Recepty

   12  13  14  15  16  17  18  19  20   Řazeno dle: Stáří
recept Linecké
  Linecké   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

500g Hl. mouka
250g másla
100g moučkový cukr
1 vejce
nastrouhaná citronová kůra
do tmavých zapracovat do těsta kakao

Příprava

*

6.12.2010
recept Mandlové rohlíčky
  Mandlové rohlíčky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

17 dkg hl. mouka, 14 dkg máslo, 5 dkg strouhané loupané mandle, 1 vanilkový cukr, 3 dkg cukr moučka, 1 celé vejce
Poleva na namáčení špiček.

Příprava

Všechny ingredience dobře propracujeme, aby se nám krásně spojily a tvarujeme na plech rohlíčky. Upečeme na cca 180° a když vychládnou namáčíme špičky do čokoládové polevy.

6.12.2010
1
2
3
4
5
recept Linecké
  Linecké   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

600 g hladká mouka, 400 g Héra, 200 g moučkový cukr, 4 žloutky, citrónová kůra

Příprava

Toto je velká dávka, kterou pak dle potřeby používám např. na podklad pro ořechové řezy (obr. 4), jako kolečka pod kokosky (obr. 3), strojkové linecké (obr. 1 a 2) 
Tím, že jsem kousek těsta zabarvila kakaem, dala na sebe 2 barvy, srolovala je jako roládu a vsunula do zdobičky,  mi vyšly krásně kakaové kytičky (obr. 2)...

6.12.2010
1
2
recept Pracny
  Pracny   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

350 g hl. mouky, 250 g másla, 100 g cukru moučka, 120 g. ml. ořechy (já letos mandle) 1/2 ČL skořice, 1 ČL směs koření Medový perník, 1 žloutek, 2 PL kakaa

Moučkový cukr na obalení

Příprava

Všechny ingredience dobře propracovat, chvilku nechat odpočinout a pak plnit do vymazaných formiček. Pečeno na cca 180-190° Po vyklopení z formiček raději obaluji až už jsou jen vlažné, nebo dokonce zcela vychládlé - nenaberou na sebe tolik cukru.

6.12.2010
recept Plněné ořechy
  Plněné ořechy   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

400 g mouka hl., 100 g mleté ořechy nebo mandle, 140 g Héra (nebo máslo, Palma), 80 g cukr, 2 žloutky, 1/4 prášku do pečiva

Náplň:
2 celá vejce a 5 vrchovatých lžíc cukru |(písek) vymíchat v parní lázní do husté pěny + po zchlazení na pokojovou teplotu vešlehat 250 g másla, 2 lžíce silné kávy (turka) a 2 PL moučkového cukru a 1 malou štamprli rumu.

Příprava

Mouku smícháme s práškem do pečiva a dobře propracujeme s ostatními ingrediencemi. Necháme hodinku odležet v chladnu a pak plníme do lehce vymaštěných formiček. Pečeme na cca 180°. vyklopíme ještě horké z formiček, necháme vystydnout a pak spojujeme kávovým krémem.

Na fotce vpravo z mandlového těsta - vynikající !!

6.12.2010
recept Domácí houstičky a rohlíčky
  Domácí houstičky a rohlíčky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

85 dkg polohrubé mouky, 5 dl vody, 2 lžičky soli, 2dkg másla nebo Hery, kostka droždí, vejce na pomazání
(na fotce je z poloviční dávky, ale dělala jsem je menší).

Příprava

Z teplé vody a droždí uděláme kvásek, přidáme do mísy... k mouce, přilejeme rozpuštěný tuk, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme minimálně 30 minut kynout na teplém místě. Housky jsou pletené ze tří válečků, rohlíky jsou dělané tak, že vyválím těsto, vykrájím stejné čtverce a smotám je do rohlíku, okraje zahnu. Před pečením potřu rozkvedlaným vejcem, můžou se posypat kmínem, mákem nebo krystalovou solí.

6.12.2010
1
2
3
recept Ořechové řezy
  Ořechové řezy   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
 
Přísady

Tuhý sníh, ořechy nebo mandle, linecké těsto, marmeláda, piškoty, šťáva z 1/4 pomeranče

Příprava

Linecké těsto si zpravidla udělám ve velké dávce a pak postupně zpracovávám.
V tomto případě je nejlíp těsto namačkat přímo na plech a malým válečkem upravit na cca 0,5 cm vrstvu. Tu si hned namažu pastou připravenou z aromatické marmelády, kterou naředím pomerančovou šťávou a zjemním mletými piškoty - (cca 2 PL marmelády, větší hrst piškotů, 3-4 PL šťávy) Nahoru natáhnu vrstvu našlehaného tuhého sněhu (cca 5-6 bílků, 5 PL lžíc pískového cukru vyšlehat na tuhý sníh a do toho pak už jen stěrkou zamíchat mleté ořechy nebo  jako v tomto případě mandle-  Mandlový sníh pak rovnoměrně navrstvit na marmeládu a péct
v troub ě vyhřáte na cca 170° cca 15 min.

Upečené pak buď rozkrájet na malé kosočtverce nebo vykrojit měsíčky.

Rozhodně nedoporučuji, jak to některé kuchařinky dělají, předpékat napřed lehce lineckou vrstvu - není to potřeba, naopak řezy jsou potom zbytečně vysušené.


5.12.2010
recept Cacaranda
  Cacaranda   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

1 velká cibule, 4 brambory, 1/4 kg kysaného zelí, 200g uzeného masa, 1 pálivá papriková klobása, 2 PL hladké mouky, sůl, pepř, masox, silný bujon, sádlo

Příprava

Na sádle osmažíme cibuli a klobásu nakrájenou na kolečka, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme vodou a přidáme vše mimo brambor. Ty oloupeme a nakrájíme na kostky, dáme je vařit do vody. Po uvaření i s vodou vlijem do polévky. Vyndáme maso nakrájíme a vrátíme zpět. Dochutíme

27.11.2010
recept Zimní polévka
  Zimní polévka   
  Autor: had2222   
  Kategorie: Polévky   
 
Přísady

500g hovězí maso, 1 petržel, 1 mrkev, 1/4 menší hlavy zelí bílého, 1 červená řepa, 1 cibule, 2 střední brambory, malý rajský protlak, 1/2 lž.  cukru, 1 PL octa, sůl, pepř, olej, bobkový list, zakysaná smetana

Příprava

Na oleji osmažíme cibulku a zeleninu pokrájenou na kostičky, přidáme maso též pokrájené a zalijeme studenou vodou asi 1l, osolíme, opepříme a vložíme bobkový list a nakrájené zelí na nudličky. Vaříme do změknutí masa. Mezi tím si oloupeme brambory a řepu, oboje nakrájíme na kostky.  Brambory vložíme k masu a řepu s protlakem osmahneme na másle, vložíme do polévky a vaříme vše dohromady. Nakonec ochutíme octem a cukrem, stáhneme s plotny a vmícháme zakys. smetanu.

23.11.2010
1
2
3
recept Honzovky s rumovou košilkou
  Honzovky s rumovou košilkou   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

600 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 1 PL sádla, 2 PL rumu,
3 žloutky, 2 ČL droždí, 2 ČL cukru, sůl,

Nádivka : 3 kostky tvarohu, 1 vejce + mletý cukr, strouhané neloupané mandle, skořice a citr. kůra dle chuti (kdo má rád tak hrozinky nebo kandované ovoce)

Na potření : 3 lžíce rozpuštěného másla a lžíce rumu na potírání po upečení,
                  cukr na posypání

Příprava

Těsto důkladně propracujeme a necháme na teplém místě vykynout nebo můžeme na zpracování a vykynutí těsta použít domácí pekárnu. Z vykynutého těsta kávovou lžičkou vykrajujeme malé kousky, které vytvarujeme na placičky, na které dáme trochu nádivky, uzavřeme a spojem klademe na suchy plech. Těsto je dostatečně mastné, tak není třeba vymazávat. Na silikonové podložce není při práci potřeba ani podyspávat. Buchtičky necháme na plechu ještě chvilku na teplém místě nakynout a pak pečeme v troubě na cca 200°do zlatova.
Upečené potírame rozpuštěným máslem s rumem a cukrujeme práškovým cukrem.
Těsto vůbec neosychá, buchtičky zůstávají šťavnaté a vláčné.

21.11.2010
   12  13  14  15  16  17  18  19  20