|
Recepty1 2 3 4 5
Přísady
Příprava
24.12.2014
1 2 3 4 5
Přísady
1 avocado, 1/2 limetka (citrón), 1 malá červená cibulka, petrželka (koriandr), sůl, pepř, chilli paprička (tabasco) Příprava
Vyzrálé avocádo rozkrojíme, výjmeme pecku a lžíci vydlabeme do misky máslovou dužinu. Tu rozmačkáme vidličkou na kašovitou konzistenci. Ochutíme dle chuti solí, čerstvě mletým černým pepřem, jemně nasekanou cibulkou a petrželkou (koriandrem), chilli (bud mletým nebo čerstvě nasekanou papričkou) a štávou z limetky nebo citrónu. 21.11.2014
Přísady
250g vepřové kýty, 2 větší brambory, sůl, česnekový pepř, chilli, 2 PL hladké mouky, 1 vejce, olej nebo sádlo na smažení Příprava
Kýtu nakrájím na tenké plátky (neklepu) a obalím v těstíčku připraveném ze 2 větších strouhaných brambor, hladké mouky, vajíčka a okořeněného česnekovým pepřem, solí a špetkou chilli. Plátky namáčím do těsta a kladu do rozehřátého tuku na pánev a smažím do zlata z obou stran. 3.11.2014
Přísady
5 ks oloupané brambory, hl. mouka, 1 vejce, kmín, majoránka, sůl, pepř (uzenina a česnek dle chuti) Příprava
Brambory nastrouháme (já raději na nudličky, aby byly bramboráky křupavější). 3.11.2014
Přísady
20dkg másla (Hany) + 20dkg práškového cukru - utřít, Příprava
Do dortové formy na dno poklademe piškoty, polejeme (potřeme) vrstvičkou umíchaného krému a poklademe ovoce, čerstvé či kompotované, znovu poklademe piškoty, krém a ovoce... takto opakujeme. Můžeme piškoty pokapávat rumem. 19.10.2014
Přísady
Slovenská paprika - pálivá 2 ks, tavený sýr 1 ks 10 dkg, salám nebo šunka 7 dkg, sůl, pepř, chilli, smetana Příprava
Papriku očistíme, vykrájíme střed se stopkou a jádřincem, lehce uvnitř osolíme a naplníme taveným sýrem zabaleným do plátku šunky nebo do salámu. Pak vložíme do vymazané zapékací misky a necháme zapéct v troubě na cca 180 C. Během zapékání se nám trochu sýru uvolní i do misky, proto podlijeme asi 1/2 kelímkem šlehačky nebo smetany a lehce promícháme, dochutíme chilli a pepřem, popř. soli. 11.6.2014
Přísady
600 g hovězí klížky, 2 cibule, 1 mrkev, 10-15 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl, vegeta, 5dkg uzené slaniny, 2 ČL hladké mouky, chilli, šlehačka Příprava
Klížku vložíme do pomalého hrnce, vložíme mrkev a celou cibuli i s hnědou slupkou ( samozřejmě ji očistíme a částečně oloupeme, ale ne docela) přidáme kuličky pepře a maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené a hrnec zapneme na vyšší stupen. Když začne voda vařit, přidám sůl a trošku vegety a táhnu v hrnci tak dlouho, až je maso měkké. Pak vypnu, maso naporucji a vložím zpátky do vývaru a necham ve vývaru, chladnout, aby do sebe nabralo aroma. 6.6.2014
1 2
Přísady
750 g hovězí hrudí, sůl, pepř, 1-2 zoubky česneku, 2 menší a 1 velká cibule, sladká paprika, chilli, solamyl Příprava
Maso vložíme do pomalého hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cca 7 zrnek pepře, přiklopíme a dáme vařit na vyšší stupeň. Po cca 5 hodinách přidáme 2 menší neoloupané cibule s pěknou hnědou slupkou, (jen očištěné od kořínků a opláchnuté) a 2 zoubky česneku. Já pak hovězí vařím ještě nejméně dalších 5 hodin - prostě až je maso krásně měkké. Nejépe přes noc. Cibuli a česnek z vývru odeberu. 15.4.2014
Přísady
4 menší červené řepy, 4 brambory, 1/2 sáčku mražené zeleninové polévkové směsí (mrkev, petržel, hrášek, květák ...), 1 kostka hovězího bujónu, 1 lžička vegety, kmín, pepř, sůl, šlehačka, 1 PL hladké mouky, 1 PL másla, 2 ČL octa. Příprava
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozmícháme, přidáme hovězí bujón a na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou červenou řepu, 1/2 balíčku mražené zeleninové polévkové směsi, koření a vaříme doměkka. Dochutíme pár kapkami octa, příp. dochutíme solí a pepřem a před podáváním zjemníme troškou šlehačky. 13.2.2014
Přísady
2 svazky ředkviček, 2 vejce, 1PL másla,1 menší cibule 2 ČL hl. mouky, 1 kostka zeleninového či jiného bujónu, smetana, sůl, pepř. Příprava
Uvaříme natvrdo 2 vejce a dáme vystydnout,
na másle osmažíme (zesklovatět) nakrájenou menší cibuli, zaprášíme hladkou moukou (aby se udělala jíška) a přidáme 2 balíčky ředkviček (taky jsem párkrát použila tu bílou velkou ředkev) na kolečka nakrájené, chvilku mícháme.
Pak zalijeme vodou, rozmícháme, dáme kostku zeleninového (či jiného) vývaru, provaříme.
Přidáme nadrobno posekaná (protlačená skrz kolečko) vejce a přilijeme smetanu, neb šlehačku, či plnotučné mléko...
Opepříme, dochutíme ....
Na talíř se může dát trochu křenu, ale nemusí být. 22.1.2014
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||