 |
|
 |


1 2 
Přísady
400g hladké mouky, 1 Palma ( nebo máslo, Héra), 5-6 vajec, 250g cukru, 1 pečivový prášek, 1,5 dcl mléka, 2 PL rumu, 3 PL kakaa, třešně (višně, meruňky, broskve, možno i kompotované)
Krém: 1 pomazánkové máslo, 1 plnotučný tvaroh, 1 šlehačka v prášku, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker, moučkový cukr dle chuti
Příprava
Cukr utřeme s máslem do pěny, pak postupně zašleháme vejce, mléko a 1 PL rumu. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme. 1/2 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Do zbylé poloviny přidáme 3 PL kakaa a 1 PL rumu, zamícháme a opatrně naneseme ve stejnoměrné vrstvě na světlé těsto. Kakaovou vrstvu poklademe ovocem, které lehce zatlačíme do těsta. Upečeme, vychladíme a naneseme krémovou vrstvu. Nakonec ještě přelijeme čokoládovou polevou a uděláme vlny.
P.S. Inspirovaly mě Dunajské vlny I, které jsem dostala od jednoho moc šikovného mladého autora a protože byly opravdu vynikající, nedalo mi, než vyloudit receptík, který jsem já tady vzhledem k surovinám, co byly po ruce, maličko obměnila :-))

1 2 3 
Kuřecí steak na bylinkovém másle s broskvemi
|
 |
|
 |
|
Přísady
Kuřecí stehenní řízky, máslo, broskve, čerstvé bylinky (tymián, šalvěj, rozmarýn, libeček) , sůl, pepř, cukr.
Příprava
Bylinky jemně nasekáme a utřeme s máslem a solí. Bylinkovým máslem pak potřeme řízky, které do zlatova opečeme z obou stran na másle na pánvi. Pak řízky poklademe zralou broskví nakrájenou na dílky, které obalíme v cukru. Zapečeme krátce v troubě tak, aby cukr zkaramelizoval.

Přísady
2 hrnky hladké mouky 1 hrnek polohrubé mouky 1,5 hrnku cukru 1 čokoládový pudink 1 PRDOPEČ 1 PRDOPER 1 vanilkový cukr 1 lžička skořice 3 lžíce kvalitního kakaa
- Vše smícháme v jedné míse
2 hrnky mléka 1 hrnek oleje 2 vejce
- Smícháme ve druhé míse a vyšleháme metličkou nebo šlehačem.
Příprava
Po té přelijeme k sypké směsi a umícháme v hladké těsto. Těsto nalijeme do olejem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu a dáme péct do trouby. Po upečení můžeme rozříznout na půl a půlky spojit marmeládou a můžeme zdobit podle své chuti a fantazie. Tzn., že můžeme potřít marmeládou a posypat kokosem, nebo můžeme jen posypat moučkovým cukrem. Já dávala čokoládovou polevu (rozpuštěná nutella :-D a posypala jsem to mandlemi. Tento perník je asi nejlepší co jsem kdy jedla, už jiný nedělám.

1 2 
Bábovka ze zakysané smetany
|
 |
|
 |
|
Přísady
250g polohrubé mouky,
150g moučkového cukru,
6 vajec,
120g másla,
1 PRDOPEČ,
1 kelímek zakysané smetany
Příprava
Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo, žloutky a moučkový cukr utřeme, potom přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme. Potom snížíme otáčky a zašleháme mouku s práškem do pečiva, nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho přimícháme kakao (můžeme oříšky, kokos nebo dle chuti). Do vymazané a dobře vysypané bábovkové formy lejeme střídavě tmavé a světlé těsto, aby vzniklo mramorování. Pečeme ve vyhřáté troubě. Jestli je bábovka upečená zjistíme tak, že do ní píchneme špejlí. Když se těsto nelepí, je hotovo. Po vychladnutí můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem, popř. polít čokoládovou polevou.

Jihočeské svatební šátečky(koláčky)
|
 |
|
 |
|
Přísady
1/2kg hl.mouka, 1/2kg pol. mouka, 1/4kg máslo (Héra,Zlatá Hana ap.), 1/4kg Iva(Ceres, prostě čistý tuk na smažení), 2 vejce, 2 žloutky, 3kostičky droždí(4,2g), trocha soli, 2vanil.cukry, trochu mléka a cukru na kvásek.
Příprava
Máslo a Iva se nastrouhají na struhadle nebo v robotu či ručně, udělat kvásek a ten po vzejíti zapracovat se všemi ostatními surovinami v těsto. Těsto vyklopit na vál, rozdělit na stejné díly (já jsem jich měla 8) a vyválet na obdélník, který nakrajíme na stejné čtverečky. Dáme náplň (tvaroh, ořechy, mák, marmeláda, povidla) jakoukoli a zmáčkneme silně do šátečku. Dát na vymazaný plech a pečeme asi na 200°C. Do těsta se už cukr více nedává, po upečení se pocukruje moučkovým cukrem. Těsto se nenechává kynout, hned se zpracovává. Prý vydrží dlouho čerstvé, á nevím u nás se hned sežerou

1 2 
Přísady
korupus: 5 vajec, 5 lžic oleje, 150g hladké mouky (na kakaový 120g hl.
mouky + 30g kaka), 150g cukr moučka, špetka soli
krém: 2 pudinky (dle
chuti), 0,5l mléka, 150g moučkový cukr, 250g másla, rumové nebo jiného
aroma dle chuti, (používám aroma, protože mám jistotu, že se krém
nesrazí, jako se to někdy stane s rumem)
Příprava
Korpus: Napřed si ušleháme bílky, do bílků přidáme špetku soli, když
jsou vyšlehané, tak přidáme cukr a šleháme cca 8 minut na nejvyšší
otáčky, aby se pořádně zašlehal cukr do bílků. Jestli je vše pořádně
zašlehané poznáme tak, že vytáhneme metly ze sněhu a měly by se utvořit
krásné špičky. Když je vše vyšleháno, dáme šlehač na nejnižší otáčky a
zašleháváme pomalu vždy jedno vejce, jednu lžičku oleje až máme všechny
vejce a všechen olej zašlehaný. Pak do této hmoty prosejeme přes síto
hladkou mouku (v případě kakaového korpusu hl. mouku s kakaem) a už
nešleháme ale jen lehce vmícháváme tak dlouho, až mouku pořádně
vmícháme. Pracujeme opatrně, aby nám sníh nelehnul. Zní to složitě, ale
nic na tom není . Potom vlijeme do olejem vymazané a hrubou moukou
vysypané dortové formy (toto množství je na formu o průměru 26cm). Těsto
rozetřeme více do krajů, uprostřed necháme méně těsta, korpus hodně
vyskočí, tak aby byl rovný. Pečeme v předehřáté troubě pozvolna (cca 160
stupňů) asi 40 minut. Pokud se dort začne na povrchu připalovat, můžeme
nahoru položit pečící papír nebo alobal. Jestli je korpus hotový
poznáme, že se nelepí na špejli. S korpusem zacházejte opatrně, nemlaťte
s ním, aby se nezdrcnul. Po upečení vyndáme na mřížku a necháme
vychladnout. Když je korpus trochu vychladlí, přetočíme ho a odendáme
boční strany dortové formy. Po vychladnutí opatrně sejmeme vrchní díl
formy. Když nejde vrchní díl sunda, opatrně si pomůžeme ostrým nožem. Po
vychladnutí dort rozřízneme na tři díly, pomažeme marmeládou a plníme krémem podle chuti. S
tímto korpusem se výborně pracuje, nedrobí se, krásně se rozkrajuje a
navíc je vynikající. Krém: uvaříme si 2 pudinky v 0,5l mléka na
husto kaši. Necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme máslo s moučkovým
cukrem do pěny, když je vše ušlehané, postupně přidáváme kaši s pudinku.
Přidáváme po částech a pěkně vyšleháme. Když je vše vyšlehané,
zašleháme tam cca 2 kávové lžičky rumového aroma. Zdobení: pravý marcipán, jedlá modelína, cukrové kytičky, stříbrné kuličky, potravinářské barvivo

1 2 
Přísady
4 kuřecí stehna, 2-3 větší mrkve, 1 plechovka sterilovaných loupaných rajčat, 4 čerstvá rajčata, 3 bílé slovenské papriky, 2 stroužky jemně nasekaného česneku, hrst zelené petrželky
Příprava
Kuřecí stehna očistíme, posypeme hodně podravkou a pro barvu červenou paprikou, dáme do pekáče a lehce podlijeme a dáme do trouby vyhřáté na cca 170° (nemasím, kuře pustí dost vlastního tuku). Peču cca 1/2 hodiny, pak pekáč vytáhnu, stehna dám bokem, vložím do pekáče připravenou zeleninu - Mrkev a papriky nakrájené na kolečka, česnek jemně nasekaný, rajčata na osminky a loupaná rajčata z plechovky rozmačkám na menší kousky. Nahoru opět položím stehýnka a peču, až je masíčko zlaté - pak opatrně obrátím a opeču z druhé strany. Nakonec ještě jednou obrátím a už jen lehoučce dopeču - máme rádi kůžičku do křupava :-) Při pečení hlídám a v případě potřeby podliju vodou. Příloha : brambory nebo rýže

Přísady
Na 1 porci: 150g májovek, 50g másla, 150 - 200 ml plnotučného mléka, 1 ČL polohrubé mouky, snítka šalvěje, kousíček tymiánu a libečku, sůl, špetka mletého kmínu.
Příprava
Májovky očistíme a nakrájíme na plátky. Podusíme na másle, osolíme, přidáme lžičku mouky a špetičku kmínu, promícháme a zalijeme cca 200 ml plnotučného mléka. Přidáme nasekané bylinky a za stálého míchání cca 15 min povaříme. Příloha : brambory
Čerstvé bylinky dodaly pokrmu báječnou chuť.

Přísady
Korpus - Suroviny: 5 vajec,
150g cukru krystal,
120g hladké mouky,
30g kakaa, 5 lžic oleje,
špetka soli
Krém - Suroviny: 1 máslo, 100g cukru,1/2 l mléka, 2 pudingy čokoládové, 1-2 lžičky kakaa
Příprava
Postup: 1. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem.
2. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší
stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3x)
přisypáváme cukr a stále šleháme. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně
dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit
špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude
to ošlivá hutná placka.
3. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač
již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje,
prošlehat...a takto vše 5x.
4. Mouku a kakao si odvážíme a přes síto prosijeme na žloutkovosněhovou
směs. Tím prosíváním zabráníme hrudkám a se mouka provzdušní. Vařečkou
opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše
nespojí. 5. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek
je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se nahoru
boule :).
6. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se
může stát, že se těsto zdrcne a propadne;) a pečeme 40min. Pokud korpus
začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru,
některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte si to své vychytat.
7. Po 40min. vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli
se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po
vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.
8. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5min. odpočinout, pak
nožem projedeme boky a uvolníme případné připečení těsta a kruh sundáme.
Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama,
sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.
Krém - postup :
Z pudingů, mléka, cukru a kakaa uvaříme hustý puding, povrch potřeme
plátkem másla, aby se neutvořil šraloup a necháme zchladnout. Po
zchladnutí do pudingu zašleháme změklé máslo nasekané na kousky.
Šlecháme tak dlouho až krém trochu zesvětlá a zvětší objem je lehký a
chutný.
Dortový korpus rozřízneme na tři díly a naplníme krémem.
Nahoře je dort politý 150g čokolády na vaření rozpuštěné v 120g másla, zdobení jsou cukrové kytičky a stříbrné kuličky.

1 2 3 
Přísady
4 kuřecí prsa, 1 velká cibule, 4 vejce, sojová omáčka, 5 PL solamylu, sůl, pepř, kari, sladká + palivá paprika.
Příprava
Cibuli nakrájíme na půlměsíce. Prsa na malé kousky. Vše smícháme. Je to řídké a tak placičky tvoříme až na pánvi. Smažíme z obou stranách do zlatohněda.
|
 |