Recepty

   09  10  11  12  13  14  15  16  17   Řazeno dle: Stáří
recept Pomerančový džus
  Pomerančový džus   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Chuťovky   
 
Přísady

5 pomerančů, 1 PL kyseliny citronové, 1 kg cukru

Příprava

4 pomeranče oloupeme a rozebereme na dílky, popř. ještě překrojíme,               1 pomeranč důkladně omyjeme a vykartáčujeme pod horkou vodou a nakrájíme na kousky i s kůrou. Dáme do hrnce, přilijeme cca 0,5 l vody a rozvaříme na kaši. Mixérem, nejlépe ponorným, rozmixujeme do hladka, přidáme kyselinu citronovou, cukr, cca 1 l vody a opět asi 30 min povaříme.
Kdo má rád džusík i s troškou dřeně, může ponechat tak nebo naředít s převařenou vodou (8-10 litrů) do láhví. Já volila možnost ponechat jako sirup a ředit podle chuti a potřeby. Příjde mi to lepší a hlavně skladnější. Z uvedeného množství jsem měla rovné 2 l koncentrátu, který postačí na cca 10 l džusu. Na fotce je vidět, že rodinka ochutnávala moc rychle, takže než jsem mohla udělat fotku, tak ze sklenice od rumu už značně ubylo :-))

Já jsem po uvaření koncentrát přecedila přes husté sítko a zachycenou dřeň
ještě s přidáním cca 150 g želirovacího cukru krátce provařila a dala do sklenice.
Tím jsem získala ještě 0,6 l vynikající pomerančové marmelády
(ten zbytek, co se  mi nevešel do sklenice, jsem smíchala s troškou povidel a štamprlí rumu a použila na bavorské vdolečky pod tvaroh)

8.3.2011
1
2
recept Přírodní krkovice na hříbkách
  Přírodní krkovice na hříbkách   
  Autor: bříza28   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

Krkovička, koření, pórek, hříbky, olej

Příprava

Plátky krkovice lehce naklepeme, okořeníme oblíbeným kořením na maso a naložíme na tři dny v oleji. Pak plátky z obou stran rychle orestujeme, uložíme na pekáč, přidáme na kolečka nakrájený pórek a čerstvé (mražené) houby, podlijeme a v troubě dusíme do měkka.

Příloha: dle chuti - hranolky, opečené brambory, brambory, rýže

27.2.2011
recept Jogurtový moučník - bez vážení
  Jogurtový moučník - bez vážení   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

1 kelímek cukru krupice (či krystal), 2 vejce, 1velký kelímek bílého jogurtu,
1 kelímek (já dávám 3/4) oleje, 2 kelímky polohrubé mouky + 1 prášek do pečiva

Používám kelímek od velkého jogurtu (400g), nic nevážím....zamíchávám suroviny v pořadí, hezky za sebou, jak to tu píšu...

Příprava

Nalijeme na vymazaný a vysypaný( nejlépe strouhankou) plech. Navrch poklademe ovocem, syrovým, mraženým nebo kompotovým.... meruňky, rybíz, jahody... co hrdlo ráčí či domácnost má. Můžeme posypat žmolenkou. Já radši malou lžičkou pokydám tvarohem - kelímkovým měkkým. Rychle. Strkám do vyhřáté trouby, peču cca 20 minut mírnějc, kdo si může teplotu nastavit, tak cca 160°, stejně hlídám a zkouším špejlí, zda je hotovo. To je na velkej plech.


Pro malej plech se dá použít jako míra malej kelímek od jogurtu, malý bílý jogurt a poloviční dávky od všeho.

27.2.2011
recept Karbanátky z ovesných vloček
  Karbanátky z ovesných vloček   
  Autor: Jarbar   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

0,5lvody, 0,5l ovesných vloček, 15dkg strouhaného sýra, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, oregano, strouhanka a olej nebo tuk na smažení.

Příprava

Do půllitru vody dáme lisovaný (rozetřený) česnek, sůl, majoránku, oregano a povaříme. Pak přidáme vločky a 2 minuty za stálého míchání vaříme a odstavíme.
Po vychladnutí přidáme strouhaný sýr a vejce. promícháme a formujeme do malých, nízkých! karbanátků. Podáváme s brambory či brkaší.
Je to rychlé a dobré jídlo :-)

Foto dodám ...

22.2.2011
recept Cizrnové karbanátky
  Cizrnové karbanátky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Bezmasá jídla   
 
Přísady

250g cizrna, 6 stroužků česneku, 1 větší cibule, pórek, 2 vejce, hl. mouka, strouhanka

Příprava

Cizrnu si namočíme na 12 hodin do studené vody, v téže vodě druhý den uvaříme do měkka. Solíme až když je cizrna měkká. Po uvaření slejeme jen trochu vody, trochu vody necháme. Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši a necháme chvíli vychladnout. Poté k rozmixované cizrně přidáme 2 vejce, na drobno nakrájenou cibuli, pórek a přidáme mouku a strouhanku dle potřeby, aby se utvrořilo těstíčko, ze kterého půjdou tvořit karbenátky. Ty potom můžeme obalit buď v trojobalu nebo jen ve strouhance. Smažíme na oleji do zlatova. Kdo chce, aby to bylo jo zdravé, tak místo mouky lze přidat cizrnovou mouku a karbanátky upéct v troubě na pečícím papíru. Podávát můžeme s brambory, dušenou zeleninou nebo jen se zeleninovým salátem. Pro vylepšení chuti můžeme do karbanátků přikrájet salám.

11.2.2011
recept Šátečky z listového těsta s tvarohem
  Šátečky z listového těsta s tvarohem   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

Balíček listového těsta.

Náplň:
1 měkký tvaroh (ve folii ne ve vaničce), 1 žloutek moučkový cukr (dle chuti), skořicový cukr, rozinky naložené v rumu

Příprava

Vše vyšlehat. Listové těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary (na šátečky pravidelné čtverce) a ty plníme náplní. Po upečení posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

6.2.2011
recept Bulky se salámem a sýrem
  Bulky se salámem a sýrem   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené slané   
 
Přísady

Těsto: 200ml mléka, 1 kostka droždí, 500g hl. mouky, 5-6 lžic olivového oleje, špetka soli

Na ozdobu: salám, sýr dle chuti (paprikáš, poličan, herkules, slanina, eidam, ementál, mozarella... apod.)

Příprava

V teplém mléce necháme vzejít droždí. Mouku dáme do mísy a přidáme tam mléko s droždím a olivový olej a vypracujeme vláčné těsté, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí tvarujeme bochánky, které trošku "splácneme" a dáme na plech. Na každém bochánku nožem nakrojíme křížek. Bulky potřeme rozkvedlaným vejcem a na každou dáme salám a sýr.
Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20-30 minut, dokus se sýr neroztopí a bochánky nezískají zlatavou barvu.

6.2.2011
recept Bavorské vdolky
  Bavorské vdolky   
  Autor: Andy80   
  Kategorie: Pečené sladké   
 
Přísady

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 80 g rozpuštěného másla, 70 g pískového cukru, špetka soli, 1/4 l mléka, 2 - 3 žloutky, 1 PL rumu,

citronová kůra, vanilkový lusk, sádlo nebo olej na smažení

Na zdobení marmeládu nebo povidla, tvaroh nebo vyšlehaná šlehačka, dle své chuti.

Příprava

Do misky dáme droždí, posypeme 1 KL cukru a měchačkou mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí. Pak přidáme asi 100 g mouky, 1/8 l vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto - kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout.
Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a citronovou kůru. Uprostřed mouky uděláme důlek a dáme do něj zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce, postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce, nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme v těsto. Nezapomeneme přidat rum. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Po zkynutí těsto srazíme opětovným mícháním a dáme znovu kynout.
Zkynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 1 cm a okrouhlým vykrajovačem na koblihy vykrajujeme kolečka - vdolky.
Vdolky dáme na ubrousek posypaný moukou a necháme znovu kynout. Uprostřed vdolečků promáčkneme důlek. Pak vdolečky smažíme zakryté pokličkou v kastrole ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Když se spodní strana vdolků dozlatova vysmaží, obrátíme a bez pokličky dosmažíme. Osmažené vdolky dáme na ubrousky odsát tuk.

6.2.2011
recept Rizoto
  Rizoto   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

3-4 sáčky rýže, 1 konzerva sterilovaných loupaných rajčat, cca 100 ml kečupu, 150g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 3 cibule, 1 zbojnická klobása, 1 kapie, 3 znojemské okurky, sterilovaný hrášek, 100g strouhaný sýr

Příprava

Na anglické slanině orestuji jemně nakrájenou cibulku ( jen do sklovata), přidám drobně nakrájenou klobásu, pak kapii, drobně nasekané okurky a zaliju rozmačkanými sterilovanými rajčaty a provařím, dokud paprika nezměkne - tedy jen krátce. Ochutím solí, pepřem, přidám kečup a vmíchám uvařenou rýži (sáčková není podmínkou - samozřejmě lze nahradit klasickou vařenou) Servíruji tak, že si misku o potřebné velikosti vypláchnu vodou, naplním ji rizotem a lehce v misce utlačím - přikryji talířem a otočím - obsah misky krásně vyklouzne na talíř. Posypu stouhaným sýrem a sterilovaným hráškem.
Toto rizoto je díky rajčatům krásně šťavnaté a je to zas něco drobet jiného.
Doporučuji vyzkoušet !

3.2.2011
recept Plněné kuřecí závitky
  Plněné kuřecí závitky   
  Autor: Jambig   
  Kategorie: Masitá jídla   
 
Přísady

2 větší kuřecí prsní řízky, 2 vejce, hořčice, 1 paprika (čerstvá), 10 dkg moravské uzené, 3-4 znojemské okurky, sůl, pepř, hl mouka na obalení, tuk na smažení.

Příprava

Kuřecí řízek si připravím tak, že jej nejprve ostrým nožem rozříznu na větší plát tak, že ho sežíznu zhruba v 1/3 výšky zprava doleva - ale nedokrojím a pak řežu od středu doprava v polovině zbývající tloušťky (uff - doufám, že jste pochopili :-))) a případně pak ještě lehce zaklepnu přes celofán. Takto připravené plátky osolím, nebo posypu kořením knorr aromat, potřu hořčicí, lehounce posypu rýži (nevařenou) a naložim na větší polovinu plátu vaječinu s uzeným masíčkem, paprikou a 1 na kostičky nakrájenou okurkou. Zaroluji a sepnu jehlou nebo párátky. Takto připravené závitky obalím v mouce (přidávám do ni trochu polévkového koření) a osmažím ze všech stran do zlatova. Přendám do hrnce, zaliju, přidám zbývající okurky nakrájené n a kostičky a vařím, dokud masíčko krásně nezměkne. Hotové rolády odšpejlím a nakrájím na plátky. Na jednu porci stačí 1/2 rolády - viz foto.
Přiloha: míchané brambory, hranolky, rýže - dle chuti.
Na fotu s hranolkami a ledovým salátem v jogurtu.


3.2.2011
   09  10  11  12  13  14  15  16  17