![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 4 5 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1/2 kosty másla, 12 PL lžíc vody, 12 PL lžíc polohrubé mouky, špetka soli, 5 vajec (spíš střední a menší) Příprava
Máslo svaříme s vodou, do vroucího vsypeme mouku, ztlumíme teplotu a vymícháváme tak dlouho, až se na stěnách hrnku začne dělat bílý povlak. Pak odstavíme, trošičku ochladíme a po jednom vmícháváme vejce. Nedávejte nikdy všechna vejce najednou !!! 14.11.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1/2 ks pekingské zelí,, 4 mrkve, 1PL cukru, špetka soli, 1/2 kelímku šlehačky, 1 ČL křenu Příprava
Mrkev nastrouháme na jemno, zelí na tenké nudličky, pokud jsou dlouhé, překrojíme, nepotřebujeme špagety, děláme salát :-))) Smícháme, přidáme křen, osolíme, ocukrujeme, okořeníme čerstvě semletým pepřem a prolijeme šlehačkou a dobře vymícháme, necháme vychladit v lednici. Kdo má rád, může si do tohoto salátu přidat i špetku čerstvého kopru. 13.11.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Těsto: Příprava
Mouku smícháme s práškem do pečiva a strouhanými mandlemi. Bílky vyšleháme se solí a cukrem na hustý tuhý sníh a za stálého míchání zašleháme žloutky s olejem a kávu a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na cca 190° (horkovzduch) cca 15 min. 8.11.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 sáček tymiánu, 20 dkg cukru, 1/4 l vody Příprava
Cukr rozvaříme ve vodě tak ,až se zcela rozpustí. Pak hrnek s vroucí vodou stáhneme z plotny a vsypeme celý sáček tymiánu, dobře promícháme a necháme louhovat, pokud nevychládne. Pak scedíme a nalijeme do láhve nebo do sklenice se závitem. 5.11.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Na masovou směs: Příprava
Maso orestuji na troše oleje, až se pěkně odděluje. Pak přidám nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájenou papriku a a pórek, přidám rozdrobený bujón, koření, podliju a dusím. 1.11.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
na 2 porce: Příprava
Lilky nakrájíme na 1/2,cm silná kolečka, dáme do síta a hodně prosolíme.,Necháme je asi 1 hod. potit. Cibuli, mrkev, celer, papriku nakrájíme na jemno. Na oleji zpěníme cibulku přidáme maso a restujeme až je maso hnědé, přidáme zbývající zeleninu včetně česneku a dusíme do měkka, případně podlijeme vývarem. V polovině dušení nasypeme propranou rýži, osolíme a opepříme. Lilky opláchneme a osušíme, na oleji je osmažíme. Formu vymažeme olejem a na dno naskládáme lilky, na to dušenou zeleninu a opakujem do spotřebování všeho. Zasypem sýrem a polijeme zakys. smetanou. Pečeme pomalu. Příloha tmavé pečivo, chleba. 31.10.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
2-3 žloutky, slunečnicový olej (cca 2dcl), špetka soli Příprava
Šlehačem s metličkama šlehám žloutky a pomaličku přikapávám olej ... s množstvím oleje vejce začnou houstnout a světlet. Nakonec ještě zašlehám špetku soli. 31.10.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Konzerva slazeného kondenzovaného mléka. Příprava
Plechovku Salka vložíme do hrnce a celou zalijeme vodou, Zvolna vaříme cca 2 hodiny. Pak vychladíme a po otevření můžeme mlsat výtečný karamel nebo ho použít při přípravě máslových krémů. 31.10.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 4 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Vařené prolisované nebo nastrouhané brambory a bramborový škrob (Solamyl) v poměru 4:1, špetka soli, 1 žloutek, lžíce oleje do vody. Příprava
Brambory si uvaříme, prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle v jednom směru (aby nezgumovatěly). Prolisované brambory urovnáme a rozdělíme do kříže na 4 díly. Jeden díl vyjmeme a narovnáme na zbývající 3 díly. Volnou část dosypeme solamylem. 31.10.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 3 4 5 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
10 vajec, 60g hery, 240g cukr krupice, 300g mouka polohrubá, 1 PL kakaa Příprava
140g cukru utřeme se žloutky do pěny, postupně přidáme rozpuštěný tuk a mouku, naposledy vmícháme sníh z bílků. do kterého jsme přidali zbytek cukru. Polovinu těsta vylejeme na vymazaný a vysypaný plech, druhou půlku obarvíme kakaem. Obě placky upečeme na 180°C asi 10min. Necháme vychladnout a připravíme si krém. Na polití si obě čokolády roztavíme s tukem. Nakrájíme pláty na tělo dortu, kabinu a postranice korby. Začneme skládat a promazávat krémem. Postranice nalepíme čokoládou jako poslední. Necháme zaschnout a dokreslíme tubami, na světla lentilky. 30.10.2010
![]() ![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |