Recepty

   15  16  17  18  19  20  21  22  23   Řazeno dle: Stáří
recept Ryba po mlynářsku
  Ryba po mlynářsku   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Masitá jídla   
Přísady

pstruh, kapr, treska - prostě ryba dle chuti.
Směs mouky, červené papriky, kmínu, soli a pepře. Máslo a olej na smažení.

Příprava

Rybu osolíme a obalíme ve směsi mouky. Smažíme na másle s olejem

13.9.2010
recept Ochucená mouka
  Ochucená mouka   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Praktické rady   
Přísady

hladká mouka, sůl, červená paprika, pepř, kmín

Příprava

Do skleničky nasypu přísady, několikrát přesypu a mám připravenou mouku na obalování např. ryby po mlynářku. Zbytek nasypu zpět do sklenice zašroubuji a použiji příště. Koření přidávám dle toho co budu obalovat na vepřové plátky mletý česnek a šalvěj atd.

13.9.2010
recept Restované kuřecí nudličky se zeleninou
  Restované kuřecí nudličky se zeleninou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

300g kuřecího masa, 1 balíček mražené zeleniny (1/2 asijská a 1/2 francouzská směs),
1 rajče, 2 ČL lžičky sojové omáčky, 1 kostka hovězího bujónu, máslo

Příprava

Kuřecí maso nakrájím na nudličky a na lžičce másla orestuji s 1 rozdrobenou masovou kostkou. Výjmu z pánve a uložím na teplé místo. Zeleninu a na drobno nakrájené rajče rovněř orestuji na kousku másla. Během restování zakápnu sójovkou. Hotové smíchám s masem. Podávám s hranolkama a se lžíci lehce osoleného smetanového jogurtu.

10.9.2010
recept Ovesná kaše s borůvkovou šťávou
  Ovesná kaše s borůvkovou šťávou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

cca 1/2 balíčku ovesných vloček, 600 ml mléka, 1 PL  másla, špetka soli, 2 PL cukru, borůvková nebo malinová šťáva

Příprava

Ovesné vločky vsypeme do hrnce a nejprve zalijeme vodou a propáchneme. Nečistoty se uvolní a vyplavou navrch - proto opatrně scedíme ... můžeme ještě jednou zopakovat.
Vodu není potřeba scedit docela. Dodlijeme mlékem, osolíme a vaříme za stálého míchání na mírnějším plameni tak dlouho, než vločky změknou. Ke konci vaření přidáme cukr a provaříme. Servírujeme do misek a poléváme malinovou nebo borůvkovou šťávou.

6.9.2010
recept Slaná palačinka
  Slaná palačinka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

2 vejce, hrníček mléka, 2 - 3 PL hladké mouky, špetka soli, kapka tuku na smažení
250g kuřecí maso, 1 pl másla, 1 cibule, podravka,
salátová okurka, rajčata, ledový salát, papriková pomazánka (nebo kečup)

Příprava

Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vyšleháme hladké těsto, ze kterého upečeme tenké palačinky.
Maso nakrájíme na nudličky a osmažíma na lžíci másla spolu s jednou cibulí nakrájenou na plátky. Okořeníme jen podravkou.
Palačinku lehce potřeme paprikovou pomazánkou nebo kečupem, poklademe listy salátu, posypeme na drobno nakrájenou okurkou, rajčetem a kuřecím masem. Svineme a podáváme.

6.9.2010
recept Utopenci
  Utopenci   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Libové párky (špekáčky), cibule, feferonky, kyselé okurky, nálev z Deka, celý pepř

Příprava

Párky zbavím slupky a nakrojím, zářezy pak plním na plátky nakrájenou cibulí, proužkem okurky a proužky feferonky, skládám do sklenice jako okurky, prokládám cibulí a nakonec zaliju studeným nálevem připraveným z Deka. Já při vaření nálevu přidávám ještě hrstku celého pepře a hořčičných semínek. Nechám několik dní (alespoň 3-4) odležet.

Není na závadu, pokud se zprvu nálev mírně zakalí (mléčné kvašení cibule), během několika dní se ustálí a je čistý. Pak stačí láhve utáhnout a dát do chladna.

5.9.2010
recept Restovaná krůtí játra
  Restovaná krůtí játra   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Krůtí játra, paprika ml. sladká, grilovací koření, špetka kmínu , tuk

Příprava

Játra očistím, nakrájím na menší kousky a orestuji na pánvi. Jakmile se zatáhnou přidám papriku a koření podle chuti. Dle potřeby i mírně při smažení podliju vodou, aby nebyla suchá. Připravuji o chvilku dřív a nechám je ještě ležet ve šťávě pod poklicí, aby dobře natáhly sos. Možno podávat i s vepřovou nebo hovězí restovanou játrou.

Jako příloha jsou chlupaté knedlíky (strouhané syrové brambory + hrubá a polohrubá mouka a 1 vajíčko) zamíchané a pak lžíci vykrajované a kladené do hrnce s vařící osolenou vodou.

Ledový salát je promíchaný se smetanovým jogurtem ochuceným solí a pepřem.

31.8.2010
1
2
recept Zeleninová polévka s vločkami
  Zeleninová polévka s vločkami   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

1 kg brambor, velký kedluben, 1 pórek, 4 mrkve, celer (kousek bulvy), petržel nať  (a další zelenina dle chuti..), 1 ČL kmín, sůl (podravka), pepř, 2 rovné PL hladké mouky,  1 PL másla, 3-4 PL vloček.

Příprava

Brambory, kedluben a polovinu mrkve nakrájím a dám do hrnce, zaliju vodou, přidám lžičku drceného kmínu, lžičku soli, lžičku podravky a dám vařit. Zbytek mrkve a celer nastrouhám, pórek nakrájím na kolečka a přidám do hrnce až když už brambory začínají měknout. Na pánvičce nebo v kastrůlku zatím nasucho opražím trošku mouky na jíšku  ... nechám ji jen lehce zrůžovět, pak odstavím, přidám máslo a rozmichávám .. rozředím studenou vodou, metličkou vymíchám do hladka, aby nebyly hrudky a přidám do hrnce s polévkou a vymíchám. Přihodím vločky a a nechám chvilku provařit. Dochutím dle potřeby solí, pepřem.

31.8.2010
recept Teplý bramborový salát
  Teplý bramborový salát   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

1,5 kg vařených brambor, 2 ks nakládané okurky, 150g slaniny, 1malá cibule, 1 vařené vejce

Příprava

Než se nám uvaří brambory, tak vyškvařime slaninu. Ještě horké brambory oloupeme a nekrájíme na kostky. Slaninu i s vyškvařeným tukem nalijeme na brambory, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, vejce a okurky,osolíme, opepříme a dle chuti promícháme a teplé podáváme.

30.8.2010
1
2
recept Tvarohové knedlíky s ovocem
  Tvarohové knedlíky s ovocem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

1 kostka tvarohu, 200 g hrubé nebo polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, švestky (meruňky, borůvky ...), kakao, cukr, máslo, piškotové drobečky

Příprava

Tvaroh vymícháme s moukou a špetkou solí, až se dobře spojí. Pak uděláme váleček, který naporcujeme na stejné díly - rozplácneme, položíme na těsto ovoce, dobře uzavřeme a ještě v dlani dotvarujeme. Klademe do vařící osolené vody. Knedlíky pak trhnutím hrncem uvolníme ode dna a vaříme cca 15 min. Podáváme sypané piškotovými drobečky, sypané cukrem a kakaem a polité roztopeným máslem.  Nebo v jiné variantě posypané srouhaným tvarohem, posypané cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Pozn.:
Komu se nechce odvažovat - 1 kostka tvarohu, 1 vejce, 1 hrnek mouky, špetka soli.
Podle hustoty, protože ne vždy máme stejně hustý tvaroh či velké vejce, případně ještě víc podsypeme těsto při obalování ovoce.

23.8.2010
   15  16  17  18  19  20  21  22  23