystydnout, na másle osmažíme (zesklovatět) nakrájenou menší cibuli, zaprášíme hladkou moukou (aby se udělala jíška) a přidáme 2 balíčky ředkviček (taky jsem párkrát použila tu bílou velkou ředkev) na kolečka nakrájené, chvilku mícháme. Pak zalijeme vodou, rozmícháme, dáme kostku zeleninového (či jiného) vývaru, provaříme. Přidáme nadrobno posekaná (protlačená skrz kolečko) vejce a přilijeme smetanu, neb šlehačku, či plnotučné mléko... Opepříme, dochutíme .... Na talíř se může dát trochu křenu, ale nemusí být.

22.1.2014
   01  02  03  04  05  06  07  08  09