 |
|
 |
1 2 3 
Přísady
6 řízků (kotleta, krkovička), 3 vejce, 2 KL solamylu, 1 KL pepře, 1 KL plnotučné hořčice, 1 KL kari, 1 KL papriky (může být i pálivá), 1/2 KL chilli, trochu majoránky, 3 -5 str. česneku, max 1 KL soli, KL = kávová lžička
Příprava
Řízky neklepeme a potřeme olejem. Koření smícháme s vejci a solamylem, do toho naložíme maso a dbáme, aby marinovací směs byla všude. Uložíme na 2 - 3 dny do lednice. Smažíme v oleji a na talíři pokapeme worchestrem.
Příprava fazolových lusků: Rozškvařit špek a nešetřít, přidat lusky a orestovat, osolit, opepřit a přidat rozsekaný česnek ...no a dusíme chvilku ve vl. šť., pokud se nevypaří voda a lusky jsou měkké. Čerstvé lusky spařit a mražené (nesekané) jen nechat rozmrazit !!

1 2 3 4 5 
Přísady
Roláda: 5 vajec, 3 PL cukru, 2 PL hladké mouky, 1a1/2 PL kakaa, 1 PL strouhaných mandlí (neloupaných), 1 PL oleje, 3/4 ČL prášku do pečiva.
Krém hrk hrk: 1 konzerva jahodového kompotu, 1 puding bez vaření od dr. Oetkera, 1 šlehačka + 1 ztužovač šlehačky
Příprava
Ze všeho nejdříve si nachystejte suroviny, abyste je měli pěkně připravené k ruce, než začnete šlehat těsto na roládu. 1) oddělte žloutky od bílků - bílky dejte do mísy, ve které je budete šlehat a přidejte k nim špetičku soli, 2) žloutky si nechte bokem na misce a přidejte k nim 1 PL oleje, 3) na další misku se dejte 3 PL cukru, 4) v poslední misce smíchejte 2 PL hladké mouky s 1 a 1/2 PL kakaa, 1 PL mletých mandlí a zamíchejte do toho 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva. Tak a teď můžete začít šlehat bílky - mixer dáme na plný výkon a když bílky začínají tuhnout tak za stálého šlehání přisypeme cukr a vyšleháme tuhý sníh, šleháme dál a přilijeme žloutky s olejem ... stále šleháme - můžeme jen trochu snížit rychost a zašleháme mouku smíchanou se zbytkem přísad. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C na cca 6-8 min. Pak teplotu snížíme na 140°C a ještě pár minut dopečeme (podle toho, jak komu peče trouba). Raději hlídáme, přece jen je to těsto s kakaem, tak ať přílíš nevyšušíme. Upečenou roládu (těsto) necháme vychladit - já jsem ji po chvilce stočila i s podložkou a vrazila na 15 min do mrazáku. Pak z těsta odstraníme papír nebo uvolníme z podložky - může se stát, že lehce drží a proto si pomůžeme tupým nožem nebo cukrářskou kartou. Nikdy nesundávejte hned po vytažení z trouby, to je těsto ještě přílíš křehké. Ochlazením zvlhne a je pak krásně pružné a nepoláme se vám.
Na takto připravenou roládu naneseme krém, jehož přípravu během pár minut zvládne každý amatér. Do plastové krabičky s dobře přilehajícím víkem vlijeme jahodový kompot (já jahody překrojila na polovinu, protože se mi zdály trochu moc velké, přisypeme vanilkový puding bez vaření, zalijeme to šlehačkou a přisypeme 1 ztužovač šlehačky - nic nemícháme !! Zavřeme dobře víko, aby se nám obsah nevylil a nyní s krabici párkrát pořádně zahrkáme :-))) t.j. pořádně protřepeme. Už po několika hrknutích cítíte, že se obsah krabice stává méně tekutým, až posléze zhoustne docela. Bohužel jsem popadla pozdě foťák, ale výslednou konzistenci dobře vidíte na fotce, kde jsem krém už nanesla na plát těsta. Takže tímto způsobem nanesete, stočíte, necháte chvilku vychadit a pak už jen musíte dávat pozor, aby na vás vůbec kousek rolády zůstal !!! Prostě lahoda :-)) Mana nebeská ! a zvládne ji každý začátečník !

1 2 
Nadstavovaná vaječina s medvědím česnekem
|
 |
|
 |
|
Přísady
3 vejce, 1 - 1,5 dcl mléka, 1 rovná PL polohrubé mouky, listy medvědího česneku, sůl, pepř, 50g uzené slaniny.
Jaro je tady a s ním jedna z prvních aromatických bylin - medvědí česnek. Jeho listy se začínají objevovat převážně v lužních lesích koncem března či začátkem dubna, takže kdo ví, kde roste, má jedinečnou možnost obohatit svůj jídelníček a pročistit a omladit svůj organismus. Ma v podstatě všechny vlastnosti klasického českého česneku, ale je mnohem léčivější. Zvláště vhodný je pro jarní omlazovací kúry na odstranění škodlivých látek a léčí prý i chronické choroby kůže. Medvědi ho prý vyhledávají po zimním spánku, aby si pročistili žaludek, střeva a krev. Protože mám tu výhodu, že roste nedaleko, budu sem průběžně dávat další receptíky. Ostatně nějaké zmínky o něm v našem receptáři již jsou - stačí zadat do vyhledávače "medvědí česnek".
Příprava
Nejprve na drobné kostičky nakrájíme uzenou slaninu a na pánvi vyškvaříme. Přidáme lžíci mouky, zamícháme, přillijeme mléko a vymícháme hladkou kaši. Pak vklepneme 3 vejce a promícháváme až se srazí - ke konci přidáme velkou hrst drobně nakrájených listů medvědího česneku. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme buď s oblohou z čerstvých rajčat a papriky nebo mažeme na chleby jako pomazánku a opět zdobíme rajčaty (paprikou, cibulí). Lahodné, lehounké a levné jídlo !

Přísady
TĚSTO: 250 ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 12 dkg rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce sádla, 2 polévkové lžíce rumu, 500 g polohrubé mouky (nebo ještě líp půl napůl hladké s polohrubou), 100 g cukru, 1 sušené droždí nebo 1/2 kostlky čerstvého, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření
NÁPLŇ : 2 tvarohy, 1 vejce, 1 skořicový cukr, 150 g cukru, citronová kůra a šťáva, 1 pudingový vanilkový prášek.
Pomerančová marmeláda, povidla, rum.
Drobenka - ze 4 lžíc hrubé mouky, 3 lžíc cukru, 3 lžíc másla, špetky soli.
Příprava
Neprve si připravíme kvásek tak, že rozetřeme droždí se 2 PL cukru a zalijeme vlažným mlékem (cca 1/2 připraveného množství). Necháme vzejít a pak vlijeme do dolíku do mísy, kde jsme si proseli mouku, promíchanou se solí a přidáme roztopené máslo se zbytkem mléka a vklepneme vejce. Přidáme rum, zbylý cukr
a propracujeme. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit na stěny mísy. Dáme vykynout na teplé místo. Během kynutí nejméně jednou propracujeme. Z vykynutého těsta lžíci vykrajujeme stejné díly těsta, z kterých vytvarujeme placky, které plníme tvarohovou náplní. Klademe spojem na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Pak okraje potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed trošku promáčknem důlek, který potřeme marmeládou (smíchanou z pomerančové marmelády, povidel a rumu) a na to navršíme drobenku. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180°.

1 2 3 
Přísady
1kg mleté hovězí a vepřové maso (1/2:1/2), cibule, česnek, kmín, majoránka, 2 vejce, sůl, pepř, podravka, 2-3 žemle, mléko. Sádlo nebo olej na pečení.
Náplň: 1/2 kg kysaného zelí, 50 -100 g slaniny nebo anglické, 150 g debrecínky, 2PL cukru, pepř.
Příprava
Do mletého masa vklepnu vejce, přidám cibulku a koření, promíchám a zahusím buď strouhankou nebo (a to dělám raději) žemlemi namočenými v mléku. Pořádně propracuji rukou, aby se suroviny spojily. Rozprostřu na silikonovou podložku (viz foto) a doprostřed dám zelnou náplň (zhruba větší polovinu z hotového množství - zbytek použiju ve finále na oblohu), kterou si připravím tak, že uzený špek nebo anglickou rozškvařím, přidám cukr, aby lehce zkaramelizoval a na to dám vymačkané kysané zelí. Trošku podliju vodou a chvilku dusím. Toto fakticky dělám jako první, protože, než zpracuju sekanou, je zelí tak akorát hotovo. Takto připravený naplněný plát pomocí podložky sroluji a přendám do vymaštěného pekáče a vložím do předehřáté trouby. Peču zprvu na cca 170-180°, před koncem pečení teplotu zvýším, aby se udělala pěkná kůrčička. Příloha: Vařené brambory nebo bramborová kaše

Přísady
Těstoviny - nejlépe pevné italské, které se nerozvařují, kyselé okurky, debrecínka, vařená vajíčka, sterilovaná paprika, nať z jarních cibulek, majonéza, hořčice, libeček, sůl, pepř, vegeta, olivový olej.
Příprava
Těstoviny uvaříme /na skus/, promícháme s cca 4 PL olivového oleje a dáme vvychladit. Mezitím si uvaříme vajíčka na tvrdo, nakrájíme debrecínku, okurky, papriku, cibulku a vychlazená vejce. Pak vše smícháme a spojíme majonézou a PL hořčice. Dochutíme libečkem, (petrželkou, pažitkou) solí, pepřem a případně vegetou. Podáváme studený.

1 2 3 4 5 
Přísady
5 rohlíků (možno i starší), 20 g másla, 1 cibule, petrželka, 3 vejce, 125 ml mléka, 1 PL polohrubé mouky, hrst rýžových burizónů, sůl, muškátový oříšek
Příprava
Rohlíky nadrobíme nebo nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme 125 ml horkého mléka, promícháme a necháme chvilku stát. Pak přidáme cibulku prosklenou na lžíci másla a 1 PL nasekané zelené petrželky, rozšlehaná vejce, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, zahustíme moukou a burizóny a promícháme, aby se všechny ingredience dobře spojily. Mokrou rukou tvarujeme knedlíky, které klademe do vroucí solené vody a vaříme cca 15 min. Podáváme k pečeným nebo dušeným masům.
V mém případě jsou bavorské knedlíky jako příloha k vepřovým dušeným plátkům - Namíchám si asi tak 2-3 PL hladké mouky s oblíbeným kořením (podravka, paprika, libeček, pepř, granul. česnek) v tom obalím plátky masa a orestuju z obou stran. Maso dám bokem, zbytek mouky rozmíchám s vodou, vliju do výpeku, krátce provařím, vložím do toho zpátky masíčko a ještě chvilku pod pokličkou dusím. Nakonec zjemním smetanou

1 2 3 4 
Přísady
500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 g droždí, sůl, 100 g cukru, 250 ml mléka, 4 žloutky, 2 PL rumu, strouhaná citrónová kůra. Povidla nebo marmeláda na naplnění, moučkový cukr na posypání a olej na smažení.
Příprava
Neprve si připravíme kvásek tak, že rozetřeme droždí se 2 PL cukru a zalijeme vlažným mlékem (cca 1/2 připraveného množství). Necháme vzejít a pak vlijeme do mísy, kde si nachystáme mouku, promíchanou se solí a zbylým cukrem a do dolíku vlijeme roztopené ve vodní lázni máslo se zbytkem mléka a vklepneme 4 žloutky. Přidáme rum a propracujeme. Těsto musí být avláčné a nesmí se lepit na stěny mísy. Dáme vykynout na teplé místo, Pak těsto unovu propracujeme a vyvalujeme na hrubší plát, vykrajujeme kolečka, doprostřed kterých klademe kopeček marmelády a přikryjeme dalším kolečkem. Po obvodu přitlačíme prstem a dáme na plech na pečící papír ještě trochu nakynout. Pak klademe do vyšší vrstvy oleje vysmažit. První stranu smažíme pod pokličkou, aby koblihy pěkně vyskočily, druhou stranu smažíme již bez pokličky. Klademe na ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk. Hotové cukrujeme.

1 2 3 4 
Karbanátky z ovesných vloček II
|
 |
|
 |
|
Přísady
1 hrnek vloček, 1 hrmek vody, 1 kostka kuřecího bujónu, 1 vejce, 4-10 dkg strouhané nivy, rýžové burizony (cca hrnek), strouhanka (2 hrstky), libeček, majoránka, česnek, pepř. Olej na smažení.
Příprava
Bujón a koření dáme do kastrůlku s vodou a rozvaříme, přidáme vločky a krátce povaříme - cca 3 min. Odstavíme a nastrouháme nivu a promícháme. Pak přidáme vejce a opět zamícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou napůl s rýžovými burizóny. Pomocí lžíce vytvarujeme hromádky, klademe do strouhanky, obalíme a vytvarujeme karbanátek. Vysmažíme z obou stran a podáváme se zeleninovým salátem.
Dík za tip Jarbar, trochu jsem pozměnila tvůj recept, ale není to vůbec špatné ! :-))

1 2 3 4 
Přísady
300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 50 g másla, 100g cukru, 250 ml mléka, 3 g droždí, špetka soli, štamprle rumu, strouhaná citrónová kůra, 1 celé vejce a 3 žloutky, olej na smažení
Náplň: švestková povidla + pomerančová marmeláda + rum 2 krabičky tvarohu, 1 šlehačka, ztužovač šlehačky, vanilkový cukr, citronová kůra a mletý cukr dle chuti na dochucení a na posypání
Příprava
Nejprve si připravíme kvásek tak, že rozmícháme droždí se 2 PL cukru a troškou mléka a necháme na teplém místě trochu vyběhnout. Máslo si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme polovinu mléka a ohřejeme, aby bylo jen vlažné. Do mísy dáme obě mouky, osolíme (není třeba se bát - plané těsto není chutné) uděláme dolík, do něho vklepneme vejce a žloutky, přilejeme mléko s rozpuštěným máslem, přidáme vykynutý kvásek a dobře zaděláme. Těsto musí být tvárné a nesmí se lepit na mísu. Necháme v teplém místě vykynout. Já to dělám tak, že když zadělávám, zapnu tak na 3 min na plný výkon troubu a když mám těsto propracované, zavřu mísu s těstem do trouby. Po vykynutí těsto vyválím na hrubší plát, ze kterého vykrájím kolečka, která naskládám na plech na pečící papír nebo silikonovou odložku a ještě nechám v troubě chvilku nakynout. Do vykynutých udělám uprostřed palcem dolík, pak si rozehřeju ve vyšší pánvi olej - ne na přílíš vysokou teplotu, aby se vdolky dobře prosmažily a kladu je dolíkem do oleje. Po jedne straně můžeme smažit pod pokličkou, aby pěkne naskočily. Pak je odkryji, obrátím a dosmažím z druhé strany. Kladu na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Nakonec dám do dolíku lžičku připravených povidel a nahoru kopeček tvarohu, smíchaného se šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem a ochuceného citronovou kůrou a cukrem.


|
 |