![]() |
|
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Recepty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
5 pomerančů, 1 PL kyseliny citronové, 1 kg cukru Příprava
4 pomeranče oloupeme a rozebereme na dílky, popř. ještě překrojíme, 1 pomeranč důkladně omyjeme a vykartáčujeme pod horkou vodou a nakrájíme na kousky i s kůrou. Dáme do hrnce, přilijeme cca 0,5 l vody a rozvaříme na kaši. Mixérem, nejlépe ponorným, rozmixujeme do hladka, přidáme kyselinu citronovou, cukr, cca 1 l vody a opět asi 30 min povaříme. 8.3.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 2 ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Krkovička, koření, pórek, hříbky, olej Příprava
Plátky krkovice lehce naklepeme, okořeníme oblíbeným kořením na maso a naložíme na tři dny v oleji. Pak plátky z obou stran rychle orestujeme, uložíme na pekáč, přidáme na kolečka nakrájený pórek a čerstvé (mražené) houby, podlijeme a v troubě dusíme do měkka. 27.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
1 kelímek cukru krupice (či krystal),
2 vejce,
1velký kelímek bílého jogurtu, Příprava
Nalijeme na vymazaný a vysypaný( nejlépe strouhankou) plech. Navrch poklademe ovocem, syrovým, mraženým nebo kompotovým.... meruňky, rybíz, jahody... co hrdlo ráčí či domácnost má. Můžeme posypat žmolenkou. Já radši malou lžičkou pokydám tvarohem - kelímkovým měkkým. Rychle. Strkám do vyhřáté trouby, peču cca 20 minut mírnějc, kdo si může teplotu nastavit, tak cca 160°, stejně hlídám a zkouším špejlí, zda je hotovo. To je na velkej plech. 27.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
0,5lvody, 0,5l ovesných vloček, 15dkg strouhaného sýra, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, oregano, strouhanka a olej nebo tuk na smažení. Příprava
Do půllitru vody dáme lisovaný (rozetřený) česnek, sůl, majoránku, oregano a povaříme. Pak přidáme vločky a 2 minuty za stálého míchání vaříme a odstavíme. 22.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
250g cizrna, 6 stroužků česneku, 1 větší cibule, pórek, 2 vejce, hl. mouka, strouhanka Příprava
Cizrnu si namočíme na 12 hodin do studené vody, v téže vodě druhý den uvaříme do měkka. Solíme až když je cizrna měkká. Po uvaření slejeme jen trochu vody, trochu vody necháme. Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši a necháme chvíli vychladnout. Poté k rozmixované cizrně přidáme 2 vejce, na drobno nakrájenou cibuli, pórek a přidáme mouku a strouhanku dle potřeby, aby se utvrořilo těstíčko, ze kterého půjdou tvořit karbenátky. Ty potom můžeme obalit buď v trojobalu nebo jen ve strouhance. Smažíme na oleji do zlatova. Kdo chce, aby to bylo jo zdravé, tak místo mouky lze přidat cizrnovou mouku a karbanátky upéct v troubě na pečícím papíru. Podávát můžeme s brambory, dušenou zeleninou nebo jen se zeleninovým salátem. Pro vylepšení chuti můžeme do karbanátků přikrájet salám. 11.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Balíček listového těsta. Příprava
Vše vyšlehat. Listové těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary (na šátečky pravidelné čtverce) a ty plníme náplní. Po upečení posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. 6.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
Těsto:
200ml mléka,
1 kostka droždí,
500g hl. mouky,
5-6 lžic olivového oleje,
špetka soli Příprava
V teplém mléce necháme vzejít droždí. Mouku dáme do mísy a přidáme tam mléko s droždím a olivový olej a vypracujeme vláčné těsté, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí tvarujeme bochánky, které trošku "splácneme" a dáme na plech. Na každém bochánku nožem nakrojíme křížek. Bulky potřeme rozkvedlaným vejcem a na každou dáme salám a sýr. 6.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
500 g polohrubé mouky,
30 g droždí,
80 g rozpuštěného másla,
70 g pískového cukru,
špetka soli,
1/4 l mléka,
2 - 3 žloutky,
1 PL rumu, Příprava
Do misky dáme droždí, posypeme 1 KL cukru a měchačkou mícháme tak
dlouho, až se droždí rozpustí. Pak přidáme asi 100 g mouky, 1/8 l
vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto - kvásek. Povrch kvásku
posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout. 6.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
3-4 sáčky rýže, 1 konzerva sterilovaných loupaných rajčat, cca 100 ml kečupu, 150g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 3 cibule, 1 zbojnická klobása, 1 kapie, 3 znojemské okurky, sterilovaný hrášek, 100g strouhaný sýr Příprava
Na anglické slanině orestuji jemně nakrájenou cibulku ( jen do sklovata), přidám drobně nakrájenou klobásu, pak kapii, drobně nasekané okurky a zaliju rozmačkanými sterilovanými rajčaty a provařím, dokud paprika nezměkne - tedy jen krátce. Ochutím solí, pepřem, přidám kečup a vmíchám uvařenou rýži (sáčková není podmínkou - samozřejmě lze nahradit klasickou vařenou) Servíruji tak, že si misku o potřebné velikosti vypláchnu vodou, naplním ji rizotem a lehce v misce utlačím - přikryji talířem a otočím - obsah misky krásně vyklouzne na talíř. Posypu stouhaným sýrem a sterilovaným hráškem. 3.2.2011
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Přísady
2 větší kuřecí prsní řízky, 2 vejce, hořčice, 1 paprika (čerstvá), 10 dkg moravské uzené, 3-4 znojemské okurky, sůl, pepř, hl mouka na obalení, tuk na smažení. Příprava
Kuřecí řízek si připravím tak, že jej nejprve ostrým nožem rozříznu na větší plát tak, že ho sežíznu zhruba v 1/3 výšky zprava doleva - ale nedokrojím a pak řežu od středu doprava v polovině zbývající tloušťky (uff - doufám, že jste pochopili :-))) a případně pak ještě lehce zaklepnu přes celofán. Takto připravené plátky osolím, nebo posypu kořením knorr aromat, potřu hořčicí, lehounce posypu rýži (nevařenou) a naložim na větší polovinu plátu vaječinu s uzeným masíčkem, paprikou a 1 na kostičky nakrájenou okurkou. Zaroluji a sepnu jehlou nebo párátky. Takto připravené závitky obalím v mouce (přidávám do ni trochu polévkového koření) a osmažím ze všech stran do zlatova. Přendám do hrnce, zaliju, přidám zbývající okurky nakrájené n a kostičky a vařím, dokud masíčko krásně nezměkne. Hotové rolády odšpejlím a nakrájím na plátky. Na jednu porci stačí 1/2 rolády - viz foto. 3.2.2011
![]() ![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |