Recepty

   21  22  23  24  25  26  27  28  29   Řazeno dle: Stáří
1
2
3
4
5
recept Segedínský guláš
  Segedínský guláš   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Kysané zelí 1,5 kg, 1 kg vepřového bůčku (plecka), cibule, kmín, paprika, hovězí bujón (kostka), polévkové koření, hladká mouka, lžíce sádla nebo oleje.

Na knedlíky:
Vařené brambory (šťouhané), 1 vajíčko, hrubá mouka, sůl.
(Uvařit a hned pořádně ušťouchat, nechat ochladit, pak přidat vajíčko a zpracovat s hrubou moukou, udělat šišky a dát do vroucí osolené vody na cca 15 min. Pokud byste těsto nechali odpočívat, zřídne.)

Příprava

Nejprve  si nakrájím na kostičky cibuli, nemusí být zrovna na drobno a lehce osmáhnu na lžíci sádla nebo na oleji.  Pak přidám na cibuli kostky nakrájené maso a kmín a promíchám. Osmáhnu ze všech stran, aby se maso zatáhlo, přidám koření - bujón, trošičku polévkového koření, papriku a trošku zaliju. Na maso narovnám kysané zelí, které si předtím překrájím, případně i propláchnu - podle toho, jak je kyselé. Pěkně ho přitlačím na maso a obráceným konceme vařečky udělám několi  otvorů, aby zelí dobře nasáklo masovou šťávou a chutě se propojily. Já vařím segedím v papiňáku, takže zakryju a zhruba za 30-35 min je hotovo. Ochladím hrnec a podle potřeby zahustím
rozkvedlanou moukou. Podle potřeby přisolím a dochutím peřem a cayennským pepřem.
Podávám s chlebem, pečivem, knedlíky, brambory ... každému  podle chuti- možno i s kopečkem kysané smetany.

Pokud maso vykošťuji, nedělám to až tak načisto a kostičky uložím do hrnce nahoru na zelí.. Když hrnec otevřu. kosti odeberu na talířek a masíčko už z nich opadává samo :-))

9.4.2010
recept Velikonoční beran
  Velikonoční beran   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Recept je na velkou formu berana.
620 g mouka polohrubá, 310 g cukr, 5 vajec, 1 prdopeč, 2,5 dcl oleje, 300 ml mléka,
1 vanilkový cukr

Příprava

Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, zašleháme olej. Nyní do hmoty přidáme ostatní přísady a promícháme. Můžeme část obarvit kakaem nebo přidat ořechy.
Záleží jen na Vaší fantazii.

8.4.2010
1
2
3
4
5
recept Roláda s marciánem
  Roláda s marciánem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

5 vajec, 4 PL moučkového cukru, 2 PL oleje, 1 vanilkový cukr,  2 PL polohrubé mouky,   1 1/2 PL Kakaa, 1ČL prášku do pečiva, 1 PL mletých ořechů

Krém za studena dr. Oetker s vaječným koňakem, 1/2 másla, 2 dcl mléka, 1 vanilkový cukr, 4-5 PL moučkového cukru. Broskve.

Čokoládová poleva
8 dkg másla, 8 dkg moučkového cukru, 4 dkg Omegy (ztužený tuk) 2 PL kakaa, 2 KL solamylu, 3 PL mléka. Změklé máslo zpracujeme s ostatním a potom na nejmenším stupni na sporáku mícháme, až poleva začne krásně tuhnout a pojit se. Pak necháme trošku ochladit a potřeme

Příprava

Z 5 bílků vyšleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáváme cukry, žloutky a olej.
Pak už jen lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem, oříšky a pečivovým práškem.
Vylijeme a roztáhneme stejnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na cca 180° asi 10 minut.

Po vychlazení plníme krémem, ovocem, zarolujeme, dáme chvilku ztuhnout do ledničky a pak poléváme čokoládovou polevou a pro slavnostnější příležitot ozdobíme marcipánem.

5.4.2010
recept Přátelské omelety
  Přátelské omelety   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Na 2 porce :
250g vepřová kýta, 2 PL hustého smetanového jogurtu, 1 PL hořčice, sójová omáčka, čerstvě semletý pepř. 2 PL oleje na smažení.

2 vejce, 2 PL hl. mouky, 150-200 ml. mléka, sušená petrželka, sůl, pepř. spetka pečivového prášku. Tuk na smažení.
Čerstvá zelenina na oblohu.

Příprava

Maso nakrájím na nudličky a vložím do omáčky připravené z ostatních surovin. Nejprve dusím za stálého míchání na rozehřáté pánvi, aby se maso pěkně zatáhlo, pak snížím teplotu a chvilku podusím pod pokličkou.

Ze 2 bílků vyšlehám tuhý sníh.
2 žloutky rozšlehám s mlékem a smíchám s moukou smíchanou s kypřícím práškem, solí a kořením a opatrně zamíchám do připraveného sněhu. Odhadnu polovinu a vliju na připravenou rozehřátou pánev a upeču 2 takově vyšší kypré omelety,  jak máte na obrázku. Dám na talíř, pohážu masovýma nudličkama, pokladu zeleninovou oblohu a podávám.

Omeleta je velice chutná i bez masa, jen se zeleninou - (rajčátka, papriky, čerstvá okurka, lahůdková cibulka) a přelitá kari dresingem.
Stejně tak lze do těsta zamíchat i hrst na kostičky nakrájeného salámu nebo klobásky.

31.3.2010
recept Restované vepřové nudličky, olivový salát, hranolky
  Restované vepřové nudličky, olivový salát, hranolky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

400g vepřová kýta, 2 PL hl. mouka, 2 ČL grilovací koření (nebo libovolné koření podle chutí a nálady), 1 ČL majoránka, 1 ČL granulovaný česnek, pepř, špetka sušeného libečku, olej na smažení

Olivy, rajčata, sýr (Gouda), olivový olej, pepř, dle potř. sůl

Příprava

Všechno koření smíchám - nejlépe vložit do krabičky s víkem o obsahu cca 1 1/5 l a protřepat. Pak do krabičky přidám maso nakrájené na jemné nudičky, uzavřu a dobře protřepu. Nudličky se tak krásně obalí. Pak je na rozehřátém tuku orestuji.

Rajčata nakrájím na kousky, olivy překrojím na polovinu, sýr na nudličky, dám do mísy, zakápnu olivovým olejem, okořením čerstvě semletým pepřem, pokud jsou olivy v kvalitním nálevu, přidám rovněř pár lžiček (podle chuti) a promíchám.

Podávám s hranolky.

31.3.2010
recept Vepřové nudličky se sýrem
  Vepřové nudličky se sýrem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

4 vepřové plátky, 1/2 bal. mexická směs (mražená zel.), 2 hrsti zelených fazolových lusků (mražených), 1 mrkev, 2 tavené šunkové sýry, cca 2 dcl. mléka, 5 dkg másla, hořice, sójová omáčka, sůl, pepř

Příprava

Vepřové plátky nakrájím na nudličky a naložím do omáčky vymíchané z hořčice a sójové omáčky (lépe připravit den předem, ale stačí i chvilku před vařením). Nudličky dávám na pánev a připravuji na lýíci oleje a na másle, když se maso zatáhne, přihodím mraženou zeleninu, sušený libeček, strouhanou mrkev, promíchám a chvilku dusím pod pokličkou. Když je maso skoro hotové, přidám sýr, který dobře rozmačkám v mléku a vymíchávám, až vznikne hladká omáčka.
Dochutím čerstvě semletým pepřem a solí.

31.3.2010
recept Drožďová polévka
  Drožďová polévka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

2 kostky hovězího vývaru, 1 1/2l vody, 2 mrkve, zelená petrželka, 1 rajče, 1 bílá paprika, libeček

1 1/2 kostky droždí, 1 větší cibulka, 3 lžíce slunečnicového oleje, strouhanka (z 1 rohlíku), česnek (dle chuti), sůl, pepř, majoránka, kmín drcený, 2 vejce,


Příprava

Na tuku zpěníme cibulku, když začne jemně zlátnout, přidáme droždí a mícháme, až se rozpustí. Chvilku mícháma a když začne zlátnout a houstnout, tak směs odstavíme ze sporáku a okořeníme pepřem, soli, majoránkou, česnekem (třeným nebo granulovaným) a vmícháme 2 vejce. Směs zahustíme strouhankou. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, a mokrýma rukama tvarjeme knedlíčky, které vhodíme do vroucí vody, do které jsme dali 2 kostky vývaru a strouhanou mrkev. Na drobno nakrájíme papriku a rajče a přihodíme do polévky, necháme projít varem a odstavíme, dochutíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.

26.3.2010
recept Kuřecí s těstovinama
  Kuřecí s těstovinama   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

2x kuřecí prsa, cibule, květák, mrkev, hrášek, slepičí bujon kostka, oliv.olej, sůl, pepř, pár kapek sojové klasik omáčky, jakékoliv těstoviny (např.čínské nudle, nalámané špagety, penny atd.)

Příprava

Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku, maso na kostičky do zlatova. Přidáme zeleninu dle vlastního výběru a orestujeme společně s masem. Zalijeme slepičím vývarem a vaříme. Asi po 10 minutách přidáme těstoviny a ještě 10 min. vaříme. Podáváme s krutony a nastrouhaným parmazánem. Oboje nemusí být.

23.3.2010
1
2
3
recept Jablečné řezy
  Jablečné řezy   
  Autor: pidik   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

500 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 kypřící prášek, 3 lžíce cukru (jemný krystal), van. cukr, kapku mléka - podle savosti mouky, tuk na vymaštění plechu.
Náplň: 1 1/2 kg jablek, 3 lžíce cukru, 3 vanilkové pudinky, van. cukr.

Příprava

Ze surovin zaděláme vláčné těsto a necháme jej asi půlhodiny odpočinout. Rozdělíme ho na dva díly. Připravíme si vymaštěný plech, vyválíme placku jeho velikosti a přeneseme ji na něj. Pokryjeme vrstvou jablek a přikryjeme plackou vyválenou z druhé části těsta. Pečeme přibližně 30-35 minut asi na 190-200°.
Náplň: jablka nakrájíme na plátky, promícháme s cukrem a pudinkovými prášky - poměr je potřeba dodržet.

23.3.2010
1
2
recept Závin z kynutého těsta
  Závin z kynutého těsta   
  Autor: pidik   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

500 g polohrubé mouky, 30-5o g cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 20 g droždí, asi 1/4 l vlažhého mléka, špetku soli, tuk nebo vajíčko na potření závinu, tuk nebo pečící papír na plech. Náplně: 300 g máku, asi 1 l mléka, 1-2 lž. cukr, van. cukru, skořice, citr, kůra , med podle potřeby piškotová strouhanka, 300 g ořechů, asi 1/2 l mléka, 1-2 lžíce cukru, van. cukr. skořice, citr. kůra nebo dvě lž. kakaa, případně med a podle potřeby piškotové drobečky, nebo strouhanka.

Příprava

Do mísy si rozdrobíme droždí, nalijeme část vlahého mléka a trochu cukru - když nám vzejde kvásek přidáme zbylé suroviny a vypracejme polotuhé těsto. Kdo má pekárnu , tak ji samozřejmě může použít na zadělání. Těsto necháme vykynout a pak rozdělíme dva díly. Z každého vyyválíme obdélníkový plát. asi 1 cm vysoký, potřeme náplní a srolujeme. Přendáme na vymaštěný, nebo pečícím papírem vyložený plech . Povrch závinu buď potřeme tukem, nebo rozšlehaným vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě

Nádivky:  Dáme svařit mléko s cukrem, pak přisypeme zvolenou surovinu - mák, nebo ořechy a krátce podusíme. Ochucujeme dál podle vlastní chuti uvedenými přísadami. Hustotu nádivky upravíme buď přidáním mléka, nebo zahustíme piškotovou strouhankou. Měla by se nechat dobře rozetřít.

23.3.2010
   21  22  23  24  25  26  27  28  29