Recepty

   10  11  12  13  14  15  16  17  18   Řazeno dle: Stáří
1
2
recept Buřty s cibulí a ledovým salátem
  Buřty s cibulí a ledovým salátem   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Buřty (dle chuti), ledový salát, chilli omáčka, olivový olej, ocet

Příprava

Buřty oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme na drobno, smícháme, zakápneme dle chuti octem, chilli omáčkou a olivovým olejem. Nakonec přidáme natrhaný ledový salát.

30.1.2011
1
2
recept Bůčková roláda
  Bůčková roláda   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Libový bůček, 3 vejce, 100g uzený bůček, 1 bílá paprika, 1 feferonka, hrášek, rýže, hořčice, pepř, koření

Příprava

Připravíme si míchaná vejce a to tak, že uzený bok nakrájíme na kostičky a na lžíci oleje opečeme, do toho vmícháme na kousičky nakrájenou feferonku, aby v tuku uvolnila aroma. Vklepneme vejce a vymícháme. Nakonec přidáme drobně nakrájenou papriku a 2-3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku. Dochutíme pepřem a solí.
Bůček po vrstvě rozřízneme na co největěí plát, ten nakořeníme podravkou nebo solí, opepříme, potřemě hořčici a lehce posypeme syrovou rýží. Pak rozložíme  vrstvu míchaných vajec - cca jen do 2/3 plátu a zarolujeme tak, aby kůže (kterou jsme prve trochu nařezali) zůstala nahoře. Roládu utáhneme nití nebo provázkem,
zabalíme do alobalu nebo pečícího papíru a pečeme cca 1 hodinu na 200°
Pak vybalíme, podlijeme a dopečeme za občasného podlévání do zlatova.
Příloha:  míchamé brambory nebo rýže

21.1.2011
recept Vařená brokolice
  Vařená brokolice   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

Brokolice, máslo, strouhanka, brambory, sůl

Příprava

Brokolici rozdělíme na růžice a uvaříme ve slané vodě - pozor na to, aby se nerozvařila ! Strouhanku trochu opečeme na pánvi, smícháme s máslem a posypeme jí brokolici. Příloha: míchané brambory

Já tentokrát ke strouhance přidale hrst strouhaných mandlí.

21.1.2011
recept Masové šátečky
  Masové šátečky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

Chlazené listové těsto, zbytek mletého masa na sekanou.

Příprava

Těsto (použila jsem už vyválené) rozkrájím na 20 obdelníků, na každý položím kousek ochuceného mletého masa (vejce, česnek, majoránka, podravka, pepř), svinu do šátečků, potřu rozšehaným vejcem a peču na cca 180°.
Výborné jak teplé tak studené.

21.1.2011
1
2
recept Míchaný salát
  Míchaný salát   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Saláty   
 
Přísady

Ledový salát, 3 rajčata, 1 bílá paprika, 1 salátová okurka, 10 dkg šunky, 10 dkg eidam, 3 vařená vejce, panenský olivový olej,  sůl, pepř

Příprava

Všechny suroviny řádně omyjeme a očistíme, pak rajčata nakrájíme na kostky, papriku na proužky, okurku podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky, salát natrháme na přiměřené kousky. Prosolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a přimícháme na nudličky nakrájenou šunku, sýr a nakrájená vařená vajíčka.

Výborná lehká večeře - (uvedené množství je na cca 3-4 porce)
Kdo chce drobet sytější - lze posypat (až hotové porce) krutónky z bílého pečiva nebo posypat hrstkou hranolků.

16.1.2011
1
2
3
recept Kachní prsíčka na tymiánu
  Kachní prsíčka na tymiánu   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Kachní prsa, tymián, sůl, pepř, olej, 1 lžíce másla

Příprava

Kachní prsíčka osušíme, kůžičku příčně nařízneme, osolíme, z obou stran a sůl vetřeme pěkně do kůže i do masa, opepříme, posypeme tymiánem a položíme na pánev s rozehřátým olejem (cca 3 PL) a lžíci másla kůžičkou dolů a smažíme cca 5-7 min (podle velikosti a výšky prsíček) - prostě tak, aby kůžička byla krásně propečená a křupavá - pak otočíma a smažíme dalších 6-10 m in, podle toho, jestli chceme střední nebo úplné propečení.

Možno taky smažit po 5 min z obou stran a pak dát na cca 4-5 min do trouby vyhřáté na cca 200°C.

Hotové naporcujeme na tenké plátky - podobně jako rostbeaf.
 

31.12.2010
recept Silvestrovské živáňské balíčky
  Silvestrovské živáňské balíčky   
  Autor: Hela   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Na 1 porci: 2-3 syrové, olupané, na plátky nakrájené brambory,
10dkg uzené slaniny nakrájené na plátky,
1-2 vepřové plátky (řízky,kotlety bez kosti),
1/2 středně velké cibule nakrájené na půlkolečka,
1/4 dobré suché klobásy nakrájené na kolečka,
sůl,mletá paprika

Příprava

Větší útržek alobalu uprostřed potřeme olejem a na sebe vrstvíme plátky brambor, osolíme, plátky slaniny, naklepané, osolené a dosti opaprikované plátky masa, půlkolečka cibule, kolečka klobásy, osolit, posypat paprikou. Není nutné, ale můžeme přidat 1-2 houby (plátky), proužky z kousku papriky. Pečlivě zabalíme, aby nám nevytekla šťáva, narovnáme na plech a v mírně teplé troubě (150-170 stupňů) pečeme 50-60 minut. Podáváme celé horké balíčky na talíři, jen si je opatrně rozevřeme.
Jíme s chlebem, kyselou okurkou. Zapíjíme vínem. Dělám balíčků více, protože druhý den ohřáté v troubě jsou ještě lepší. Dobrou chuť a PF 2011!

30.12.2010
1
2
3
4
5
recept Smažené rolky
  Smažené rolky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Sekaná, šunka, ementál, vejce, mouka, špetka soli, strouhanka, tuk na smažení

Příprava

Jak jste si všimli, nedávám žádné váhové poměry - jde o receptík typu"co dům dal" aneb "uklid ledničky" :-)))

Takže zbytek sekané po plněných paprikách jsem zahustila kouskem strouhaného ementálu, promíchala a natřela na plátky šunky - vždy jen tak do 2/3 plátku a zarolovala - viz foto č. 1   Takto připravené rolky jsem obalila nejprve v těstíčku připraveném z vyšlehaného vajíčka a hladké mouky a nakonec ve strouhance.
Pak už jen  osmažila ze všech stran v oleji.
Příloha : vařené míchané brambory s máslem a pórkem

Rolky nejsou ničím sepnuté, sekaná se k šunce krásně přilepí, stačí jen pěkně zarolovat a ve vajíčku pak otáčet ve směru rolování šunky.

15.12.2010
recept PF
  PF   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Cukroví   
Přísady

 Přejeme vám k Vánocům,
 ať štěstí prostoupí váš dům,
 sváteční pohodu si užíváte,
 báječně se v novém roce máte.

Příprava

V novém roce mnoho jídla,
piva i vína vždy plná zřídla.
Ať je pořád plná Vaše kasa,
přeje Ňamek adminů chasa.

13.12.2010
recept Domácí chléb
  Domácí chléb   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 droždí
3 lžíce vlažného mléka
2 lžičky kmínu
sůl
ocet
cukr

Příprava

Nejprve vytvoříme těsto z mouky, vody, mléka, droždí, cukru a kmínu, pořádně vypracujeme a necháme cca jednu hodinu vykynout. Mezitím si rozhřejeme troubu. Nádobu na pečení vysypeme moukou a těsto, které jsme ještě mokrýma rukama upravili, do ní vložíme. V míse necháme těsto ještě cca 20 minut kynout. Těsně před tím, než dáme těsto do trouby, potřeme jej octem smíchaným s vodou. V troubě na 200 stupňů pečeme 5 až 10 minut, ale potom třičtvrtě hodiny při menší teplotě mírně a pomalu dopékáme. Nezapomínáme v průběhu pečení chleba potírat octem s vodou.

12.12.2010
   10  11  12  13  14  15  16  17  18