Recepty

   14  15  16  17  18  19  20  21  22   Řazeno dle: Stáří
recept Šneci z listového těsta
  Šneci z listového těsta   
  Autor: Andy80_2007   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Jedno balení listového těsta, kečup, salám, sýr

Příprava

Listové těsto rozválíme jako na štrůdl, potřeme kečupem a naskládáme salám a sýr, tak aby bylo celé těsto pokryté. Smotáme a nakrájíme kolečka asi 2cm široké. Naskládáme na pečící papír a pomažeme rozkvedlaným vejcem. Dáme péct do trouby a pečeme do zlatova. Před dopečením můžeme ješě na každého šneka dát sýr dle chuti (eidam, niva, hermelín).

24.10.2010
recept Anglická Frittata
  Anglická Frittata   
  Autor: Andy80_2007   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

6 větších brambor,, 6 vajec, salám (dle chuti), párek nebo klobása, cherry rajčátka, jarní cibulka nebo cibule

Příprava

Brambory oloupeme a celé je dáme na cca 15 minut vařit. Pak je prudce schladíme a nakrájíme širší kolečka, která poklademe na pečící papír do koláčové formy, osolíme, opepříme. Na brambory naskládáme salám, jarní cibulku, klobásku nebo párek a cherry rajčátka. Rozkvedláme 6 vajec a zalijeme tím brambory. Dáme péct do trouby.

24.10.2010
recept Vepřová pečínka s bramborovými knedlíky a červenou řepou
  Vepřová pečínka s bramborovými knedlíky a červenou řepou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Malá ukázka rychlého oběda, když máme zavařené masíčko a řepu.
Recepty na maso, řepu i knedlíky najdete tady v Ňamkách, takže níže dávám jen odkazy :-))

Příprava

Bramborové knedlíky připravíme z prolisovaných vařených brambor (já také někdy strouhám na jemném struhadle), dětské krupičky a hrubé mouky, vejce a špetky soli (víc pak solím vodu, ve které se vaří).

Vepřové maso - viz recept na zavařovaný bůček
http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=169

Obsah konzervy jsem zapekla v troubě na cibulce. Lehce poprášeno paprikou a pepřem.

Příloha: domácí červená řepa podle receptu, který najdete tady:

http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=239

21.10.2010
1
2
recept Celestýnská mňamka
  Celestýnská mňamka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Vepřová kýta, hořčice, bílý jogurt, cibule, koření (např směs na rožnění)
1-2 vejce, polohrubá mouka, sůl, voda, tuk na smažení.

Příprava

Nejprve si umíchám vejce s cca 150-200ml vody a polohrubou moukou (cca 4 lžíce) na těstíčko poněkud hustší než na amolety a upeču hrubší placičky - asi jako bramborový placek. Z takových dělám celestýnské nudličky do polévky a protože vždycky musím udělat pár placiček navíc, protože mi je doma snědí dřív, než se dostanou do polévky, tak jsem je použila jako přílohu k hlavnímu chodu.
Nechám placky na teplém místě a na stejné pánvi pak orestuju vepřové nudličky, které smíchám s lžičkou jogurtu, lžičkou hořčice a špetkou koření. Když už nudličky z jedné strany zlátnou, obrátím je a přisypu na půlkolečka nakrájenou cibuli. Spolu pak jestě restuji a promíchávám, než cibulka zesklovatí. Hotové nudličky rozložím na celestýnky a podávám.

21.10.2010
recept Rychlá fazolová polévka
  Rychlá fazolová polévka   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

Konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu i s nálevem, staročeská klobása, 2 brambory,
1 cibule, kousky celeru, mrkve a petržele, 2 stroužky česneku, olej, pepř, bobkový list,
2 lžíce hladké mouky, zeleninový bujon v kostce

Příprava

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou na kostky zeleninu a orestujeme. Po chvilce zasypeme hladkou moukou a necháme zhnědnout. Zalijeme vodou asi 1,5l, přidáme bujon, brambory nakrájené na kostky jako zelenina, klobásu nakrájenou též na kostky a bob.list. Asi po 10 min.vyklopíme do polévky fazole, dosolíme, opepříme a přidáme rozetřený česnek. Vaříme dalších 10 min. Kdo má rád může přidat zakysanou smetanu.

11.10.2010
recept Vajíčkový salát
  Vajíčkový salát   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

1 sýr cottage, 3 lžíce smetanového jogurtu, 3-4 vařená vejce, 100g lázeňská šunka,  jarní cibulka, sůl, pepř

Příprava

Vejce  nastrouháme, lázeňskou šunku a cibulku nakrájíme a vše smícháme dohromady a ochutíme solí a pepřem.

Výborný s celozrným pečivem.

8.10.2010
1
2
recept Karbanátky s dušenou kapustou
  Karbanátky s dušenou kapustou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Karbanátky
500g mletého masa - směs, 2 vejce, strouhanka, majoránka, drcený kmín, polévkové koření typu podravka, granulovaný česnek, mletý pepř - polohrubá mouka na obalení, tuk na smažení.

Kapusta
1 menší hlávka kapusty, 100g anglické slaniny (nebo jako já kořeněného paprikového boku), podravka, drcený kmín, granulovaný česnek, PL oleje

Příprava

Mleté maso důkladně vymícháme s vejcio a kořením (neuvádím množství - každý ochutí podle sebe). Podle potřeby zahustíme strouhankou. Máme-li čas, necháme chvíli odležet v lednici. Před smažením vykrojíme lžíci potřebné množství a obalíme v mouce.

Kapustu si očistíme, rozkrojíme napůl a vyřízneme tuhý střed. Pak nakrájíme - není potřeba tence, jak u zelí - spíš krájím cca 1/2 - 1cm plátky, které pak ještě několikrát příčně překrojím.
V hrnci si na lžíci oleje stopím na kostičky nakrájenou slaninu nebo bok a přidám nakrájenou kapustu, přidám kmín, podravku a česnek, promíchám a zaliju vodou - cca 2-3 hořčičné sklenice ... v případě potřeby později vodu přidám. Na rozdíl od zelí nebo kedluben kapusta vlastní šťávu moc nepustí, naopak saje. Já ani nezahušťji, v případě potřeby spíš přidám rozmačkaný vařený brambor.

Příloha : nejlépe vařené brambory, může být i knedlík

Výborné například k dušenému masu, sekané, karbanátkům, pečenému bůčku ...
je škoda, že je v naší kuchyni často opomíjená  i když její úprava je velice snadná.

27.9.2010
1
2
3
4
5
recept Zapečený květák v sýrové omáčce
  Zapečený květák v sýrové omáčce   
  Autor: zandule   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Máslo, brambory, květák, smetana (sladká),hladká mouka, sůl, pepř, tvrdý sýr asi 200g ( já dala půlku oštěpku a eidam), hrášek, mladá cibulka.

Příprava

Do vymazaného pekáče naskládáme na půlku rozkrojené brambory a dáme do trouby péct. Mezi tím si připravíme sýrovou omáčku. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, vymícháme smetanou a vývarem z květáku. Do omáčky zamícháme tak víc než polovinu nastrouhaného sýra a mícháme, dokud není omáčka hladká a sýr je rozpuštěný. Osolíme a opepříme podle chuti. Jakmile jsou brambory upečené do měkka naskládáme na ně vařený květák a zalijeme sýrovou omáčkou. Potom na povrch ještě nasypeme zbytek nastrouhaného sýra a dáme zapéct do trouby. Květák musí být upečený do zlatova. Na talíři posypeme mladou cibulkou a přidáme jako přílohu hrášek z konzervy BONDULLE. Malá obměna může být, že hráškem posypete květák a necháte ho zapéct v troubě s ostatními ingrediencemi.

26.9.2010
1
2
recept Vepřové nudličky s broskví
  Vepřové nudličky s broskví   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

3 kotletky bez kostí, pórek, 1 ČL podravky, 1 ČL sušené petrželky, 1/2 ČL koření na rožnění, 1/4 ČL granulovaný česnek, čerstvě mletý pepř, 3 ČL plnotučné hořčice, 2-3 celá vejce, 2-3 ČL solamylu
1 velká broskev, 3 ČL cukru, plátek másla a olej na smažení,

Příprava

Nejprve si na pánvi rozehřeju plátek másla se lžíci oleje a na něm cca 3-5 min opékám na plátky nebo na hranolky nakrájenou broskev. Pak broskev posypu cca 3 lžičkami cukru a nechám cukr na broskvi zkaramelizovat. Před dokončením pokapu ani ne malou (spíš 1/2) štamprličkou rumu. Promíchám a broskev vyndám ven do misečky.

Na pánev přidám olej a opeču vepřové nudličky, které jsem si připravila tak, že jsem si vykostěné kotletky nakrájela na nudličky a promíchala s výše uvedeným kořením (podravka, na rožnění, česnek, petrželka, pepř) s hořčicí, vejci a solamylem (1 ČL solamylu na 1 vejce). Takto promíchané jsem nechala odležet v lednici do druhého dne. Nedoporučuji přehánět to s kořením - jídlo musí být lehce kořené, aby se slaná a sladká chuť vhodně doplňovaly a byly vyvážené.
Před přípravou jsem do směsi ještě vmíchala nakrájený pórek - (cca 10 - 15 cm kousek). Opékám ze všech stran a při tom vařečkou odděluji jednotlivé kousky - nakonec přidám zkaramelizované broskve a promíchám.

Vynikající mňamina - doporučuji servírovat obložené hlávkovým salátem !





25.9.2010
1
2
3
4
recept Střecha
  Střecha   
  Autor: Cinda3   
  Kategorie: Nepečené   
 
Přísady

200g másla, 2 balíčky měkkého tvarohu, 150g moučkového cukru, rum dle chuti, 2 banány, 2 balíčky BEBE sušenek (světlé a tmavé Na polevu : kakaový prášek, moučkový cukr, horká voda

Příprava

Máslo elektrickým šlehačem vymícháme s cukrem, přidáme dva tvarohy, vymícháme dohladka, postupně přiléváme rum, podle chuti kolik dovolí konzistence. Na alobal položíme šachovnici ze sušenek (rastr 3x7 ks), potřeme vrstvou tvarohové hmoty, potom naskládáme druhou vrstvu sušenek (na světlou tmavou a opačně) potřeme zbytkem hmoty, do středu vložíme dva banány a zvednutím alobalu podél obdélníku vytvoříme "střechu".Dobře přimáčkneme a vložíme ztuhnout do ledničky. Po utuhnutí a provlhnutí sušenek moučník zabalený v alobalu ještě jednou dotvarujeme přimáčknutím a po rozbalení potřeme čokoládovou polevou připravenou z kakaa a moučkového cukru, do kterého pomalu vmícháváme po lžicích horkou vodu.Když chceme, aby dobře utuhla a nestékala, dáváme pozor, aby byla hustší a hladká, tak akorát na rozetření. Jedná se o dost známý a oblíbený recept, který nám tu ke kupodivu ještě chyběl. Pokud je někomu postup nesrozumitelný, držte se fotek :-)

24.9.2010
   14  15  16  17  18  19  20  21  22