|
Recepty1 2 3 4 5
Přísady
Kysané zelí 1,5 kg, 1 kg vepřového bůčku (plecka), cibule, kmín, paprika, hovězí bujón (kostka), polévkové koření, hladká mouka, lžíce sádla nebo oleje. Příprava
Nejprve si nakrájím na kostičky cibuli, nemusí být zrovna na drobno a lehce osmáhnu na lžíci sádla nebo na oleji. Pak přidám na cibuli kostky nakrájené maso a kmín a promíchám. Osmáhnu ze všech stran, aby se maso zatáhlo, přidám koření - bujón, trošičku polévkového koření, papriku a trošku zaliju. Na maso narovnám kysané zelí, které si předtím překrájím, případně i propláchnu - podle toho, jak je kyselé. Pěkně ho přitlačím na maso a obráceným konceme vařečky udělám několi otvorů, aby zelí dobře nasáklo masovou šťávou a chutě se propojily. Já vařím segedím v papiňáku, takže zakryju a zhruba za 30-35 min je hotovo. Ochladím hrnec a podle potřeby zahustím 9.4.2010
Přísady
Recept je na velkou formu berana. Příprava
Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, zašleháme olej. Nyní do hmoty přidáme ostatní přísady a promícháme. Můžeme část obarvit kakaem nebo přidat ořechy. 8.4.2010
1 2 3 4 5
Přísady
5 vajec, 4 PL moučkového cukru, 2 PL oleje, 1 vanilkový cukr, 2 PL polohrubé mouky, 1 1/2 PL Kakaa, 1ČL prášku do pečiva, 1 PL mletých ořechů Příprava
Z 5 bílků vyšleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáváme cukry, žloutky a olej. 5.4.2010
Přísady
Na 2 porce : Příprava
Maso nakrájím na nudličky a vložím do omáčky připravené z ostatních surovin. Nejprve dusím za stálého míchání na rozehřáté pánvi, aby se maso pěkně zatáhlo, pak snížím teplotu a chvilku podusím pod pokličkou. 31.3.2010
Přísady
400g vepřová kýta, 2 PL hl. mouka, 2 ČL grilovací koření (nebo libovolné koření podle chutí a nálady), 1 ČL majoránka, 1 ČL granulovaný česnek, pepř, špetka sušeného libečku, olej na smažení Příprava
Všechno koření smíchám - nejlépe vložit do krabičky s víkem o obsahu cca 1 1/5 l a protřepat. Pak do krabičky přidám maso nakrájené na jemné nudičky, uzavřu a dobře protřepu. Nudličky se tak krásně obalí. Pak je na rozehřátém tuku orestuji. 31.3.2010
Přísady
4 vepřové plátky, 1/2 bal. mexická směs (mražená zel.), 2 hrsti zelených fazolových lusků (mražených), 1 mrkev, 2 tavené šunkové sýry, cca 2 dcl. mléka, 5 dkg másla, hořice, sójová omáčka, sůl, pepř Příprava
Vepřové plátky nakrájím na nudličky a naložím do omáčky vymíchané z hořčice a sójové omáčky (lépe připravit den předem, ale stačí i chvilku před vařením). Nudličky dávám na pánev a připravuji na lýíci oleje a na másle, když se maso zatáhne, přihodím mraženou zeleninu, sušený libeček, strouhanou mrkev, promíchám a chvilku dusím pod pokličkou. Když je maso skoro hotové, přidám sýr, který dobře rozmačkám v mléku a vymíchávám, až vznikne hladká omáčka. 31.3.2010
Přísady
2 kostky hovězího vývaru, 1 1/2l vody, 2 mrkve, zelená petrželka, 1 rajče, 1 bílá paprika, libeček Příprava
Na tuku zpěníme cibulku, když začne jemně zlátnout, přidáme droždí a mícháme, až se rozpustí. Chvilku mícháma a když začne zlátnout a houstnout, tak směs odstavíme ze sporáku a okořeníme pepřem, soli, majoránkou, česnekem (třeným nebo granulovaným) a vmícháme 2 vejce. Směs zahustíme strouhankou. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, a mokrýma rukama tvarjeme knedlíčky, které vhodíme do vroucí vody, do které jsme dali 2 kostky vývaru a strouhanou mrkev. Na drobno nakrájíme papriku a rajče a přihodíme do polévky, necháme projít varem a odstavíme, dochutíme zelenou petrželkou nebo pažitkou. 26.3.2010
Přísady
2x kuřecí prsa, cibule, květák, mrkev, hrášek, slepičí bujon kostka, oliv.olej, sůl, pepř, pár kapek sojové klasik omáčky, jakékoliv těstoviny (např.čínské nudle, nalámané špagety, penny atd.) Příprava
Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku, maso na kostičky do zlatova. Přidáme zeleninu dle vlastního výběru a orestujeme společně s masem. Zalijeme slepičím vývarem a vaříme. Asi po 10 minutách přidáme těstoviny a ještě 10 min. vaříme. Podáváme s krutony a nastrouhaným parmazánem. Oboje nemusí být. 23.3.2010
1 2 3
Přísady
500 g polohrubé mouky,
1 Hera,
1 kypřící prášek,
3 lžíce cukru (jemný krystal),
van. cukr,
kapku mléka - podle savosti mouky,
tuk na vymaštění plechu. Příprava
Ze surovin zaděláme vláčné těsto a necháme jej asi půlhodiny odpočinout. Rozdělíme ho na dva díly. Připravíme si vymaštěný plech, vyválíme placku jeho velikosti a přeneseme ji na něj. Pokryjeme vrstvou jablek a přikryjeme plackou vyválenou z druhé části těsta. Pečeme přibližně 30-35 minut asi na 190-200°. 23.3.2010
1 2
Přísady
500 g polohrubé mouky, 30-5o g cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 20 g droždí, asi 1/4 l vlažhého mléka, špetku soli, tuk nebo vajíčko na potření závinu, tuk nebo pečící papír na plech. Náplně: 300 g máku, asi 1 l mléka, 1-2 lž. cukr, van. cukru, skořice, citr, kůra , med podle potřeby piškotová strouhanka, 300 g ořechů, asi 1/2 l mléka, 1-2 lžíce cukru, van. cukr. skořice, citr. kůra nebo dvě lž. kakaa, případně med a podle potřeby piškotové drobečky, nebo strouhanka. Příprava
Do mísy si rozdrobíme droždí, nalijeme část vlahého mléka a trochu cukru - když nám vzejde kvásek přidáme zbylé suroviny a vypracejme polotuhé těsto. Kdo má pekárnu , tak ji samozřejmě může použít na zadělání. Těsto necháme vykynout a pak rozdělíme dva díly. Z každého vyyválíme obdélníkový plát. asi 1 cm vysoký, potřeme náplní a srolujeme. Přendáme na vymaštěný, nebo pečícím papírem vyložený plech . Povrch závinu buď potřeme tukem, nebo rozšlehaným vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě 23.3.2010
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||