Recepty

   16  17  18  19  20  21  22  23  24   Řazeno dle: Stáří
1
2
recept Pikantní houbový guláš
  Pikantní houbový guláš   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Houby - (čím víc druhů, tím líp), 2 velké cibule, 4 papriky různých barev, kozí rohy, feferonky, 6-8 vajec, paprika ml. sladká, sůl, pepř, 2x masová kostka, majoránka, podravka, tuk na smažení.

Příprava

Na tuku orestujeme 2 velké cibule, přidáme cca 1 1/2 kg hub - čím víc druhů bude zastoupeno, tím líp, sůl, kmín, lehce podusíme, přidáme 2 PL ml. papriky, zalijeme vývarem cca 2 litry (pokud nemáme, tak vodou a přidáme podle množství 1-2 kostky hovězího bujónu), a vaříme. Po cca 15 min, varu přidáme nakrájené papriky (nejlépe zase více barev) a kozí rohy nebo dle chutí feferonky. Nakonec guláš zahustíme rozšlehanými vejci. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
Podáváme s pečivem nebo chlebem.

19.8.2010
1
2
3
recept Houbové řízky - sírovec žlutooranžový
  Houbové řízky - sírovec žlutooranžový   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Plodnice mladého sírovce, bujón - hovězí, vejce, hladká mouka, podravka nebo sůl, strouhanka, tuk na smažení.

Příprava

Sírovec nakrájím na cca 1-1.5 cm plátky a krátce povařím ve vodě, do které přidám masovou kostku, pak scedím a obalím jako klasický houbový řízek v trojobalu = těstíčko a stouhanka. K ochucení těstíčka používám sůl nebo podravku.
 
Pozn.:
Sírovec sbíráme jen pokud je ještě mladý - mnoho lidí ho zvrhne proto, že zkusí starý kus, který je tvrdý a chutná po pryskyřici. Na fotce dávám vzor, jak by měl vypadat mladý kousek.


19.8.2010
1
2
3
recept Houbové řízky
  Houbové řízky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Krásné zdravé houby, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka.

Příprava

Houby nakrájíme na plátky 1-2cm silné, podle toho,  jak má kdo rád a namočíme do těstíčka z hladké mouky, vajec a dvou lžíc vody. Těstíčko osolíme a namáčíme v něm plátky hub, které obalujeme ve strouhance a pak smažíme do zlata na oleji.
Usmažené klademe na ubrousek, abychom se zbavili nadbytečného tuku.

Na hlávkovém salátu je chuťovka připravená z pravých ryzců, jen orestovaných na trošince tuku. Koření jen kmín a sůl.
Úplně nejlepší jsou jen tak opečené nasucho na plotně se solí a kmínem.

Pozor,
pokud vysmažujeme např. hřiby kováře, věnujme pozornost delší tepelné úpravě.

Tip:
Vynikající houbičky ke smažení jsou rovněž malé pýchavky - připomínají chutově smažený sýr.  Používáme jen krásné pevné a bílé plodnice.

19.8.2010
1
2
recept Houbové smaženky
  Houbové smaženky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Houby (nejlépe směs), sůl, pepř, kmín, cibulka, petrželka, 2 rohlíky, mléko, strouhanka, tuk na smažení.

Příprava

Houby nakrájíme a podusíme na jemně nakrájené cibulce. Já měla cca 3 dcl sklenici už vysmáhnutých hub. Vysmáhneme je pěkně na husto, ať z nich nemáme rozblemtanou kaši. Necháme ochladit a vmícháme  2 vymačkané rohlíky, které jsme si předem namočili do mléka. Přidáme petrželku a dochutíme. Promícháme a lžíci vykrajujeme větší noky, které klademe do strouhanky, vytvarujeme a smažime.
Příloha : opékané brambory a okurkový salát

15.8.2010
1
2
recept Lívance z kynutého těsta
  Lívance z kynutého těsta   
  Autor: bríza28   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady


1/2 1 mléka, 2 žloutky, 1 lžíce cukru, špetka soli, 20 g droždí, hladká mouka na těsto hustší jak na palačinky, olej, marmeláda, šlehačka.

Příprava

Z mléka, žloutků, cukru, mouky a droždí vypracujeme těsto o něco hostší, než na palačinky a necháme na teplém místě vykynout. Pak lijeme naběračkou na rozehřátý olej a smažíme z obou stran do zlata.
Podáváme sypané skořicí, potřené marmeládou nebo s tvarohem ... Mlsouni si nakonec ozdobí šlehačkou.

1.8.2010
recept Americké brambory s ledovým salátem
  Americké brambory s ledovým salátem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Brambory, uzený špek, ledový salát, bílý jogurt, sůl, pepř, koření

Příprava

Brambůrky dobře omyju a nakrájím i se slupkou na silnější kolečka /půlkolečka/ a opeču na pánvi na nadrobno nakrájeném uzeném špeku. Hotové podle chuti okořením (stačí jen osolit).
Baštíme se salátem připravenám z ledového salátu, natrhaného na kousky a promíchaného s osoleným vychlazeným jogurtem. Nejvíc se osvědčil Tesco smetanový.
Rychlá, chutná a levná bašta :-)

P.S.
Uvádím jako bezmasý recept, tak doufám, že mě za ten špek nebudete chytat za slovo ! :-)))

31.7.2010
1
2
3
recept Mandlová roláda
  Mandlová roláda   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

10 vajec, 10 PL cukr krupice, 10 PL mouky (půl napůl polohrubá a hladká), 3 PL oleje, špetka soli, 3 PL strouhaných neloupaných mandlí, 2 PL kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL (spíš menší) mleté zrnkové kávy, 2 PL rumu, 3 PL  marmelády, jahodový kompot.

1 krém s Vaječným koňakem od dr. Oetker, 3 PL moučkový cukr, 125 g másla, 200 ml mléka

Příprava

Z 10 bílků vyšlehám tuhý sníh - (začínám šlehat bílky se solí, když houstnou přisypávám cukr a stále šlehám ne nejvyšší rychlost, až je sníh krásně tuhý) pak za stálého šlehání přidávám žloutky (já si je dám do misečky spolu s olejem a po částech je přidávám do sněhu. Pak vypnu šlehač a ručně stěrkou zlehka vmíchám mouku smíchanou s práškem do pečiva, 2 PL strouhaných mandlí a kávou. Vymíchám a větší 1/2 těsta naliju na pečící papír na plech. Stejmoměrně rozprostřu a dám do trouby vyhřáté na cca 180°. Do zbytku těsta vmíchám 2 PL kakaa a 1 PL mandlí, rovněž dám na pečící papír a upeču.
Světlé těsto po upečení nechám chvilku ochladit, ale ještě lehce teplé svinu i s papírem jako roládu a nechám vystydnout. Tmavý piškot rozdrobím a přidám k němu marmeládu
(já dala domácí borůvkovou) rum a zředím šťavou z jahodového kompotu na konzistenci tvárné punčoviny.
Podle návodu si připravím krém z vaječným koňakem od dr. Oetker -
Roládu rozbalím, stáhnu papír a celý plát potřu nejprve vrstvou punčoviny. (1/2 z připravené dávky) Pak od kraje, od kterého budu roládu stáčet, natáhnu vrstvu krému s vaječným koňakem širokou cca 15 cm a položím na ni řadu jahod z kompotu tak, aby byly ve středu světlého krému a roladu svinu a uložim do chladna tak, aby přehyb byl vespod. Vychlazenou roládu přeliju čokoládovou polevou a posypu madlemi.

Pozn.:
Obou krému je dostatek na 2 rolády, takže buď upéct ještě z 5 vajec jednu roládu nebo
použít později na jiný mls.

31.7.2010
recept Kuřecí nudličky na rajčatech
  Kuřecí nudličky na rajčatech   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

3 prsní kuřecí řízky, 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 zelená paprika, 4 velká rajčata, 50-100 g nivy, 1 ČL papriky, 1 PL podravky, pepř, 1 šlehačka (kelímek), 1 PL oleje, 1 PL másla, 1 ČL sušeného libečku, mléko dle potřeby, solamyl dle potřeby

Příprava

Na oleji a másle orestujeme kuřecí nudličky, ochutíme  podravkou a přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, naškrábanou mrkev, papriku nakrájenou na proužky. Když tyto změknou, prídáma 3 rajčata, která si napřed nakrájíme na kousky a tyčovým mixérem umixujeme, krátce provaříme,  přidáme rajče nakrájené na drobné kousky, strouhanou nivu, libeček a opět necháme projít varem. Zahustíme šlehačkou. Pokud potřebujeme více šťávy, přidáme kelímek mléka a podle potřeby zahustíme solamylem. Dochutíme pepřem.

Příloha dle chuti : (knedlík, rýže, brambory, pečivo)

27.7.2010
recept Rudý dech
  Rudý dech   
  Autor: skodajan   
  Kategorie: Saláty   
Přísady

1 středně velká (cca 200 g) červená řepa, 4 větší stroužky česneku, sůl podle chuti, šťáva z 1/2 citronu, na ozdobení snítky oregana, olivy, josta

Příprava

Řepu spaříme v horké vodě, oloupeme a nastrouháme na středním struhadle. Umícháme sůl a prolisovaný česnek, podle chuti přidáme olej a citronovou šťávu. Vše promícháme, ozdobíme a podáváme. Nejen chutné, nýbrž i zdravé na podporu zažívání a celkovou regeneraci organismu. DOBROU CHUŤ!

25.7.2010
recept Jednoduchý koláč z jogurtu
  Jednoduchý koláč z jogurtu   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

2 vejce, 1 bílý jogurt(200ml), 1 kelímek cukru, 1 1/2 kelímku hrubé mouky, 1 vanil.cukr, 1 prdopeč

Příprava

Vejce a cukr utřeme šlehačem do pěny, přidáme jovo a mouku s prdopečem. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Necháme 7 min.v horké troubě zapéct. Vyndáme a poklademe ovocem a žmolenkou dáme do trouby dopéct.

24.7.2010
   16  17  18  19  20  21  22  23  24