Recepty

   01  02  03  04  05  06  07  08  09   Řazeno dle: Stáří
1
2
3
4
recept Selská omeleta
  Selská omeleta   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

3 Brambory, 3 vejce, 50g uzené slaniny, 50g uzeného masa, 50g eidam, sůl, pepř (řecké bylinky)

Příprava

Brambory nakrájené na kolečka krátce povaříme v osolené vodě, pak zcedíme a necháme dobře okapat. Vejce lehce osolíme a opepříme, já přidávám řecké bylinky (Davídkovo koření)  a dobře rozšleháme. Nalijeme na rozehřátou pánev, na které jsme nejprve osmahli drobně nakrájený špek a na nudličky nakrájené uzené nebo salám či šunku. Hned poklademe kolečky brambor, a poklademe tenkými plátky eidamu a zvolna necháme vejce srazit. Pak přiklopíme talířem a překlopíme.
Nebo můžeme pokložit brambory jen na 1/2 pánve a když už bude zbývat jen slabá vrstva nesražených vajec, překlopíme nepokrytou polovinu přes brambory a stáhneme z plotny, necháme minutku dojít a můžeme podávat.
Nikdy nenechávejte vejce úplně ztuhnout, omeleta by pak byla přílíš suchá.    
 
Příloha: míchaný sálat z ledového salátu napůl se salátovou okurkou s jogurtem nebo zakysanou smetanou, cherry rajčata

P.S:
Zařazuji do bezmasých pokmů, protože záleží jen na vás, jestli jaké doplňky na omeletu použijete :-))

22.7.2015
1
2
3
4
5
recept Pizza koláč ze zakysané smetany
  Pizza koláč ze zakysané smetany   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

1 malá zakysaná smetana (200g), 250g mleté hovězí maso, cherry rajčátka, listový špenát, sůl, pepř, řecké koření, pikantní brusinková omáčka s chilli, 1 vejce, 1 kelímek (od zakysanky ) polohrubé mouky.

Příprava


Do mísy dáme kelímek polohrubé mouky, do které zamícháme 1/2 prášku do pečiva.
1/2 kelímku zakysané smetany si dáme bokem a zbytek v kelímku doplníme  o 2 PL oleje a doplna dolijeme mlékem nebo vodou a přidáme k mouce. Vklepneme 1 celé vejce, osolíme a zamícháme.
Těsto rozetřeme na vymazaný plech (já dala do dortové formy a dno jsem vyložila pečícím papírem, lehce pomazaným máslem).

Maso krátce spichneme na lžíci oleje, osolíme, opepříme, přidáme nasekané rajčátka a přidáme asi 3 polévkové lžíce brusinkové omáčky - promícháme a rozložíme nahoru na těsto. Pak přidáme špenát (pokud používáme mražený, necháme před použitím, trochu rozmrznout, aby se dal dobře rozložit. No a pak už jen potřeme zbylou zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Já použila řecké bylinky, protože obsahují česnek, který se hodí ke špenátu. a dáme do vyhráté trouby na cca 170° C na 25 minut.

Chutná skvěle jak teplý, tak studený.. dle chutí pokapeme brusinkovou omáčkou.

27.5.2015
1
2
recept Hovězí burger se zeleninovým salátem
  Hovězí burger se zeleninovým salátem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Hovězí burger - hovězí mleté maso, 1 vejce, sůl, pepř

ledový salát, červená řepa, jablko, mrkev, dresing brusinky+chilli

Příprava

*

25.5.2015
recept Rizoto
  Rizoto   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Fazolky, hrášek, mrkev, květák, libeček, majoránka, řecké koření, maďarská klobása, telecí párek, rýže - sýr na posypání.

Příprava

Dáme vařit rýží a zatím si na pánvi podusíme do měkka zeleninu ochucenou řeckým kořením, ke konci přidáme nakrájené uzeniny a ještě krátce podusíme. Nakonec spolu smícháme a podle chutí dokořenime libečkem a majoránkou. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

23.5.2015
recept Fazolová polévka - sladkokyselá
  Fazolová polévka - sladkokyselá   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady


červené fazole, kousek uzené slaniny, maďarská klobáska, sůl, pepř, polévkové koření, ocet, cukr

Příprava

Fazole namočíme přes noc do vody, druhý den uvaříme do měkka, polovinu fazolí odebereme a rozmixujeme je (místo záhušťování zásmažkou). Pak opět vložíme do polévku spolu s nakrájenou klobásou a ještě krátce provaříme, nakonec zakápneme podle chuti octem a osladíme podle chuti. Na talíři dozdobíme zelenou cibulkou.

Pro změnu můžeme místo klobásky spolu s fazolemi vařit kus uzených žeber, která nakonec výjmeme a obereme a maso přiidáme zpět do polévky.

23.5.2015
1
2
3
recept Salát z růžičkové kapusty
  Salát z růžičkové kapusty   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

Růžičková kapusta, anglická slanina, sůl, green pepper sauce, chilli, černý pepř, ČL hořčice, ČL cukru, ČL olivového oleje,

Příprava

Kapustu očistíme a rozebereme na lístky, vsypeme do dost osolené vařící vody s octem a blanšírujeme cca 2-3 min, scedíme a dáme ochladit do studené vody (možno přidat i led) aby neztratila barvu. Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme, osmahnutou odložíme a na vzniklém tuku můžeme osmáhnout brambory. Scezenou a okapanou kapustu - zakápnemei dresingem připraveném z hořčice, olivového oleje, zeleného pepře, chilli, černého mletého pepře, cukru a dochutíme citrónem. Promícháme, přidáme osmáhlou slaninu a můžeme podávat např. plátkem orestovaného masa.
Mi bohatě vystačí jen salát a brambory.


1.3.2015
recept Halušky s kysaným zelím
  Halušky s kysaným zelím   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Mouka polohrubá, 1 vejce, 150 ml vody, 1-2ČL oleje, 1 cibule,  10 dkg uzeného špeku, 15 dkg moravského uzeného, 1/2 kg kysaného zelí, sůl, pepř.

Příprava

Do většího hrnce si dáme vařit vodu (aspoň 2 l).
Do misky klepneme vejce, přidáme 1/2 ČL soli, cca 2 dcl vody, vidličkou rozmícháme a pak přisypáváme a zapracováváme mouku (možno přidat i hrst dětské krupice). Musíme vypracovat hladké hustší těsto, ze kterého budeme do vařící osolené vody mokrou lžíci odekávat malé kousky. Zkusíme nejprve jeden nebo dva a zkontrolujeme, zda je dostatečně husté, aby se nám ve vodě nerozpadlo a tvořilo nočky (můžeme použít i sítko na halušky) Toto je porce zhruba pro 2 osoby, takže, to jen jednoduše odsekávám lžíci :-) Jsou uvařené cca po 5 min, když vyplavou na hladinu.

Na drobně nakrájené vyškvařené slanině si lehce zapěníme a prosklíme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené uzené a propláchnuté (pokud je potřeba )a okapané kysané zelí, a chvilku podusíme, Dochutíme solí a pepřem, kdo chce může i lehce přisladit.
Pak smícháme se scezenými haluškami a můžeme podávat.
Jednoduché a rychlé jídlo.

13.2.2015
recept Květákový mozeček
  Květákový mozeček   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

1 Květák, 2 cibule, 2 papriky-barevné, 2 rajčata, sůl, pepř, podravka, kmín, sl. mletá paprika, chilli, 5x vejce, 3PL oleje

Příprava

Květák si očistím a syrový nakrájím na drobné kousky, cibuli na kostičky a dám do hrnce prosklít na oleji, na cibulku vložím nakrájený květák, osolím - zprvu raději jen lžičku soli, lžičku vegety nebo podravky, lžičku drceného kmínu, promíchám a nechám zvolna dusit pod poklicí, v případě potřeby podliju 1 dcl vody a dál nakrájím a přidám oloupaná rajčata (možno použít i loupaná z konzervy, ale čerstvá jsou čerstvá) a papriky za občasného míchání dusím do poloměkka - nerozdusit na kaši !!! Přidat rozkvedlaná vejce promíchat a dochutit červenou paprikou, pepřem a chilli ..
Teplý podáváme s vařeným bramborem .... studený chutná i s chebem či jiným pečivem :-)

13.2.2015
1
2
recept Domácí škvarky v pomalém hrnci
  Domácí škvarky v pomalém hrnci   
  Autor: jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

1,5 kg surového sádla, sůl

Příprava

Sádlo nakrájíme na kostičky cca 3x3 cm) a vložíme večer do pomalého hrnce zapnutého na pomalý stupeň. Já koupila 2 balení už nakrájeného, takže to bylo doslova bez práce. Ráno můžeme vyndat hotové škavarečky a slít vyškvařené sádlo a to vše bez jakéhokoliv míchání a starání se, aby nám sádlo příp. nevyzkypělo.
Škvarky při vyndávání trochu stlačíme a vymačkáme. Pak už jen dle chuti proslíme.

Kamarádka, když dává nakrájené sádlo do hrnce přidává i cca 1 dlc vody, já ne, takže je to na vás, každopádně je výsledek ať u s nebo bez skvělý :-))

13.2.2015
1
2
3
recept Slaninový koláč
  Slaninový koláč   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

1/2 kg hladké mouky, 2-3 dcl vody, 1/2 balíčku sušeného droždí (popř. balení na 1/2 kg mouky), 1ČL soli, 1ČL cukru, 1ČL mletého kmínu, PL sádla, 50g domácí uzená slanina nebo anglická, hrubá sůl a celý kmín na posypání.

Příprava

Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl a promícháme, přidáme lžíci sádla (použila jsem domácí i se škvarky a propracujeme s vlažnou vodou - cca 2 dcl a pak přidáváme podle potřeby a savosti mouky. Já zadělávám kynuté těsto vidličkou tak dlouho, al se spojí a přestane lepit na mísu. Mísu zakryjeme víkem nebo utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, Během kynutí ještě jedenkrát propracujeme, uděláme bochánek a přendáme na plech posypeme nakrájenou slaninou, celým kmínem a hrubou solí, Pečeme cca 30 min v troubě vyhřáté na 170° Můžeme také vykynuté těsto rozdělit na víc částí a udělat menší bochánky. Tohle byla jenom taková fofr akce :-)))

13.2.2015
   01  02  03  04  05  06  07  08  09