Recepty

   13  14  15  16  17  18  19  20  21   Řazeno dle: Stáří
1
2
3
4
5
recept Větrníčky
  Větrníčky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

1/2 kosty másla, 12 PL lžíc vody, 12 PL lžíc polohrubé mouky, špetka soli, 5 vajec (spíš střední a menší)

Krém:
3/4 kostky másla, 2 PL karamelové salko, 1 vanilk. puding + 400 ml mléka = uvařit puding,

1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr, 3-4 ČL karamelového dresingu.

Příprava

Máslo svaříme s vodou, do vroucího vsypeme mouku, ztlumíme teplotu a vymícháváme tak dlouho, až se na stěnách hrnku začne dělat bílý povlak. Pak odstavíme, trošičku ochladíme a po jednom vmícháváme vejce. Nedávejte nikdy všechna vejce najednou !!!
Pak nastříkáme na pečící papír  nebo podložku a dáme na cca 10 min do trouby na 190-200° upéct do růžova.

Krémy:
1) Puding nejlépe vanilkový nebo karamelový uvaříme ve 400ml mléka s 2 vanilkovými cukry. Pak vychlazený zašleháme do másla, které napřed vyšleháme se 2 lžícemi karamelového Salka ( to si buď uvaříme nebo už jsem v pl. viděla i hotové v konzervě).

2) Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem, pak zašleháme pár lžiček karamelu, který máme nachystaný na polevu.

Karamel:
Ten si připravíme tak, že 3 PL lžíce cukru na pánvičce nebo v kastrůlku stopíme na karamel a když je krásně červený zalijeme troškou šlehačky a vymícháme na hladký krém, který můžeme používat jako karamelový dresing nebo třeba jako v tomto případě vymíchat s moučkovým cukrem na polevu na větrníky.


14.11.2010
recept Salát z pekingského zelí
  Salát z pekingského zelí   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

1/2 ks pekingské zelí,, 4 mrkve, 1PL cukru, špetka soli, 1/2 kelímku šlehačky, 1 ČL křenu

Příprava

Mrkev nastrouháme na jemno, zelí na tenké nudličky, pokud jsou dlouhé, překrojíme, nepotřebujeme špagety, děláme salát :-))) Smícháme, přidáme křen, osolíme, ocukrujeme, okořeníme čerstvě semletým pepřem a prolijeme šlehačkou a dobře vymícháme, necháme vychladit v lednici. Kdo má rád, může si do tohoto salátu přidat i špetku čerstvého kopru.

Jako obloha k vařeným bramborám a vepřovému řízku ..

13.11.2010
1
2
3
recept Dort  (jen tak ke kávě)
  Dort (jen tak ke kávě)   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Těsto:
3 vejce, 3 vrchovaté PL hl. mouky, 2 PL cukru (krupice), 1 PL strouhaných neloupaných mandlí, 1/2 prášku do pečiva, 1 PL teplé zrnkové kávy, 1 PL oleje, špetka soli

Příprava

Mouku smícháme s práškem do pečiva a strouhanými mandlemi. Bílky vyšleháme se solí a cukrem na hustý tuhý sníh a za stálého míchání zašleháme žloutky s olejem a kávu a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na cca 190° (horkovzduch) cca 15 min.
Po upečení necháme chvilku ochladnout a pak vyklopíme na mřížku. Po vychlazení 2 x překrojíme a promažeme. Já použila domácí borůvkový džem a krém vyšlehaný z 1/2 másla, 1/3 Salka a asi 5 PL granulovaného sušeného mléka a 1 PL rumu. Tímto krémem je dortík i potažený a posypaný opět strouhanými neloupanými mandlemi.
Ozdoby - růžičky jsou ze Salka smíchaného se sušeným mlékem a obarvené kakaem.
Výplň z mramorované čokolady.

8.11.2010
1
2
recept Sirup proti kašli z tymiánu
  Sirup proti kašli z tymiánu   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Praktické rady   
 
Přísady

1 sáček tymiánu, 20 dkg cukru, 1/4 l vody

Příprava

Cukr rozvaříme ve vodě tak ,až se zcela rozpustí. Pak hrnek s vroucí vodou stáhneme z plotny a vsypeme celý sáček tymiánu, dobře promícháme a necháme louhovat, pokud nevychládne. Pak scedíme a nalijeme do láhve nebo do sklenice se závitem.
Podáváme 5x denně 1 lžičku.

5.11.2010
1
2
3
recept Kluski s masovozeleninovou směsí
  Kluski s masovozeleninovou směsí   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Na  masovou směs:
500 g mletého masa (směs s větším podílem hovězího masa), 1 větší mrkev, 1 červená paprika, cca 10 cm z hrubšího pórku, 1 kostka hovězí bujón, 1 - 2 ČL polévkové zeleninové směsí (Vegeta, Mammita),1 ČL Solamylu, slunečnicový olej.

Recept na kluski je v receptáři cca o 4 recepty zpět :-)

Příprava

Maso orestuji na troše oleje, až se pěkně odděluje. Pak přidám nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájenou papriku a a pórek, přidám rozdrobený bujón, koření, podliju a dusím.
Nakonec ještě trošinku zahustím šťávu lžičkou solamylu, rozmíchánou v troše vody.

1.11.2010
recept Musaka z lilku
  Musaka z lilku   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

na 2 porce:
1 lilek, 1mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1/2 plechovky rajčat, 150 g hovězího ml. masa, 1 paprika, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 kelímku zakys. smetany, 50 g strouhaného sýra, 3 PL rýže, olej, sůl, pepř

Příprava

Lilky nakrájíme na 1/2,cm silná kolečka, dáme do síta a hodně prosolíme.,Necháme je asi 1 hod. potit. Cibuli, mrkev, celer, papriku nakrájíme na jemno. Na oleji zpěníme cibulku přidáme maso a restujeme až je maso hnědé, přidáme zbývající zeleninu včetně česneku a dusíme do měkka, případně podlijeme vývarem. V polovině dušení nasypeme propranou rýži, osolíme a opepříme. Lilky opláchneme a osušíme, na oleji je osmažíme. Formu vymažeme olejem a na dno naskládáme lilky, na to dušenou zeleninu a opakujem do spotřebování všeho. Zasypem sýrem a polijeme zakys. smetanou. Pečeme pomalu. Příloha tmavé pečivo, chleba.

31.10.2010
recept Domácí majonéza
  Domácí majonéza   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
Přísady

2-3 žloutky, slunečnicový olej (cca 2dcl), špetka soli

Příprava

Šlehačem s metličkama šlehám žloutky a pomaličku přikapávám olej ... s množstvím oleje vejce začnou houstnout a světlet. Nakonec ještě zašlehám špetku soli.

Hlavně nenalít olej na žloutky najednou, pak už byste ho jen ztěžka zašlehaly.
Hotovou majonézu si můžete dochutit hořčicí a odlehčit jogurtem, případně přidat 1 ČL octa.

31.10.2010
recept Karamel ze Salka
  Karamel ze Salka   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Konzerva slazeného kondenzovaného mléka.

Příprava

Plechovku Salka vložíme do hrnce a celou zalijeme vodou, Zvolna vaříme cca 2 hodiny. Pak vychladíme a po otevření můžeme mlsat výtečný karamel nebo ho použít při přípravě máslových krémů.
Doporučuji uvařit plechovek najednou víc ... po otevření se totiž rychle vypařujou !! :-)))


31.10.2010
1
2
3
4
recept Kluski śląskie
  Kluski śląskie   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Přílohy   
 
Přísady

Vařené prolisované nebo nastrouhané brambory a bramborový škrob (Solamyl) v poměru 4:1, špetka soli, 1 žloutek, lžíce oleje do vody.

Příprava

Brambory si uvaříme, prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle v jednom směru (aby nezgumovatěly). Prolisované brambory urovnáme a rozdělíme do kříže na 4 díly. Jeden díl vyjmeme a narovnáme na zbývající 3 díly. Volnou část dosypeme solamylem.
Propracujeme (já přidávám žloutek, ale není nutno) a tvoříme v dlani kuličky. Do každé kuličky uděláme prstem dolík. Vaříme ve vroucí osolené vodě. Když kluski vyplavou vaříme ještě cca 2 min.
Podáváme s guláši nebo smetanovými omáčkami.

No a proč ten dolík ??? :-))) poznáte sami, když vyzkoušíte 
Knedlíčky jsou hladké, klouzavé, bez dolíčku byste je asi pěkně honili po talíři, nehledě na to, že se v dolíčku krásně drží šťávička nebo omáčka, podle toho k čemu je podáváte. Jsou to fakticky nejznámmější polské knedlíky, proto ponechávám název v originálním tvaru. (kluski šlonskie)

31.10.2010
1
2
3
4
5
recept Dort nákladní auto
  Dort nákladní auto   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Pečené sladké   
Přísady

10 vajec, 60g hery, 240g cukr krupice, 300g mouka polohrubá, 1 PL kakaa
krém: 300g másla, 180g cukr moučka, 400ml mléka, 1 vanil.pudink.
dozdobení: lentilky, čokoláda na vaření, bílá čokoláda, 100g 100%tuk, barevné tuby na zdobení, sáček bonbónů, sušenky diskýto

Příprava

140g cukru utřeme se žloutky do pěny, postupně přidáme rozpuštěný tuk a mouku, naposledy vmícháme sníh z bílků. do kterého jsme přidali zbytek cukru. Polovinu těsta vylejeme na vymazaný a vysypaný plech, druhou půlku obarvíme kakaem. Obě placky upečeme na 180°C asi 10min. Necháme vychladnout a připravíme si krém. Na polití si obě čokolády roztavíme s tukem. Nakrájíme pláty na tělo dortu, kabinu a postranice korby. Začneme skládat a promazávat krémem. Postranice nalepíme čokoládou jako poslední. Necháme zaschnout a dokreslíme tubami, na světla lentilky.

30.10.2010
   13  14  15  16  17  18  19  20  21